Jera Hänninen

Elämä on!

Jera Hännisen harakkapoika on innostunut kuluttamisesta. Hänninen on kertonut itsekin olleensa.
Jera Hännisen harakkapoika on innostunut kuluttamisesta. Hänninen on kertonut itsekin olleensa.

Jera Hännisen esikoisromaani Harakkapoika on hybrinen ja glitterinen kasvutarina, jossa barokkihuonekaluista ja samppanjasta haaveilevasta pikkupojasta jalostuu isän bankrottiin päättyvän liikemiesuran myötä täysiverinen mytomaani. Idea tarinaan syntyi Hännisen tutkiessa sattumalta löytämiään oman isänsä lamavuosina tekemästä konkurssista kertovia lehtileikkeitä:

“Olisin tietysti toivonut että sukuni nimi debytoisi lehdissä jossain muussa asiayhteydessä kuin konkurssiuutisissa. Sitä lamaan liittyvää häpeää ei ole suomalaisessa kirjallisuudessa aikaisemmin käsitelty.”

Suomi on tunnetusti maa, jossa ihmisillä on vaikeuksia erottaa näyttelijöitä heidän esittämistä hahmoistaan. Kun vielä kustantaja mainostaa teosta omaelämäkerrallisena sloganilla “Kaikki mitä valehtelen on totta”, on selvää, että esikoiskirjailija ottaa tietoisen riskin sotkiessaan tarinassaan iloisesti oman elämänsä tapahtumia sekä fiktiota keskenään.

“Ne ihmiset, joiden mielipide mulle jotain merkkaa, osaavat kyllä erottaa”, Hänninen toteaa rauhallisesti. Varmuuden vuoksi kirjailijan Valamon luostariin vetäytynyt isä luki käsikirjoituksen ennen kuin se toimitettiin kustantamoon.

Harakkapojassa uskontoa kuvataan sangen vihamieliseen sävyyn. Siksi onkin yllätys, kun selviää, että Jera Hänninen opiskelee teologisessa kymmenettä vuotta.

“Pappia musta ei voi tulla, sillä mulla ei ole kovinkaan tervettä suhdetta tuonne yläkertaan”, 31-vuotias ikiopiskelija kuittaa urasuunnitelmansa. Hänninen viimeistelee parhaillaan graduaan, jonka aiheena on mustan magian harjoittaminen keskiajalla.

Vaikka romaanissa hanuri soikin paikoitellen niin reippaasti, että se saisi Mats Sundininkin punastumaan, pelkän homokirjailijan vaaleanpunaista viittaa taloustoimittajana ja vapaana kirjoittajana toimiva Hänninen ei suostu kantamaan.

“Tällä hetkellä tekeillä olevassa kakkoskirjassa ei ole homoteemaa. Myyntiodotuksia esikoiselle ei ole muuta kuin että toivon sen myyvän niin paljon, että saan seuraavallekin kirjalle kustannusopimuksen.”

Jo työn alla olevan vaikean toisen aiheeksi Hänninen valitsi sen kaikesta vaikeimman; oman äitinsä kuoleman.

Jera Hänninen, Harakkapoika, Bazar Kustannus, 14,20 e.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi