Hyvät, pahat ja parhaat

Maukka Perusjätkä

Lähes kaikki 80-luvun taitteen kotimaiset uuden aallon bändit ovat jo museotavaraa, mutta Kallion silloisen nuorisomestan, Kill Cityn, lavalta tietoisuuteen noussut kaljupäinen uhoaja, Maukka Perusjätkä ei vieläkään luovuta. Helsingin kaduilla on jälleen säpinää, kun uuden levynsä julkaissut Maukka tallustaa moottorisaha kourassa Töölöntorin Cafe Tin Tin Tangoon keväisenä keskiviikkoaamuna. Ensimmäiseksi ei juolahtaisi mieleen, että pikeepaitaan, henkseleihin ja lippalakkiin sonnustautunut 130-kiloinen, suurisuinen jässikkä on neljän lapsen isä ja toimii päivisin sähkötyönjohtajana.

Terve. Teit uuden levyn, jossa vanha hittisi Sota apatiaa vastaan on muuttunut kappaleeksi Sota dementiaa vastaan. Vanhako jo olet?

"16 ja risat."

Just.

"Olen syntynyt -61. Sen voi kääntää 16 ja risat. Y2K-ilmiö on käynyt mun pääkopan tietokoneessa."

Aha. Miksi sinulla on kobratatuointi käsivarressa?

"Vasenkätisillä on idioottimaisia ajatuksia."

Kuuluuko samaan kategoriaan se, että ostitte 70-luvulla lelukaupan tyhjäksi puhallettavista Vaaleanpunaisista panttereista?

"Kaksi kauppaa. Ostimme panttereita varmaan 70, enempää ei löytynyt Suomesta. Meillä oli silloin oma pumpattava yleisö mukana. Pantterit maksoivat muistaakseni 30 000 markkaa."

Minne hävisit 80-luvun puolivälissä?

"En mä mihinkään hävinnyt! Teemme vuosittain vieläkin parikymmentä keikkaa ja kävimme 80-luvullakin joka vuosi vähintään kerran Tavastialla soittamassa. Ne olivat muuten spektaakkeleita."

Miten niin?

"Tulin lavalle muun muassa Harley-Davidsonilla ja pukeutuneena Gary Glitteriksi."

Olet joka tapauksessa takaisin kuvioissa. Kauan hieroitte uutta levyä?

"Studioaikaa oli varattu kolme päivää. Laulut vedin sisään kerralla."

Ei mennyt kauaa. Mitä odotat uudelta levyltäsi?

"Sitä, että ihmiset kuuntelisivat sen ja muistelisivat aikaa, jolloin tehtiin levyjä, eikä mitään saatanan hipelöintiä saatanan nappuloilla."

Nykymusiikki ärsyttää?

"On varmaan hienoa, että musasta tehdään sliipattua, mutta minun korvillani se kuulostaa säröiseltä."

Onko yhtään nykyajan bändiä, josta pidät?

"On paljonkin. Esimerkiksi Lip Skin vai mikä se on?"

Limp Bizkit?

"Just. Ulkomaiset nimet ovat minulle ihan hepreaa."

Maukasta tulee aina mieleen moottorisaha. Mistä sait päähäsi ottaa keikoille bensasahan ja kuka sen keksi?

"Vaikea kysymys. En tiedä kuka on keksinyt moottorisahan."

En kysynyt sitä.

"Minulla oli saha mukana treenikämpällä. Kun en päässyt sisään, vedin sahan käyntiin. Ovet aukesivat sen jälkeen nopeasti. Ralf Örnin mielestä siitä piti tehdä soittimeni."

Moottorisahasi merkki on Partner. Onko saha edelleen sama kuin 25 vuotta sitten?

"Minulla oli Ekströmin koneliikkeen kanssa sponsoridiili, sahoja oli silloin kuusi. Nyt käytän omaa sahaani, joka oli jo 25 vuotta sitten käytössä."

Kuulostaa omituiselta, mutta olit silloin suosiosi huipulla. Soitit Kaivopuistossakin 25 000 ihmiselle. Se taitaa olla suurin yleisö, jolle olet esiintynyt?

"Ei ole. Soitin 80-luvulla Ibizan lentokentällä yli 50 000 ihmiselle."

En usko.

"Siellä tuli pommihälytys. Turvamiehet ajoivat rynnäkkökivääreillä kaikki parkkialueelle. Minulla oli akustinen kitara mukana ja vedin Säpinää-biisin. Siellä oli kahdeksan suomalaista, jotka hyppivät ihan täysillä."

Sinusta voisi saada tosi-tv-sarjan.

"Kyllä se käy, jos siellä on tarpeeksi kovia jätkiä kuvaamassa. Voin vetää yhtäkkiä turpaan, jos menee hermot. Turha tulla pullistelemaan kameran kanssa, vedän suoraan nenään."

Mielenkiintoista.

"Kuvaajilla siinä hermot menisivät. He joutuvat heräämään neljältä aamulla ja lähteä pikkuteitä pitkin Stadiin. Ja sitten seurata, kun haukun joka aamu ennen seitsemää asiakkaat ja asentajat. Viimeistään puoli yhdeksältä bändi saa kenkää. Ja illalla jalkapalloa."

Jalkapalloa?

"Pelaan ja vedän futista Nurmijärven Natevassa ja toimin varapuheenjohtajana Nappulaliigan hallituksessa. Se on hyvää vastapainoa työlle ja musiikille."

Käyttäjien arviot

Anna oma arviosi

6 kommenttia

A.Gunpowder,stadi

5.5.2004 09:00

Tanakkaa, vanhaa kunnon poppirollia, aitoa "autotalli" meininkiä! Hyvä,Kallio kunniaan!!!

valpas

26.7.2004 13:15

Hyvä paluulevy.

.sahamies.

28.7.2004 17:16

"Me raiskataan kapungit , kysykää mikä meitä vaivaa"

kovaa tavaraa
täyttä asiaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

peruskurko

11.8.2004 14:48

säpinää!

sathish025

28.5.2025 12:51

In conclusion, the seven principles of HACCP work in an integrated manner to ensure food safety by focusing on prevention rather than detection. By identifying hazards, setting critical control limits, and monitoring key steps in the production process, HACCP helps organizations to proactively manage risks before they affect consumers. In countries like Mauritius, where food exports (e.g., seafood, sugar, and beverages) play a significant role in the economy, adopting HACCP is crucial for both domestic food safety and international trade compliance. Proper implementation of HACCP not only protects public health but also builds consumer confidence and opens doors to global markets, especially in regions that require stringent food safety standards such as the European Union. Ultimately, the success of a HACCP system depends on management commitment, staff training, continuous improvement, and strict adherence to these seven foundational principles.

sathish025

28.5.2025 12:51

In conclusion, the seven principles of HACCP work in an integrated manner to ensure food safety by focusing on prevention rather than detection. By identifying hazards, setting critical control limits, and monitoring key steps in the production process, HACCP helps organizations to proactively manage risks before they affect consumers. In countries like Mauritius, where food exports (e.g., seafood, sugar, and beverages) play a significant role in the economy, adopting HACCP is crucial for both domestic food safety and international trade compliance. Proper implementation of HACCP not only protects public health but also builds consumer confidence and opens doors to global markets, especially in regions that require stringent food safety standards such as the European Union. Ultimately, the success of a HACCP system depends on management commitment, staff training, continuous improvement, and strict adherence to these seven foundational principles.