DocPoint: Steve Jobsin kadonnut haastattelu löytyi

Harvinaislaatuinen haastattelu tehtiin ennen kuin Jobs nosti Applen ahdingosta menestykseen.

Tietotekniikkajätti Applen perustaja Steve Jobs ei hevillä suostunut avaamaan ajatusmaailmaansa median edustajille. Vuonna 1995 Jobs kuitenkin antoi 70 minuutin pituisen haastattelun Robert X. Cringleylle. Haastattelusta näytettiin kymmenen minuutin pätkä PBS-kanavan sarjassa Triumph of the Nerds. Kokopitkää haastattelua ei koskaan esitetty, ja sen luultiin kadonneen.

Vuosia myöhemmin Cringley löysi yllätyksekseen VHS-kopion haastattelusta autotallistaan. Modernilla teknologialla parenneltu haastattelu julkaistiin viimein keväällä 2011. Yhdellä kameralla kuvattuun haastatteluun on lisätty vain muutamia toimittajan huomioita. Steve Jobs todella pääsee ääneen.

Haastattelussa näyttäytyy poikamaisen innokas ja tinkimätön 40-vuotias Jobs, joka puhuu avoimesti teknologiaheräämisestään sekä Applen alkuajoista ja kehityksestä. Kymmenen vuotta ennen haastattelua Jobs oli savustettu ulos Applesta, minkä jälkeen hän oli perustanut yrityksen nimeltä NeXT. Haastattelun jälkeen Jobs myi olio-ohjelmointiin ja käyttöjärjestelmiin keskittyneen yrityksensä Applelle. Vuonna 1997 hän astui väliaikaisesti Applen johtoon. Lopulta hänestä tuli firman pysyvä toimitusjohtaja, joka nosti konkurssin partaalla olleen Applen yhdeksi maailman menestyneimmäksi yritykseksi.

Haastattelu voi olla joillekin katsojille hyvinkin puuduttava, sillä se on täynnä teknologiajargonia, johon voi olla vaikea päästä sisälle. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mistä Steve Jobs puhuu. Tärkeintä on se, miten hän puhuu asioista. Hän on tohkeissaan, vilpitön ja näkemyksellinen kertoessaan suurimmista intohimoistaan. Vaikka hänen puheenaiheensa eivät kiinnostaisikaan, hänellä on hämmästyttävä voima vangita kuuntelija silkalla innostuneisuudellaan ja älykkyydellään.

Apple-fanit saavat haastattelun myötä taatusti lisäsyitä ihailla Jobsia. Suosittelen haastattelua kuitenkin ennen muita yrittäjille, yritysten johtohahmoille ja omasta yrityksestä haaveileville. Steve Jobsin ajatukset bisneksen toimivuudesta ovat dokumentin kiinnostavinta antia. Jobsin mukaan yritysten pahin virhe on se, että ne tekevät jotakin vain siksi, että niin on tehty aina ennenkin. Kyseenalaistamista ei pidä unohtaa. Menestyksekkään yrityksen taustalla ovat hyvin yksinkertaiset asiat – täytyy kysyä paljon kysymyksiä, ajatella ja tehdä töitä niin maan perkeleesti.


Steve Jobs: The Lost Interview DocPoint-festivaaleilla perjantaina 25. tammikuuta klo 18.30 Maximissa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi