Karaokepresidentti Islannissa

Presidentin valtiovierailu popfestivaaleille.

Kekkosen jalanjäljillä. The President of Karaoke tervehtii kansalaisia.
Kekkosen jalanjäljillä. The President of Karaoke tervehtii kansalaisia.
Puhuin ensimmäisen kerran Pekan kanssa noin kuukausi ennen Suomen karaokepresidentin Islannin vierailun alkua. Pekka on Islannin lentoyhtiön Icelandairin Suomen osaston johtaja, ja hänen tehtävänään oli vastata vierailun onnistumisesta. Pekka oli huolissaan.

Hän halusi tietää, olinko keskustellut karaokepresidentin kanssa. Oliko minulla minkäänlaista käsitystä kyseisestä ihmisestä? Pekka ei halunnut olla ylihuolestunut, mutta eräs aiempi tapaus painoi hänen mieltään.

Joku norjalainen mies oli voittanut jonkin kilpailun ja saanut palkinnoksi Icelandairin lentomatkan New Yorkiin täysylöspidolla. Heti Nykkiin päästyään mies oli lukkiutunut hotellihuoneeseen. Hän ei ollut sen koommin vastannut kolkuttaville. Kolmen vuorokauden kuluttua palomiehet olivat tikasautoa käyttäen tunkeutuneet palkintomatkailijan hotellihuoneen ikkunasta sisään. Mies oli löytynyt huoneesta rauhallisena. Hän tahtoi vain juoda yksinään.

Nyt Pekka halusi varmistua, ettei Suomen karaokepresidentti ollut myöskin basket case.

Viikkoa ennen matkaa soitin Pekalle uudelleen. Hän kuulosti huojentuneelta. Hän oli puhunut Suomen karaokepresidentin kanssa puhelimessa.

"Kaikki on hyvin. Karaokepresidentti vaikuttaa normaalilta."

Joten tässä oli kaikki, mitä minä tiesin kun kone nousi ilmaan. Olin matkalla Islantiin normaalilta vaikuttavan karaokepresidentin mukana.

Matkaseurueeseen lukeutuivat karaokepresidentin lisäksi hänen henkilökohtainen adjutanttinsa Joel sekä ATV:n ja Moon TV:n toimittaja-kuvaaja-kaksikot sekä tietysti Pekka ja minä. TV-ryhmät olivat menossa Reykjavikiin lähinnä tutustumaan siellä pidettäviin festivaaleihin. Vain minä olin pelkästään selostamassa karaokepresidentin valtiovierailua. Tämä oli ehkä kaikkein suurin tehtäväni urani aikana.

Me jouduimme odottamaan Tukholmassa parisen tuntia koneen vaihtoa. TV-väen johdolla marssittiin baariin, jossa sai polttaa. Seurue alkoi juoda ja tupakoida kuin viimeistä päivää. Ihmiset erottuivat pian vain hämärinä hahmoina savun keskeltä. Kykenin enää vain vaivoin hengittämään. Käsitin, että olimme "radalla".

Pyysin karaokepresidenttiä siirtymään hieman sivummalle kanssani. Me istuuduimme tekemään haastattelua lentokentän aulaan, jonka isoista ikkunoista avautui alakuloinen näkymä autiolle lentokentälle.

Sain selville, että Suomen karaokepresidentti on nimeltään Sexual Kenny. Hänen "oikea" nimensä on Fredrik Löf. Fredrik esiintyy toisinaan myös tangolaulajana, jolloin hänen nimensä on Reetu Lehto. Siis erittäin yksinkertainen kuvio.

"Mä olin 17 -vuotta, mä olin sängyssä, ja mä en saanut unta", Fredrik alkoi avautua. Kävi ilmi, että tuona ikimuistoisena yönä hän keksi perustaa bändin, jonka nimeksi tulisi Sexual Kenny and His Marvelous Pets. Se olisi funkbändi. "Sen hittibiisi olisi As Sensual As You."

Fredrik oli koko pienen ikänsä ollut kitaran lumoissa. Niinpä hän ryhtyi toteuttamaan unettoman yönsä unelmaa. Bändi onkin jo tehnyt nauhan, jolla on muutamia biisejä.

Karaokekilpailuun Fredrik - siis Sexual Kenny – vedettiin hänen kaverinsa, yllämainitun adjutantti Joelin toimesta puoliväkisin. "Emmä koskaan laula karaokea, jos mä en ole tosi huonossa kunnossa."

Sexual Kenny kuitenkin voitti ja hänet nimitettiin Suomen karaokepresidentiksi. Nyt Kenny - siis tarkoitan Fredrik - oli tyytyväinen.

"Tämä Islannin matka tulee varmaan olemaan elämys. Emmä tiedä olisinko mä muuten koskaan lähtenyt Islantiin."

Halusin luonnollisesti kuulla enemmän siitä kuviosta, jossa toisaalla on Fredrik itse ja toisaalla teutaroivat hänen kaksi roolihahmoaan Sexual Kenny ja tangolaulaja Reetu Lehto.

"Mun mielestä pitää aina vallata uusia alueita. Kukaan ei soita tangoa tällä hetkellä. Varsinkaan kun kysymyksessä on tällainen teatraalinen juttu. Kehitetään tällainen tyyppi kuin Reetu Lehto ja kehitetään tällainen tyyppi kuin Sexual Kenny. Mä teen niille musaa. Sillä tavalla mä teen paljon parempaa musaa kuin yrittämällä olla oma itseni", Fredrik analysoi.

Fredrik valvoo yleensä kaikki yöt ja työstää hahmojaan. Sexual Kennyn ja Reetu Lehdon imagot ovat timantisoitumassa.

"Ne ovat ihan valmiit. Sexual Kenny on seitsemänkymmentäluvulla elävä pimphenkilö, luultavasti ainakin sielultaan mustaihoinen ja myös ääneltään toivottavasti. Se asuu New Yorkissa ja vetää siellä kokkelia tai on ainakin lähtöisin sieltä. Mun täytyy antaa tässä krediittiä Sam Huberille, joka on jo aikaisemmin keksinyt tämän idean. Sexual Kenny on sukua Rick Loverille. Aika raaka jätkä."

Fredrik on itse melko lyhyt ja laiha kaveri, joten ymmärrettävästi olin hyvin kiinnostunut kuulemaan, miltä Sexual Kenny näyttää.

"Alun perin mä ajattelin, että pitäisi olla joku erittäin tiukka vaaleanpunainen puku, enemmänkin koko kehoa peittävä trikoo, ja tosi iso afro ja isot rillit."

Miten sä pystyt hoitamaan ton? kysyin kiinnostuneena.

"Kyse on keskittymisestä."

Fredrikillä ei vielä ole vaaleanpunaista pukua, mutta hän on jo hoitanut afroperuukin. Entäpä sitten Reetu Lehto?

"Siinä on sellainen juoppo että Arska ja Pena jäävät hänen rinnallaan vain varjoiksi. Eli boheemi, kotoisin Unholasta. Se on pieni kylä jossain Pohjois-Suomessa. Suuri taiteilija ja suuri runoilija."

Onko Reetulla esikuvia?

"Ei, se ei tiedä mitään ulkomaailmasta. Se tulee sisältä koko se juttu."

Reetu Lehto ja Kulkuri -bändi on tehnyt omakustannelevyn, jonka kannessa on Fredrik pienessä mustavalkoisessa kuvassa Reetu Lehdoksi muuttuneena. Viiksekkäänä ja hauskassa hatussaan hän muistuttaa nuorta Pedro Hietasta.

Tämän pikahaastattelun päätteeksi sovimme, että Islannin matkan edistyessä Fredrik Löf alkaisi yhä enemmän muuttua Sexual Kennyksi. Jos kaikki menisi hyvin – ja miksei menisi – voisin Islantiin päästyämme haastatella Sexual Kennyä, tuota raakaa, mustaa New Yorkin katukollia. Kun vielä otetaan huomioon, että Sexual Kenny on Suomen karaokepresidentti, niin kuka voi väittää, ettei elämä ole suurinta teatteria.

Me pääsimme Islantiin, vaikka mukanamme oli ATV:n kuvaaja Mikko. Hänen kanssaan lentäminen on aina hyvin jännittävää. Seutulassa hän yritti päästä lentokoneeseen käymättä lainkaan check-in’ssä. Tukholmassa hän oli heittänyt lippunsa roskikseen. Ja sitten vielä perustetaan erityisiä seikkailumatkatoimistoja!

Islannissa oli niin paljon sumua, että me emme nähneet mitään. Pekan vuokraaman minibussin supsutellessa kapeaa asvalttitietä sumuun uponneen Keflavikin tukikohdan ohitse Reykjavikin kaupunkia kohti autossa kierrätettiin uutterasti tanskalaista akvaviittipulloa. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että seurueemme tulisi näyttämään islantilaisille kaapinpaikan. Suomalainen juo vielä enemmän kuin islantilainen, se osoitettaisiin kiistatta.

Skandaali! Karaokepresidenttiä oli vaikea saada pois kuumasta lähteestä.
Skandaali! Karaokepresidenttiä oli vaikea saada pois kuumasta lähteestä.
Ensimmäinen ilta Reykjavikissa oli antoisa kaikkine festivaaliklubeineen mutta karaokepresidenttiasian kannalta tapahtumaköyhä. Fredrik pysyi Fredrikinä ja latasi akkujaan seuraavaa päivää silmällä pitäen. Silloin hän heläyttäisi funklaulunsa kansainvälisen festivaaliyleisön nautittavaksi. Silloin saisin ilmeisesti myös haastattelun Sexual Kennyltä.

Suuren D-Dayn ohjelma käynnistyi verkkaisesti puoliltapäivin, kun seurueen kaikki jäsenet oli lopulta onnistuttu irrottamaan sängyistään. Jos joku reykjavikilainen sattui kadunvarressa vilkaisemaan ohi hipsuttelevaa minibussiamme, hän saattoi erottaa joukon tavallista kalpeampia kasvoja.

Krapulainen joukko ajettiin ensin hevosfarmille. Tehän tiedätte nuo piskuiset islantilaiset pollet. Mutta tiesittekö, että ne ravaavat eteenpäin menetelmällä, josta käytetään nimitystä tölttäys. Ne hepat tölttäävät. Se tarkoittaa, että jollain käsittämättömällä tavalla niiden etujalat vispaavat kaksi kertaa nopeampaa liikesarjaa kuin takajalat. Kannattaa vuokrata islanninhevosia esittelevä videonauha, on se niin mieletöntä menoa.

Yritin ehdottaa karaokepresidentille, että hän nousisi hevosen selkään kuvattavaksi. Fredrik, joka sitkeästi oli edelleenkin Fredrik, osoitti horjumatonta tyylitajua eikä suostunut ratsastamaan.

Sen jälkeen lähdimme ajamaan sellaisten maisemien lävitse, joita kykenen kuvaamaan vain kuumaisiksi. Sumu oli yön aikana hälvennyt ja pystyimme näkemään eroosion peittämän maiseman yksityiskohdat. Minibussissa huudahdeltiin. Eräs seurueen jäsen uskoi jo vetäneensä LSD:tä. Hän oli "hapoissa".

Tiedustelin karaokepresidentin vaikutelmia.

"Olen sanaton", hän sanoi.

Johtajamme Pekka kertoi, että eräs norjalainen liikemies oli jossain niillä seuduilla polttanut perseensä geysirissä. Hän oli ollut Islannissa motivaationkohotusmatkalla.

Me saavuimme sangen ainutlaatuiseen kylpylään ja saimme pyyhkeet, uimahousut ja rannekkeet. Myöskin Mikolle annettiin ranneke. Se oli sattumalta eri värinen kuin muiden rannekkeet, ja sen tähden Mikko oli vakuuttunut, että se oli vip-ranneke, jolla hän saisi ilmaiseksi viinaa!

Vajoamatta teknisten yksityiskohtien selostamiseen totean vain, että hiippailimme uimahousuissamme kylpylärakennuksen ovesta syksyiseen ulkoilmaan ja eteemme avautui höyryn peittämä järvi, joka oli keinotekoisesti onnistuttu tekaisemaan maan alla vellovan 200 asteisen veden ja meriveden yhdistämisellä, siis erinäisiä putkia ynnä muita laitteita käyttäen. Kahlasimme noin 40-asteiseen maitomaiseen veteen. Keinojärven rannalla höyryn seassa soitteli bändi leppoisaa chill out -musiikkia.

Haltioitunut karaokepresidentti luonnehti kylpylää isoksi kylpyammeeksi. Hän kertoi, että hänellä ei omassa kodissaan ole kylpyammetta, vaan hän joutuu käymään äitinsä luona kylvyssä.

Kun pari tuntia myöhemmin yritimme päästä lähtemään takaisin kaupunkiin, karaokepresidentti oli kadonnut! Lopulta hänet löydettiin "kylpyammeesta". Hänellä ei ollut mitään hätää, hän ei vain tahtonut lähteä pois.

Meidät kiidätettiin iltaristeilylle valaiden bongauslaivaan. Se oli oikeasti vip-juttu festivaalien kutsuvieraille. Mikollekin annettiin ilmaista bisseä.

Tässä vaiheessa saatiin jo tietää, että Suomen karaokepresidentin esiintyminen tapahtuisi myöhään yöllä Gaukur a Stöng -klubilla festivaalien parhaan ulkomaisen bändin, saksalaisen Chicks on Speedin jälkeen. Fredrik lopetti alkoholin käytön kuin seinään ja alkoi latautua.

Teidän täytyy ymmärtää, ettei ole niinkään helppoa odotella omaa esiintymisvuoroaan useita tunteja kuivin suin. Puolenyön tietämissä tarjoilijat joutuivat useampaan kertaan herättämään klubin baaritiskille nukahtaneen Suomen karaokepresidentin.

Fredrik Löf alias Sexual Kenny voitti The President of Karaoke -tittelin Vanhalla Yo-talolla elokuussa.
Fredrik Löf alias Sexual Kenny voitti The President of Karaoke -tittelin Vanhalla Yo-talolla elokuussa.
Suomalainen ei kuitenkaan olisi suomalainen, ellei hän pystyisi kriittisen hetken koittaessa huippusuoritukseen. Kun Chicks on Speed oli heittänyt loistavan keikkansa, Sexual Kenny astui lavalle.

Suomen karaokepresidentille oli annettu mahdollisuus esittää vain yksi biisi. Sexual Kenny oli valinnut kappaleekseen Led Zeppelinin ikimuistettavan hitin Whole Lotta Love. Kappaleen puolivälissä Sexual Kenny villitsi yleisön riisumalla paitansa.

Helpottunut Pekka luonnehti esitystä loistavaksi.

Myöhemmin yöllä paljastui joka tapauksessa erittäin huomionarvoinen seikka. Islantilaiset naiset, jotka eivät voi sietää ruotsalaisia eikä edes norjalaisia miehiä, haluavat suomalaisia miehiä. He pitävät suomalaisten miesten rempseän rellakasta meiningistä.

Sexual Kenny ei osallistunut seksuaaliseen sadonkorjuuseen, vaan vetäytyi pian keikkansa jälkeen hotellihuoneeseensa nukkumaan. Moon TV:n kaksikko sen sijaan vietti loppuyön kahdeksan islantilaistytön kotibileissä. Tytöt olivat kertoman mukaan tanssineet alusvaatteisillaan TV-miesten kameran edessä. Seuraavana päivänä Sasha Remling tsoukkaili lentokentälle porhaltavassa minibussissa, että hän oli pannut niistä tytöistä "vain neljää".

Lentokoneessa Suomen karaokepresidentti käyttäytyi arvokkaasti, mutta hänen adjutanttinsa Joel hämmensi lähes sekavuustilassa litran viinapullonsa kanssa. Nähdessään Icelandairin henkilökunnan jakavan lapsimatkustajille pelejä karaokepresidentin adjutantti alkoi huutaa uudelleen ja uudelleen: "Give me Game Boy, give me Game Boy!"

Kun adjutantin viinapullo lopulta Kööpenhaminan ja Helsingin välisellä etapilla takavarikoitiin ja hän lyyhistyi murtuneena istuimelleen, pystyin esittämään Suomen karaokepresidentille matkan viimeisen kysymyksen. Se koski Sexual Kennyn hyvin karvatonta ylävartaloa. Onko se seksuaalinen vai ei?

"Mä toivoisin kyllä, että mulla olisi paljon rintakarvoja. Mutta mulla on vain kaksitoista rintakarvaa."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi