Festareiden ABC

Cityn vinkit festarineitsyeille.

Festareilla saat, ja pitää, erottua joukosta.
Festareilla saat, ja pitää, erottua joukosta.

Mitä tarvitsen mukaan?

Pidä peruskamat vaatimustasoon nähden minimissä. Varaa tilaa myös festarierikoisuuksille: pikkutakki, pumpattava barbara, naamiaisasu, megafoni tai itsensä kokoava teltta saa sinut erottautumaan joukosta. Roskasäkit toimivat teltansuojana, persalustana tai monissa muissa tarkoituksissa. Korvatulpat suojaavat korvasi paitsi keikoilla, myös silloin kun haluat saada nukutuksi. Paksu ilmapatja tarjoaa heikkounisellekin leposijan.

  • Festarikalevala sanoo: "Nippu kortsuja ja laastareita, korkkiruuvi, se jeesusteippi... Zippo, makkaraa ja kuusitoista litraa halpaa viiniä, jonka voi jakaa uusien tuttavien kanssa kun musiikki vaimenee ja muuttaa kansan kanssa nuotioitten ääreen."

Mitä ottaa huomioon, kun saavun leirintäalueelle?

Pysy valppaana, kun pääset leirintäalueelle. Pahin virhe on pystyttää teltta rauhaisaan paikkaan metsän reunaan varmistamatta, ettei kyseessä ole kusipaikka. Perinteisiltä festareilta löytyy omat mestansa: Provinssissa kannattaa suunnata joen vartta syvemmälle, Ilosaaressa välttää ravirataa, Pori Jazzeille mennessä taas koukata päivän etuajassa Yyterin hiekalle. Porissa suoraan LIDLin viereiselle pienelle viheralueelle leiri pystyyn. Tarkkaile ympäristöä ja valitse paikkasi läheltä leiriä, jossa on paviljonki ja sohva. Sen jälkeen hanki uusia ystäviä. Festarieläin kiipeää maksulliselle leirintäalueelle aidan yli murtaen kylkensä.

  • Festarikalevala sanoo: "Mun festarit on monta kertaa alkaneet vasta siitä, ku oon huomannu ettei oo mitään yösijaa."

Mitä leirintäalueella oikein tapahtuu?

Leirintäalueilla on tilanne päällä 24/7, aamujoogasta aamujatkoihin. Monet tulevat festareille vain leirinnän vuoksi. Ne leirit, joista löytyy kitarat tai kunnon PA:t ja pilveä, keräävät todennäköisesti suurimmat väkijoukot. Kimppamusisointi saattaa tarjota vähintään yhtä loistavan kokemuksen kuin yksittäinen väljähtänyt keikka.

  • Festarikalevala sanoo: "En kysy koskaan puhelinnumeroita. Muistan myöhemmin tarinat ja ihmiset, vaan en kasvoja tai nimiä."

Miten salakuljettaa alkoholia festarialueelle?

Perinteisin tapa on klassinen muna- tai tissikossu: piilota minikokoinen pullo haaroihisi tai valuta juoma minigrip-pussiin ja piilota rintojesi väliin. Hauskuuttajan valinta on värikäs vesipyssy. Haaremihousut ovat myös erinomainen keino: vain yhden tarvitsee uhrautua niiden käyttäjäksi, ja kaikki voivat nauttia niihin jemmatusta viinileilistä. Harjoittele täydessä lastissa kävelemistä etukäteen. Paikallinen nuori voi tutkia festarikarttaa reilusti etukäteen ja käydä kaivamassa maakuopan salakätköksi, mutta tämä vaatii äärimmäistä sitoutumista.

  • Festarikalevala sanoo: "Tarkasta aika ajoin, että olet edelleen sellaisessa vedossa, että haluaisit itsekin hengata kanssasi."

Miten pidän yhteyden frendeihini?

Sovi keikoille hyökätessä tapaaminen jonkin maamerkin luo ja synkronoi kellot. Pienellä summalla hankit mukaan radiopuhelimet, jotka tulevat tarpeeseen, kun tuhannet ihmiset pyrkivät tavoittamaan tuttavansa saman kännykkäverkon kautta. Älä masennu vaikka hävittäisit kaverisi, festareilta löytyy kyllä uusia tuttavuuksia.

  • Festarikalevala sanoo: "6 metriä korkealla liehuva keskisormilippu on kulkenut mukana jo 3 vuotta."

Miten toimia keikoilla?

Pidä itsesi pelikunnossa, ettei vuosia odottamasi keikka valu sivu suun. Älä jää odottamaan kavereitasi, siinä menee ikuisuus. Älä keskity kuvaamaan keikkaa, koska suurella todennäköisyydellä videon tai kuvan laatu on niin huono, ettei sen kautta pysty kuitenkaan elämään kokemusta uusiksi. Heittäydy musiikkiin, tanssiin ja hymyileviin naamoihin.

  • Festarikalevala sanoo: "Hyvän keikan tietää siitä, ettei tajua olevansa keikalla. Artistin läsnäolo on se juttu, se laittaa tuhannet tyypit hyppimään yhtä aikaa, ja niistä jokainen tuntee olevansa bändin kanssa yksin olemassa just sillä hetkellä."

Miten pääsen kotiin?

Yritä varmistaa, että olet vapaalla festarin jälkeisenä maanantaina. Jos tämä ei onnistu, valmistu keksimään uskottavia tekosyitä sairaslomalle. Lopeta dokaaminen hyvissä ajoin, jos aiot hypätä rattiin, ja ota unta palloon riittävästi ennen moottoritielle siirtymistä. Yksi alkoholiannos viihtyy elimistössäsi noin kaksi tuntia. Siivoa jälkesi ennen poistumista! Voit vaatia painin uhalla myös naapureitasi siivoamaan. Junalla kotiutuminen vaatii aikaa ja pitkää pinnaa. Tämän tietävät esimerkiksi kaikki Porista Helsinkiin Jazzien jälkeen suunnanneet.

  • Festarikalevala sanoo: "Kirkasotsaiset nillittäjät eivät iloitse mistään niin paljon kuin festareitten jälkeisestä perseilystä, josta on sitten hyvä valittaa yleisönosastolla viikkotolkulla."

1 kommentti

sateenvarj0

25.9.2013 14:38

Jos ootte suunnitellu visiteeraavanne esimerkiksi Roskildessa, Sweden Rockissa tai Wackenissa, kannattaa tutustua ELMUn järjestämiin festarimatkoihin. Säästää ihan hulluna vaivaa ku kaikki on mietitty valmiiksi, ja riittää ku antaa vähän rahaa ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan hyppäämässä bussiin.

Noille matkoille osallistuakseen pitää olla 18-vuotias ja jonkun Suomen elävän musiikin yhdistyksen jäsen, mutta eipä siitäkään suuria lisäkuluja tule jos vaikka ELMUun "joutuu" liittymään jotta pääsee matkalle, vuoden jäsenyys kustantaa vaan kympin. Tuosta lisätietoja kiinnostuneille: http://www.elmu.fi/node/8

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi