Heini Maaranen menee Einsteinin uniin

Heini Maaranen, 35, on turkulainen taiteilija, joka herättää nuket eloon uudessa esityksessään.

Heini Maaranen.
Heini Maaranen.

Mikä on paras näkemästi nukketeatteriesitys ja miksi?

Mainitsen nyt Espanjalaisen Tabula Rasa- ryhmän esittämän version Molieren Saiturista jossa ei ahneuden kohteena ollut raha vaan vesi. Nukkeina toimi arsenaali erilaisia vesihanoja. Pidin jo perusasetelmasta, siihen päälle mahtava taimaus, yksinkertaisten elementtien monipuolinen käyttö ja taiturimainen nukkettajuus. Kaksi ja puolituntia meni siivillä, haltioituneena kraanojen mielenliikkeitä tarkkaillen.

En voi sille mitään, että nukketeatteri tuo ensimmäisenä mieleen lastenesityksen. Kuinka paljon nukketeatteria tehdään pelkästään aikuisille?

Mielikuva nukketeatterista pelkästään lasten kulttuurimuotona on vahva  ja kysymyksenä alinomaan toistuva. Onneksi voin kertoa että nukketeatteria tehdään enenevissä määrin aikuisille. Pelkästään Turussa viimevuoden aikana  sai ensi-iltansa vajaa kymmenen aikuisille suunnattua esitystä. Mielestäni Nukketeatterin koskettavin taso syntyy uteliaisuuden, kontrastien ja vilpittömän leikkimielen risteyksessä, mun mielestä sellainen  puhuttelee niin sisäistä lasta -kuin aikuistakin. Historiassa tiedetään nukketeatterin olleen mm. poliittista ja kantaa ottavaa, miksei tänäkin päivänä?

Mihin suuntaan moderni nukketeatteri on menossa? Onko nukketeatterissa tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana?

Minun näkökulmastani nukkuteatteri kasvaa ja kehittyy, löytää lisää risteämäkohtia muiden taiteenalojen kanssa. Nukketeatteritaide on rakentanut laajempaa ammattimaista identiteettiä.Tästä kuuluu kiitos niin koulutukselle kuin alan aktiivisille tekijöille. Marginaalissa mennään mutta se ei haittaa.

Kenen pitää nähdä Einsteinin unet?

Einsteinin unet sopii kaikille unia joskus nähneille ja ajankulumisen merkkejä havainneille.
 
Tiedotteessa kysytään "ehtiikö maailmankaikkeuden matemaattisuudessa rakastaa?" Mitä tarkoitat tällä?

Einsteinin unien tekemisen aikana  työryhmämme "Kollaasi corp." on istunut kahvilla suurten kysymysten äärellä. Kumpuavatko Tieteen ja taiteen sekä rakkauden pyrkimykset, uteliaisuus ja tarve näihin abstraktioilta vaikuttaviin asioihin samasta alkupisteestä? Toivottavasti ehtii!

Mistä haaveilet taiteilijana? Millainen on unelmateoksesi?

Taiteilijana haaveilen tavasta yhdistää  oppimiani tekniikoita ajatuksiini rohkeasti ja selkeästi. Mielikuvat unelmateoksesta ovat innoittajina itselle. Tällä hetkellä elän erästä haaveistani, mahdollisuutta luoda teosta osana inspiroivaa, vuorovaikutuksellista  ja tekemiselle omistautunutta ryhmää.

Saat ennakkotarjouksena paikat haluamaasi näytökseen TEHDAS-teatterin Einsteinin Unet -esitykseen haluamaasi näytökseen: 26.2., 27.2. tai 28.2.: www.extempore.fi

TEHDAS-teatteri: Einsteinin unet

Kuvia ja nukketeatteria aikaansa ei-ymmärtäville. Aikuisille ja aikuisen-mielisille.

Vuonna 1905, hetkeä ennen maailman aikakäsityksen mullistumista, nuori Albert Einstein näkee unia toimistopöytänsä ääressä. Hän uneksii maailmoja, joissa aika kiertää kehänä, tai taaksepäin, tai  on niin tahmea, että ihmiset jäävät sen hetkiin kiinni. Olisiko joku näistä omaamme mahdollisempi ja onko maailma jo valmis päästämään irti harhastaan, jossa aika on absoluuttista? Voiko aikaa ymmärtämällä ymmärtää myös elämää, ja ehtiikö maailmankaikkeuden matemaattisuudessa rakastaa?

Kollaasi Corp. muodostuu turkulaisista kuvataiteilijoista sekä nukketeatterin tekijöistä. Videokuvan, tilamallinnosten sekä nukkejen avulla Kollaasi Corp. yrittää kovasti ymmärtää teoriansa, suhteellisuutensa sekä toimintakaavansa. Ohjenuorat löytyvät suoraan työryhmän ihkaensimmäisen teoksen tarinan sankarilta, herra Einsteinilta itseltään:

"Tärkein asia on olla lopettamatta kyselemistä." ja "On kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä."

Esitys perustuu Alan Lightmanin samannimiseen kirjaan, joka on käännetty useille kymmenille eri kielille. Teos nähdään nyt ensimmäistä kertaa nukketeatterisovituksena.

Konsepti: Heini Maaranen
Kollaasi Corp.: Heini Maaranen, Merja Pöyhönen, Jaakko Lilja, Jussi Virkkumaa
Kuvat: Jussi Virkkumaa

Esitykset klo 19:

pe 21.2. (ensi-ilta)
su 23.2.
ke 26.2.
to 27.2.
pe 28.2.
la 1.3.
su 2.3.
Kesto n. 1 h

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi