Fanipätkä Iron Sky

Fanit ovat ideoineet ja markkinoineet Iron Skyta sekä näytelleet siinä – ilmaiseksi. Miksi?

Iron Skyn nettisivuilla faneja pyydettiin pukeutumaan ensi-iltagaalaan elokuvan teeman mukaisesti. Samuli Torssosen mukaan fanit ovat olleet Iron Skyn  ilmainen markkinointikoneisto.
Iron Skyn nettisivuilla faneja pyydettiin pukeutumaan ensi-iltagaalaan elokuvan teeman mukaisesti. Samuli Torssosen mukaan fanit ovat olleet Iron Skyn ilmainen markkinointikoneisto.

Nainen kävelee elokuvasalin eteen sylissään valkoisia paperirullia.

"Olemme ajatelleet olla niin ihania, että arvomme istumapaikkojenne mukaan Iron Sky -julisteita", hän sanoo.

Täysi sali puhkeaa hurraamaan, ja kaikki keskittyvät tuijottamaan pääsylippuaan.

"Seuraava julisteen saaja istuu rivillä 11, paikalla 8."

Keski-ikäinen mies nousee ylös, tuulettaa rajusti ja kävelee suu virneessä vastaanottamaan julisteen elokuvateatteri Plevnan henkilökunnalta.

Iron Skyn yleisölle avoimen ensi-illan katsojat ovat pääosin tieteiskomedian faneja. Ilman heitä tätä elokuvaa ei olisi olemassa.

Suomen kalleimman elokuvan takana ovat tamperelaiset Timo Vuorensola ja Samuli Torssonen, jotka tunnetaan 1990-luvun Star Wreck -parodiaelokuvasarjasta. Yksi asia on säilynyt alusta asti: fanit. He ovat markkinoineet ja lavastaneet Iron Skyta sekä näytelleet siinä – ilman korvausta. Melkoista sitoutumista.

Tamperelainen Niko Hietanen, 26, ehti seurata Iron Skyn edistymistä kuusi vuotta elokuvan nettisivuilla.

"Olen käynyt väijymässä jokaisen julkaistun teaserin. Olen ymmärtänyt, että elokuva pitää katsoa muutamia kertoja, että ymmärtää kaiken huumorin ja jutut, jotka elokuvaan on upotettu", hän sanoo.

Hän tutustui elokuvaan Star Wreckien kautta samoin kuin Kari Koivula.

"Mutta onhan Iron Sky jotain ihan erilaista. Ei tätä voi erottaa Hollywood-tuotannosta", Koivula kehuu.

20-vuotias Iiro Myllymäki tykkää Iron Skysta Facebookissa samoin kuin yli 100 000 muuta käyttäjää Yhdysvalloista ja Filippiineiltä asti. Myllymäki arvelee, että elokuvan suosio fanipiireissä johtuu scifi-genren luonteesta.

"Luulen, että fanaattisuus on lajityypille ominaista. Lisäksi Iron Skyta on odotettu vuosia. On henkinen palkkio, kun elokuvan näkee."

Siltä vaikuttaa: ensi-iltanäytöksen yleisö nauraa läpi elokuvan ja taputtaa useissa kohtauksissa. Monet jäävät istumaan hurmioituneena paikalleen vielä lopputekstien jälkeen.

Myllymäen mielestä ei ole lainkaan outoa, että fanit ovat tehneet elokuvaa ilmaiseksi.

"Ei siinä ole mitään erikoista, että lähtee fanittamansa elokuvan tekoon mukaan, jos siihen annetaan mahdollisuus."

Torssonen ja Vuorensola tiedottivat elokuvan edistymisestä faneilleen, vaikkei tiedotettavaa ollut ja käsikirjoitus oli vielä täysin vaiheessa. He myös pyysivät näiltä apua.

"Yhdessä elokuvan koh

tauksessa näyttelijät seisovat elokuvateatterin edessä. Koska emme voineet käyttää oikeita leffapostereita, pyysimme faneja tekemään meille sellaisia."

Ja fanithan tekivät. He myös ääninäytelivät elokuvassa ja antoivat ehdotuksia netissä.

"Onhan se mieletöntä, että löytyy tuollainen ideapooli, josta voi etsiä lisäideoita, kun itseltä ajatukset loppuvat."

Elokuvan tuottajan Tero Kaukomaan mukaan fanit ovat rahoittaneet Iron Skyta miljoonalla eurolla.

"Fanit ovat ostaneet nettikaupasta elokuvan oheistavaraa 250 000 eurolla ja sijoittaneet elokuvaan 700 000 euroa. Käytännössä sijoittaminen tarkoittaa sitä, että fanit ovat ostaneet osuuden elokuvasta."

Jos hyvin käy, Iron Sky tuottaa voittoa, ja fanit saavat korkoja vielä viiden vuoden päästäkin.

Kaukomaan mukaan he saavat takaisin ainakin osan sijoittamistaan rahoista ensimmäisen kahden vuoden aikana. Mikään ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

"Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Elokuvan lisenssejä on myyty ulkomaille, ja kiinnostus elokuvaa kohtaan kasvaa. Olemme kuitenkin tehneet hyvin selväksi fani-sijoittajille, että rahoitus on riskibisnestä", Kaukomaa sanoo.

No, tuli tuottoa tai ei, jäähän jäljelle aina se henkinen palkkio.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi