Junon positiiviset ongelmat

Juno muistuttelee levy-yhtiölle olevansa räppäri ja ottaa ensiaskeleitaan näyttelijänä.

Kuva: Juno / Instagram

Räppäri Juno on tehnyt uutta soololevyänsä pitkään. Edellinen, syntymäajan mukaan nimetty levy 050187 ilmestyi keväällä 2013 ja siitä lähtien artistilta on odotettu uutta sooloa. Biisejä on kasassa paljon, mutta levyn kokonaisuuden kasaaminen ottaa aikansa.

Levyn hinkkaaminen on turhauttanut myös itse artistia, joka viime kesänä avautui aiheesta Facebookissa. Kritiikin kohteena oli isojen levy-yhtiöiden tapa tehdä “liukuhihnalta pop-tähtiä, nuoria räppikukkoja ja muuta surullista sälää”.

“Taistelin siihen aikaan paljon siitä, miten tehdään ja mitä tehdään. Ajattelin seurata Anna Erikssonin ja Apulannan linjaa ja sanoa ääneen sen, että on ärsyttävää, kun niin moni artisti halutaan tunkea samaan muottiin”, Juno kertoo Cityn haastattelussa.

Juno tekee levyään DJPP:n eli Perttu Mäkelän johtamalle Etenee Records -levymerkille, joka on puolestaan Warner Music Finlandin alalevymerkki. DJPP toimi viime kesänä Junolle eräänlaisena kilpenä selitellessään artistin sanomisia eteenpäin.

“Olen pienellä levy-yhtiöllä, joka on ison levy-yhtiön alla. Mun pomo on mun ystävä, joka työskentelee Warnerin alaisuudessa. Se on ehkä joutunut vastailemaan sinne mun puolesta.”

Yhteistyö Junon ja DJPP:n välillä kestää, vaikka näkemyksissä on eroja. Tulevalla levyllä tulee olemaan mausteita sekä edm-housesta että ysärin alun räpistä.

“Haluaisin itse tehdä tosi räppiräppiä, koska tuntuu, että kaikkien mainstream-räppäreiden räppi pohjautuu nykyisin bileisiin, dokaamiseen ja kreisibailausmeininkiin. Haluaisin erottua jollain muulla tavalla kuin tekemällä parhaan tanssibiisin.”

“Ollaan pyritty tekemään levylle sekä että. Perttu on enemmän vastuussa radio- ja mainstream-puolesta ja mä oon muistutellut sitä, että mä oon rap-artisti, joka on tullut tunnetuksi siitä, että teen räppiä. Liika poppi voisi kääntyä mua vastaan.”

Mainittua räppiräppia edustaa viimeisin sinkkujulkaisu Ne haluu, jolla vierailee Paleface.

“Halusin tehdä Karrin (Paleface) kanssa biisin, koska sen on viisas mies ja aina ollut tosi rap-läheinen musiikissaan. Karri auttoi mua mun uran alkuvaiheilla antamalla neuvoja, kun en ollut vielä tunnettu rap-artisti. Se oli helppo yhtälö.”

Juno on niin keskellä suomalaista räppiskeneä, että siitä muodostuu jo jonkinlaisia ongelmia, vaikkakin päällekkäiset projektit ovat useimmiten artistille positiivinen ongelma. Samaan aikaan pitäisi tavoittaa massat, mutta säilyttää omaehtoisuus ja uskottavuus. Olla se Juno, jonka frendit tuntevat, mutta varoa laittamasta kannabis-kuvaa Instagramiin nuorten seuraajien takia. Viime kesän turhautumista lisäsi se, ettei Juno voinut soolokeikkojen ohella heittää SMC Lähiörotat -keikkoja.

“Mulla oli tosi vaikeeta keikkamyynnin kanssa silloin. Olin sanonut selvästi, että SMC on mulle tärkeä juttu ja haluan tehdä niitä keikkoja. Loppupeleissä kuitenkin aina kun meillä oli SMC-keikkoja, meidän silloinen keikkamyynti oli myynyt samalle päivälle Juno-keikan, jonka skippaamisesta olisi tullut sanktiota. En ollut SMC:n festarikeikoilla ja muilla pojilla meni hermot siihen, että miks mulla on erikoisasema ja voin perua tulemiseni. Päätettiin SMC:n kanssa, etten ole niillä keikoilla mukana. Oli pakko priorisoida ne keikat, joista saa rahaa”, kahden lapsen isä Juno kertoo.

Juno on seurannut sivusta hyvien ystäviensä Jaren ja VilleGallen matkaa Suomen huipulle JVG:n kanssa. VilleGalle hoiti 12 vuotta sitten Junon keikka-dj:n hommia. Silloin Ruudolf ja muutamat jo meritoituneet räppärit pojittelivat 17-18-vuotiaita tulokkaita.

“Ne oli vähän, että no niin junnut, nyt faijat näyttää miten räpätään. Sanoin, että lyödäänkö vetoa, että tuo jätkä myy nopeammin kultaa kuin kukaan teistä”, Juno kertoo VilleGallesta, jonka menestyksen pystyi aistimaan, vaikkei kaveri ollut räpännyt vielä biisiäkään.

JVG on myynyt kultaa jo ajat sitten, samoin Juno yhdessä Elokuu-yhtyeen kanssa. Hänen, tuottaja Jonas Karlssonin ja Nopsajalan bändi on tällä hetkellä tauolla, eikä Juno tiedä varmaksi seuraako jatkoa.

“Me ollaan pidetty välivuotta, joka on kestänyt jo yli vuoden. En tiedä, missä Elokuu menee, ainakaan yhtään biisiä ei olla saatu aikaiseksi.”

Juno Antti Jokisen Pahan kukat -elokuvassa.
Juno Antti Jokisen Pahan kukat -elokuvassa. Kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen

Juno sanoo, ettei hänellä ole tarvetta saada naamaansa väkisin esille tai päästä tv:seen heilumaan vaan heilumisen takia. Sen sijaan näytteleminen kiinnostaa. Haaveissa on rooli Turun kaupunginteatterissa Mikko Koukin näytelmään, joka sijoittuu nuorisorapin maailmaan.

“Luultavasti räppäämään, koska näytellä en osaa.”

Sen verran kuitenkin, että hänen ensimmäinen leffaroolinsa nähdään ensi syksynä, kun viime vuonna kuvattu, Antti Jokisen ohjaama Pahan kukat tulee elokuvateattereihin.

“Olin siinä yksi päänäyttelijöistä. Se kertoo Suomen lähiöistä ja nuorten meiningistä lähiöissä, tietenkin vähän dramatisoidusti.”

Juno on luonteva musahommissa lavalla ja levyllä. Sama luontevuus pitäisi pystyä siirtämään myös näyttelijänhommiin.

“Vaikeinta siinä oli se, että joku sanoo sulle, että oo luonteva ja siinä on vähintään neljä ihmistä, jotka tuijottaa sua.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi