DJ Quik: Jengi hinkuu edelleen gangstavinkunaa

Sunnuntaina hemmotellaan gangsta-rapin ystäviä, kun legendaarinen DJ Quik saapuu Helsinkiin.

DJ Quikin uutta levyä on kuvailtu samaan aikaan vihaiseksi ja iloiseksi.
DJ Quikin uutta levyä on kuvailtu samaan aikaan vihaiseksi ja iloiseksi.

G-Funk vinkuna täyttää Virgin Oilin lavan sunnuntaina, kun DJ Quik, yksi USA:n länsirannikon legendaarisimmista pelureista vetää keikkansa.

DJ Quikin 20-vuotiseen uraan mahtuu nimekkäitä yhteistyökumppaneita. Musiikkia on syntynyt elävien ja kuolleiden legendojen kanssa, näistä mainittakoon 2Pac, Snoop Dogg, Nate Dogg ja Dr. Dre.

DJ Quik julkaisi äskettäin levynsä The Book Of David, joka on miehen kahdeksas koko pitkä. Asiantuntijat ovat nostaneet levyn vuoden parhaiden räplevyjen kastiin. Omien albumien julkaisutahti on Quikillä ollut verkkaista, sillä viime vuosina niitä on saanut odotella useamman vuoden.

Miehen omien sanojen mukaan nimi Quik tulee kyvystä tuottaa levyjä nopeasti. Omien levyjen kanssa on ottanut aikansa, mutta samaan aikaan Quik on häärinyt lukuisissa projekteissa tuotantopuolella.

Quik teki läpimurtonsa 90-luvun alussa. NWA:n vanavedessä oli otollinen aika olla gangsta-räppäri. Lukion kesken jättänyt Quik oli tehnyt mainetta bile-DJ:nä ja omien C-kasettiensa avulla. Ensimmäiset levyt Quik is the Name (1991), Way 2 Fonky (1992) ja Safe + Sound (1995) ovat kaikki hiphopin kulmakiviä.

Kuten lähes jokaisella uskottavalla gangsta-räppärillä, löytyy myös Quikiltä luurankonsa. Vuonna 2003 mies löi pistoolilla siskoaan, jonka väitti kiristäneen häntä. Tuomio päällekarkauksesta vei miehen vankilaan vuonna 2006. Muutaman kuukauden linnatuomio antoi miehen omien sanojen mukaan aikaa pohtia elämäänsä ja keskittyä olennaiseen.

Virgin Oilin lavalle ennen Quikiä nousevat suomalaisen räpin kärkikastiin kuuluvat Jontti & Shaka ja Super Janne. Suomalaisen hiphopin kehitysvaihetta suhteessa jenkkeihin kuvaa hyvin se, että Virginin suomalaisesiintyjät seuraavat DJ Quikiä kymmenisen vuotta jäljessä. Kun veteraanit ovat Suomessa päälle kolmekymppisiä, on Quik ylittänyt jo neljänkympin rajapyykin.

DJ Quik, Super Janne, Jontti & Shaka Virgin Oilissa sunnuntaina 25.9.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi