Gamlat starat bamlaa kunnon slangii

Helsinki-päivänä nimettiin Stadin Friidu ja Kundi.

Stadin Kundi ja Friidu saavat plakaatit ja glooriaa.
Stadin Kundi ja Friidu saavat plakaatit ja glooriaa. Kuva: Patrik Lindström

Sunnuntaina Helsinki-päivänä ei juhlittu vain Helsinkiä, vaan tietysti myös Stadia ja stadilaisia. Tämän kunniaksi Stadin Slangi ry on jo vuodesta 1996 nimennyt Stadin Kundin ja Friidun. Kriteereitä valintaan ei oikeastaan ole – yhdistys valitsee kundin ja friidun kenen tahansa vapaasti nimeämistä ehdokkaista, ja kukin hallitus luo kriteerit voittoon itse. Tänä vuonna yhdeksän kärkiehdokkaan lista julkistettiin 23. toukokuuta, ja voittajiksi nimettiin tänä sunnuntaina Pekka Sauri ja Leena Uotila.

Stadin slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys. Se perustettiin Helsingin kieliperinnön, stadin slangin, vaalimiseksi. Yhdistyksen perustamiseen päädyttiin 1995 suosittujen slangiskabojen vanavedessä. Slangin lisäksi yhdistys vaalii helsinkiläisten leikki-, harrastus- ja kulttuuriperintöä.

Stadin Friidu 2016 on Kallion likka, näyttelijä Leena “Nenne” Uotila. Pitkän ja monipuolisen uran tehnyt Uotila on paitsi tuttu kasvo myös lapsuuden tuttu ääni 80-luvulta lähtien syntyneiden keskuudessa. Muumilaakson tarinoiden kertojana ja sen useiden sivuhenkilöiden, kuten Vilijonkan äänenä näytellyt Uotila on porautunut tätä kautta jo monen sukupolven syvään tajuntaan. Ryhmäteatterin perustajajäsen ja osa Helsingin kaupunginteatterin vakikaartia, Uotila on stadin kulttuurin instituutio. Palkinto meni siis oikeaan osoitteeseen ja Uotila on siitä kiitollinen: ”Siis tää on niin kliffaa olla Stadin friidu! Mä oon ihan otettu. Kiitti, ett valitsitte mut!”  

Stadin Kundi 2016 on apulaiskaupunginjohtaja, poliitikko, psykologi ja radioääni Pekka Sauri. Sauri on tunnettu ehkä parhaiten Helsingin apulaiskaupunginjohtajana, mutta myös Vihreän liiton eturivin politiikkona ja radio-ohjelma Yölinjan äänenä. Sauri juonsi tätä Radio Cityssä ja sittemmin Ylen Radio Suomessa pikkutunneilla kuultua ohjelmaa vuodesta 1987 aina vuoteen 2002. Myöhemmin Sauri toimi pitkään Mielenterveysliiton puheenjohtajana. Pekka Saurin pitkä ura kaikkien stadilaisten suojelijana on syy jo itsessään palkita hänet Stadin Kundina. Twitterissä aktiivinen Sauri ei unohtanut kiittää kunniasta myöskään somessa.

Nuorempaa polvea palkituista edustaa 1993 syntynyt Emmi Sulander, joka sai ensimmäisen koskaan jaetun slangipalkinnon tekemästään työstä stadin slangin tutkimuksessa. Sulander teki kanditutkinnon Stadin Slangi ry:n Tsilari-lehden käyttämistä slangisanoista viimeisten 20 vuoden aikana. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi