Cristal Snow'n Salattu elämä

Pseudonyymien kohtaaminen. Walter de Camp paljastaa Cristal Snow’n.

Kamppi ti 15.04. klo 09.05.
Kamppi ti 15.04. klo 09.05.

On huhtikuinen arki-iltapäivä, ja ilkeä tihkusade voi alkaa milloin tahansa. Cristal Snow on juuri matkustanut kolme tuntia bussissa lapsuudenkodistaan Kankaanpäästä Helsinkiin. Hänellä ei ole näyttäviä Cristal Snow -kasvomeikkejään. Vain vähän poskiväriä ja mustatut silmäluomet ja silmänympärys. Hän on meikkaava poika vapaa-ajallaan. Työssään hän on meikkaava nainen.

Hän selittää innoissaan, miten kauheita nykyiset bussit ovat.Niiden tuolit on tehty sellaisiksi, että niissä ei voi nukkua, niissä matkustaa kuin muovikulhossa epämukavasti, ja pysyy hereillä. Olenko ollut viime aikoina bussissa, hän kysyy. Mietin... en tosiaankaan ole ollut linja-autossa vuosiin. Ei aavistustakaan siitä maailmasta.

Cristal avaa DTM:n yläkertaan johtavan lukitun oven päälliköltä saamallaan avaimella, ja nousemme kahdestaan puolisalaa hämärää porraskäytävää, jossa pienet punaiset lamput valaisevat askelmia. Yläkerrassa kaikki valot ovat pois päältä. Kohtalokkaan musta bailuympäristö näyttää ikkunoiden läpi tulevassa kalvakassa valossa onnettomalta kuin hylätty rakastaja. Tekisi mieli lohduttaa ihan huonekalujakin. Piristy sohva, kyllä sinä vielä saat päällesi hyvännäköisiä poikia ja tyttöjä. Olet ihan kiva bi-sohva, vaikka oletkin noin murheellinen.

“New Yorkissa yökerhot ovat päivällä nuhjuisia, kauheita ja pelottavia”, Cristal sanoo.

Hän tietää sen oltuaan Nykissä vuosikaudet.

“Niissä tuntuu kuin olisi alter-universumissa. Se miljöö näyttää jo ihan lavastetulta – että se ei enää olisi todellista – se on kuin C.S.I. Miami.”

Tällaisiin paikkoihin, jotka ovat ikään kuin off-glamour-tilassa, voi silti tottua nopeasti ja alkaa viihtyä niissä erittäin hyvin. Cristal käpertyy sujuvasti nojatuoliin, ja minä käyn lojumaan sohvalle. Olemme toisessa maailmassa kahden, puhumassa, muistelemassakin.

“Kun kolme parasta julkistettiin Euroviisujen Suomen karsinnoissa ja olin niiden joukossa, niin nanosekunnin ajattelin, että voisin voittaa sen kilpailun. Nanosekunnin mittainen elämän humala, hurmos. Koko huone huusi toisen esityksen jälkeen nimeäni. Ihmiset tulivat pöydästä pöytään sanomaan, että sä voitat tämän. Aloin uskoa siihen sen ajan, kun muut olivat esiintymässä siellä. Se hetki. En ollut enää vitsi. Aina joskus kun menen nukkumaan pienessä Vantaan kodissani, muistan sen hetken. Ah, se oli niin siisti hetki. Mut hyväksytään. “

Vantaa-look

Minut on lähetetty selvittämään, mitä Cristal Snow’n Vantaan kodissa tapahtuu, ja missä asussa hän –tunnettu drag-artisti – menee lähikauppaan ostamaan...kurkkua.

“Piimää! Mulla on mun lempihuppari päällä. Siinä lukee University of Maine. Se on harmaa kulahtanut, josta kaikki sanovat, että heitä toi pois please. Sitten mulla on lökäpöksyt. Ne on maailman nuhruisimmat verkkarit. Ne on niin Korso. Sitten mulla on myrkynvihreät sammarit. Ne on ehkä jo niin kauheat, että ne on muodikkaat. Me keräillään siskon kanssa rumia toppatakkeja. Sitten mulla on nämä kulahtaneen mustat kynnet, joista mut viimeistään tunnistaa. Vähän parransänkeä. Ei meikkiä, jos menen lähikauppaan, mutta diivailen vähän laittamalla aurinkolasit päähän, oli ilma mikä tahansa. Aurinkolasit jäi mun lookiin New Yorkista. Kukaan ei näe kuinka väsyneet sun silmät on. Sä näytät hyvältä, muka.”

Cristal Snow on asunut kolme ja puoli vuotta Vantaalla pikkusiskonsa Viivin kanssa, joka on toinen Cristalin show’n tanssijoista. Viivi on selvittänyt opintonsa johonkin pisteeseen, ja hänellä on nyt veljen lupa nukkua puoleen päivään. Cristal itse herää normaalina aamuna 8.30 ja ryhtyy toimintaan, jota hän kutsuu työksi.

“Vietän kurinalaista elämää. Teen netissä töitä – vastaan faniposteihin, pidän blogia. Yritän tehdä puolitoista tuntia tällaista työtä. Samalla juon aika paljon kahvia, ja sitten lähden lenkille. Kahden tunnin lenkki. Ei sauvoja. Kävelen tunnin, sitten juoksen puoli tuntia ja sen jälkeen kävelen vielä toiset puoli tuntia. Joka päivä. Sitten teen ruokaa, makaronilaatikkoa.”

Se tapahtuu yhden maissa. Viivi on siinä vaiheessa avannut silmänsä ja saattaa osallistua makaronilaatikon lämmittämiseen. Se on nopea makaronilaatikko. Sitten kun päivä Vantaalla hämärtyy, sisarukset illastavat hieman verkkaisemmin, ikään kuin makaronilaatikon tuolla puolen.

“Kotipäivät ovat niin kotipäiviä. Siivoan komeroita, järjestän kenkiäni, heitän krääsää pois. Jos mulla on luppoaikaa, niin en osaa olla paikoillani. Sen tähden mulla on komeroprojekteja.”

Tämä on kaikki sen verran ufoa, että kykenen vain vaivoin jatkamaan. Olen kuullut, että valitat koko ajan ystävillesi, että sinulla ei ole vakituista parisuhdetta.

“En ole valittanut! Kenelle muka? Mulla ei nykyisin olisi aikaa parisuhteelle. Aina kun aloitan jotain, annan sille kaikkeni. Parisuhteeni ovat olleet hirveän intensiivisiä ja rankkojakin, ja päätin viisi vuotta sitten, että nyt se on ura, ei mitään muuta. Kirosin itseni siinä vaiheessa ja kärsin nyt seurauksista. My career is my beds.”

Vietätkö minkäänlaista villiä seksielämää?

“En todellakaan! Siitä mä valitankin. New Yorkin villit päivät eivät ole täällä Suomessa. Yhden illan jutut ovat joskus olleet helvetin hauskoja, mutta nyt näen aina sen jälkiseurauksen, sen susiaamun. Olen niin kypsä. Jos olisin kaksikymmentä, mutta olen jo 32.”

Poika Kankaanpäästä

Cristal vietti lapsuutensa ja teini-ikänsä Kankaanpäässä. Äiti kuoli pojan ollessa 7-vuotias, ja Cristal on omistanut uuden levynsä The Prophecyn “To my mom, wherever you are.” Hänen alkuperäisessä kodissaan ja uusioperheessään oltiin taiteellisia ja pidettiin kovaa melua.

“Aina kun menin naapuriin leikkimään, ihmettelin kun niillä ei huudettu. Me oltiin kuin italialaisperhe. Kaikki mitä me tehdään, tehdään isosti ja dramaattisesti. Ääni pitää saada kuuluviin. Koulussa olin koko ajan jälki-istunnossa. Mulle on normaalia olla erilainen. Mulla oli tukassa geeliä jo kolmannella luokalla ja päällä isosiskon pinkki neonhuppari. Viidennellä mulla oli tyttöjen kiinantossut, mikä oli skandaali Kankaanpäässä.”

Ylioppilaaksi tultuaan Cristal toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja muutti New Yorkiin. Hän opiskeli seitsemän vuotta teatteritaiteita ja luovaa kirjoittamista City College of New Yorkissa, Spanish Harlemissa. Niinä vuosina hän kävi vain kerran kotona Suomessa. Silläkin uhalla, että saan kenkää lehdestä, päätän kääntää puheemme näihin glamoureimpiin vaiheisiin New Yorkissa ja unohtaa vetelät verkkarit. Kerro siitä yöstä New Yorkissa, jolloin sinusta tuli Cristal Snow, pyydän.

“Olin ollut keikalla Snapdragon -ryhmän kanssa ja olin vähän aikaisemmin luopunut peruukistani vahingossa ja alkanut pyöriä vain päässäni oma tukka. Menimme Milk-nimiseen trendibaariin drinkeille keikan jälkeen. Meillä oli sen paikan ainut pöytä.”

Paljonko kello oli?

“Yksi.” (Tämä yksi ei ollut päivällä makaronilaatikkoaikaan, vaan kello yksi yöllä.)

“Mulla ei vielä ollut nimeä. Mulla oli joka keikalle eri persoona. Olga Kovatsenko oli yksi persoonani. Sahara Jackson... niitä oli monta, mutta minua ei ollut vielä keksitty. Olin glitteridisko. Silloin oli juuri julkaistiin Kylie Minoguen Light Years. Olin varmaan ensimmäinen drag, joka teki Kylie Minogueta New Yorkin yöelämässä. Siihen aikaan mulla oli sellainen 70-luvun feathered hair ja tosi niukka hame, ja mut tunnettiin blondina, Charlie’s Angels wannabe’na. Mutta kun se peruukki jäi, niin yhtäkkiä muutuin punkiksi.”

“Sinä iltana päätin, että mut pitää nimetä, ja ihmiset rupesivat heittelemään ehdotuksia. Charles, sellainen Kevin Aviance look-a-like, tosi pitkä musta mies, kalju, joka aina roikkui meidän kanssa, se oli nyt ihan kännissä ja se sanoi möreällä äänellä vain: ‘Cristal Snow.’ Niin kuin Cristal-samppanja, niin laadukas, ja valkoinen kuin lumi.’ Aamun sarastaessa me sitten kuljimme kaduilla ja kuulutimme uutta nimeäni.”

Juuri sillä hetkellä kun Cristal Snow’n ura rapakon takana oli alkamassa, hän sai viestin vanhasta kotimaastaan – viranomaisilta. Hän oli esiintynyt hameessa ja ollut Tuhkimo, mutta Suomessa oli tahoja, jotka pitivät häntä miehenä.

“Ennen New Yorkiin lähtöä olin käynyt Suomessa armeijaa seitsemän päivää. Ne seitsemän päivää menivät tosi hyvin. Sitten mä sanoin, että lähden nyt täältä vittuun, tämä ei ole yhtään mun juttu. Nyt vanhempana mua ehkä kiinnostaisikin itsensä rajoille asettaminen, mutta silloin pelkäsin hirveästi, että mun identiteetti kärsii siitä. Että ne lannistaa mun identiteetin, sen että olen erilainen. Katsoin sitä riviä ja kaikilla oli samat kengät ja samat vaatteet!”

Cristal olisi kai halunnut, että maanpuolustus järjestettäisiin Love Parade -tyyliin, ja kun sitä ei vielä ollut tajuttu, hän joutui jättämään puolustusleikin kesken esteettisistä syistä. New Yorkin vuosien lopulla Pohjois-Satakunnan alueopisto otti isänmaan toivoon varovaisesti yhteyttä – ettei mies vain järkyttyisi – ja kertoi, että heillä on teatteripiiri lapsille, ja haluaisiko miehemme tulla sinne suorittamaan siviilipalvelusta, lasten teatteriharrastuksen ohjaajana. Cristal palasi kotiin.

“En mä siviilipalveluksessa meikannut, mutta mulla oli violetti tukka -vaihe. Kaikki tiesivät, että tein dragia. Yksi lapsi haettiin pois. Vanhemmat olivat saaneet tietää. Silloin tuli Villi Pohjola -fiilis. Sitä nöyrtymisen määrää Kankaanpäässä, herran jumala!”

Drag queenista boy queeniksi

Sitten Cristal Snow esittää yllättävän tiedon:

“Nykyisin mua ei enää huolita dragpiireihin!”

Miksei?

“Silloin kun lähdin New Yorkista takaisin Suomeen, siellä oli alkamassa uusi aalto, johon olin tietämättäni sotkeutunut. Että on poikia, jotka meikkaa, mutta ei käytä tekotissejä. Ne eivät välttämättä käytä hameita, ne käyttävät lenkkareita. Tätä uutta aaltoa sanotaan boy queeneiksi. Ne eivät käytä peruukkia vaan niillä on oma tukka. Jarkko Valtee ja Osku Heiskanen julistivat yksi ilta, että he ovat päättäneet, että mä en enää ole drag queen. Koska en mitenkään peittele sitä, että olen poika. Olen vain poika, joka meikkaa.”

Cristal ei väitä heille vastaan. Hän ei haluakaan olla drag queen. Hän haluaa provosoida, ja drag queeneista on tullut liian hyväksyttyjä. Kuka oikeastaan haluaa olla huvittava drag queen esiintymässä jossain? Haukotus. Cristal ajattelee, että jos hän vain kulkee poikana, jolla on meikit, se voi herättää enemmän ihmetystä.

“Mikä sä oot? Miksi sä käytät huulipunaa? Oletko sä drag? En.”

Homo- ja lesbopiireissä ikuisesti jatkuvat tyylisodat ovat saaneet aikaan sen, että Cristal Snow’ta ei hyväksytä DTM:n asiakaskunnan keskuudessa mitenkään yksimielisesti.

“Silloin kun voitin Miss Drag Queen -kilpailun, mut haukuttiin paskaksi, ja jotkut taas ylistivät. Täällä on pakko nälviä ja lannistaa, kun joku tekee uutta. Ihmiset tulevat haukkumaan päin naamaa, ja se on muka siistiä. Täällä on Paris Hilton / Nicole Richie -syndrooma, että on coolia olla vittumainen. Mun mielestä siinä ei ole mitään coolia. On maailman typerintä ajatella, että narttumaisuus on kunnioitettavaa. Ei todellakaan ole. Se on typerin trendi, mikä maailmassa on ikinä ollut. Vähän olit ilkee tolle, vitsi et se on siistii. Narttumaisuus on taitolaji, jota käytetään vain silloin, kun sut on lyöty nurkkaan, eikä muuta vaihtoehtoa enää ole. Silloin sä nostat kyntesi.”

“Jos olen koko elämäni ja urani perustanut sille että en halua olla samanlainen kuin muut, voin lähteä ehkä vaikka huomenna promokuviin niin että mulla on parta. Olin drag, nyt olen poika, joka meikkaa – se matka on paljon tärkeämpi kuin olla perillä. Demoni ajaa mua.”

Vielä palanen keikkaelämää ennen kuin menemme DTM:n peilin eteen, ja kuvaan videon, jossa Cristal Snow laittaa kuuluisaa arpimeikkiään. Mitä naiset tykkäävät sinusta, kun olet Cristal Snow?

“Ne tykkäävät paljon. Rovaniemi, huh huh! Naiset ovat seksuaalisesti aggressiivisia, mikä on tosi pelottavaa. Minä en edes tiedä, mikä Cristal Snow seksuaalisesti on. En pidä Cristal Snow’ta mitenkään seksuaalisena olentona. Olen aika aseksuaalinen, kun vedän keikan Cristal Snow’na, ja sitten naiset tulevat keikan jälkeen sanomaan että, hei! Mä en tiedä, mitä mun pitäisi tehdä. Mulle on sanottu, että sä olet rokkitähti, anna mennä vaan.”

Snow Show

Cristal Snow’n kuulemiselta ei voi välttyä. Muun muassa YleX, Voice, MTV ja NRJ luukuttavat Euroviisu-finalistin diskoveisuja kovalla rotaatiolla.

Ei ihme, sillä Snow’lle sävelkynäänsä ovat lainanneet seuraavat hittinikkarit: Dallas Superstarsin Heikki Liimatainen, Beats and Stylesin dj Alimo sekä Jimi Pääkallo.

Maaliskuun lopussa ilmestynyt Snow’n debyyttialbumi The Prophecy on kelvannut yli

5 000 ostajalle. Vaikka myyntiluvuilla ei ole asiaa kymmenen paremmalle puolelle Suomen virallisella levylistalla, myhäilee promoottori Carla Ahonius tyytyväisenä.

“Olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Lähtökohdiltaan Cristal Snow on kuitenkin ollut ug-projekti.”

Tosin kirjainparille sai heittää hyvästit viimeistään Euroviisujen jälkeen.

“Ideana oli, että viisujen jälkeen kukaan ei enää kysy, kuka on Cristal Snow.”

Kysyy tai ei, niin ainakin Snow on herättänyt kiinnostusta. Cristal Clear -musiikkivideon on katsastanut YouTubessa jo lähes 180 000 silmäparia, ja viikonloput kuluvat keikkaillessa pitkälle kesään. Pelkästään toukokuussa kalenterissa on 14 keikkaa.

Kun Snow piipahti levynjulkaisuviikolla Anttiloissa jakamassa nimikirjoituksia, paikalle tungeksi 250 innokasta fania.

“Ja hämmästyttävän moni heistä oli goottinuoria sekä manga- ja animediggareita”, Ahonius kertoo.

Seuraavaksi Cristal Snow aloittaa Pohjois-Euroopan valloittamisen. Tanskan NRJ on ottanut jo Snow’n soittolistalleen. Esiintyminen on sovittu myös Tukholman taiteiden yöhön.

13 kommenttia

emmery

24.4.2008 18:03

Cristal, sä sentään olit siinä kolmen joukossa. =) Ole siitä ylpeä ;D Ja jokatapauksessa, sulla oli parhain biisi... <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dorton

26.4.2008 10:35

Siis kuka pelle taa saalittava heebo oikein taas on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lumiaura.

29.6.2017 06:16

Joku homopiirien super Tavis.eipä kummempi. Suomen maineen lokaan vetäjä Korsosta.

Mikala

28.4.2008 00:12

Mitenkäs ulkomaankielisen nimen genetiivimuoto taas menikään, herra/rouva toimittaja? Kun minä en tiedä...

--
www.honkkomaki.com - saunankatolta huutelua vuodesta 1954

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Poison Ivy

4.5.2008 18:02

Cristal Snow tekee erikoista, hieman erilaista, mutta mahtavaa musiikkia. Perheessäni on kuusi henkilöä ja kaikille tuntuu Cristalin musiikki kelpaavan. Sinulla, Cristal, on kaikki tarvittava, joten mene pitkälle. =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rakastanpersoonia

6.5.2008 12:42

hei cristal en ole koskaan kuullutkaan sinusta, koska luuhaan kanssa ulkomailla, mutta teit heti säväytyksen persoonallasi. erilainen muttei itsetarkoituksellisesti. ja sinut sen asian kanssa. mahtavaa! jatka tollain.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

khgjhgjh

7.5.2008 12:20

Suomi on vapaa maa, eipä siinä mitään. Jotenkin tuli vaan fiilis että heppu on ihan pikkaisen irti arkitodellisuudesta. Narsisti. Mikä itseiarvo on olla erilainen erilaisuuden itsensä takia? Selloin kyse ei ole enää persoonasta, etenkään vahvasta sellaisesta vaan heijastumasta. Pakko olla erilainen. Jos erilaisuudesta tulee hyväksyttyä, pitää muuttua jälleen. Kuka/mitä CS on siis sen pinnan alla?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rakastanpersoonia

7.5.2008 13:23

kuules viimeinen kommentoija, osaatkohan edes lukea. sanoin että cristal on erilainen, MUTTEI itsetarkoituksellisesti. ihmisethän on aina erilaisia, mutta jotkut on erilaisia tavalla joka kiinnostaa laajempaakin yleisöä kuin lähipiiriä (erittäin hyvää persoonamateriaalia siis artistitarkoituksiin). Suomessa kylläkin tällaisia persoonallisuuksia on perinteisesti pyritty nujertamaan lauseella :"mikä sekin luulee olevansa". luulen että tämä on maailmankartalla aika harvinaista joten yleensä ulkomailla ollessa pääsee vapaammin kokeilemaan rajojaan. ihanaa että cristal on on silti säilyttänyt nöyryyden ja ihmisläheisyyden rakentaessaan minäkuvaansa ja itsetuntoaan. ihan parasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Snow'n

7.5.2008 14:46

Mikala, Luepa uudestaan tuo w:hen päättyvän genetiivin oikeinkirjoitussääntö. Ihan oikein se on tässä jutussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikala

27.5.2008 06:53

Snow'n. Kappas kerpele, sehän on oikein taivutettu. Enpä muistanut että Suomen Kielessä edes käytetään heitto merkkejä. Hienohomma! ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tilulilu

2.7.2008 23:36

Ok Cristal on omalaatuinen ei millään tavalla ihmeellinen ja kirjoitus virheitä sattuu kaikille mutta Cristal on juuri täydellinen sellaisena kun on siis aivan ihana selittämätön

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Chizzey

18.8.2008 19:20

Ihanan persoonaallinen henkilö ;) ja musiikki on myös mageeta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

don'tberobot

13.5.2013 17:36

Hei, apua! Miten palstan kirjoittajalla voi olla näin paljon kirjoitusvirheitä? On varmasti olemassa oikoluku -ohjelmia johon tekstin olisi voinut syöttää.. Mutta ehkäpä kyse oli siitä että tekstin kirjoittajilla oli jotain haastateltua henkilöä vastaan IRL.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi