Eteläsatama villin visioinnin kohteena

Kirjava Satama -kilpailu keräsi ison kasan ideoita. Hyvällä tuurilla joku osuu kohdalleen.

Suunnitelman nimimerkki: The Owls Go.
Suunnitelman nimimerkki: The Owls Go.

Kirjava Satama -ideakilpailu keräsi värikkään kattauksen suunnitelmia tulevaisuuden Eteläsatamaksi. Osa ehdotuksista on futuristisen upeita, osa varovaisen perinteisiä. Osassa kunnioitetaan hienosti alueen vanhaa rakennuskantaa ja toimintoja, kun osa visioista pistäisi koko alueen täysin uuteen uskoon.

On olemassa suunnittelukilpailuita ja ideakilpailuita. Tämä on äärimmäinen esimerkki ideakilpailusta. Kukaan ei ole varsinaisesti rakentamassa Eteläsatamaan mitään, ainakaan vielä. Designpääkaupungin hengessä onkin keskitytty designiin, ei niinkään toteutussuunnitteluun.

Suunnitelman nimimerkki: SBP7357.
Suunnitelman nimimerkki: SBP7357.

Kilpailua voi pitää ideoiden kaatopaikkana, tai kaupunkirakennustaiteena puhtaimmillaan, jossa rajoittavat realiteetit on jätetty hetkeksi syrjään. Suunnitelmiin on käytetty valtava määrä työtunteja, ja kasaan on saatu valtavasti ideoita. Hyvällä mäihällä joku näistä osuu täysin maaliinsa ja tulevaisuuden Eteläsatama rakentuu sen mukaiseksi.

Osa suunnitelmista on ilmakuvan perusteella veistoksellisia kokonaisuuksia, joissa kuitenkin unohdetaan, että kyse on täydennysrakentamista keskelle Helsingin ydintä. Täysin omiksi kokonaisuuksikseen suunnitellut alueet toimivat paremmin keskellä metsää tai vanhaa tehdasaluetta.

Olivat suunnitelmat millaisia tahansa, kaikki eivät niitä purematta niele. Esimerkiksi jollekin Kauppatori on parkkipaikka saastaisen lammikon vieressä, kun taas toiselle se on mansikkaisia muistoja pullollaan oleva idylli. Toinen vaatii muutosta, toinen säilyttämistä.

Suunnitelman nimimerkki: Green Wave.
Suunnitelman nimimerkki: Green Wave.

Ehdotuksia jätettiin yli 200. Juha-Pekka Turunen kaupunkisuunnitteluvirastosta arvioi Hesarin haastattelussa, että noin puolet niistä on tullut ulkomailta. Tätä hän perustelee sillä, että joissain ehdotuksissa Helsingin historiallisen keskustan merkitys on hahmotettu heikosti.

Suomalainen kaupunkisuunnittelu kaipaa tuoreita tuulia ja ainakin ideoiden tasolla niitä saatiin nyt reilusti.

Suunnitelman nimimerkki: The Dunes of Helsinki.
Suunnitelman nimimerkki: The Dunes of Helsinki.

Kilpailutöihin voi tutustua kaupunkisuunnittelun info- ja näyttelykeskus Laiturin näyttelyssä 15.12.2011 - 21.1.2012. Palkintolautakunta on poiminut näyttelyyn 23 eri tavoin kiinnostavaa työtä. Laituri sijaitsee Narinkan laidalla vanhan linja-autoaseman rakennuksessa


Kirjava Satama -kilpailun kaikki suunnitelmat.

1 kommentti

VanHelsing

15.12.2011 09:34

En usko että tästä kilpailusta jää jäljelle muuta kuin muisto. En myöskään ymmärrä kilpailun ideaa. Mitä ihmeen ideaa on etsiä ideaa noin älyttömän laajalle alueelle.
Vastaavaa on yritetty jo moneen kertaan, mm. Elien Saarisen ja Alvar Aallon keskustasuunnitelmat, ja Smith&Polvisen kantakaupungin liikennesuunnitelma. Kaupunkisuunnitteluvirastokin sähläsi pelkän Kampin keskustakorttelin kanssa toistakymmentä vuotta.
Tulos oli kaikissa yllämainituissa suurinpiirtein sama. Pari pientä ideaa toteutettiin. Loppu rakennettiin pala palalta muiden suunnittelemana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi