Kauppakeskus Forumissa on tappajarobotti

Kolmimetrisessä robottitaideteoksessa sekoittuvat maskuliinisuus ja feminiinisyys.

Kuva: Oona Tikkaoja

Vuonna 2013 perustettu Forum Platform on vaihtuvien taideteosten näyttelyareena kauppakeskuksen kolmannen kerroksen ravintolamaailman sydämessä. Forumin ja Amos Andersonin taidemuseon yhteistyön tuloksena Forum Platformilla nähdään vuosittain 1–2 nykytaideteosta. Oona Tikkaojan veistos Killer Robot ilahduttaa kauppakeskuksen kävijöitä aina vuoden 2016 talvipakkasille asti.

Kolmimetrinen robotti juhlii kymmenvuotistaivaltaan katsellen ohikulkijoita korkealta katonrajasta käsin. Oona Tikkaojan tekstiiliveistoksessa sekoittuvat maskuliinisiksi ja feminiinisiksi mielletyt muodot, tekniikat ja aihepiirit. Viehättävän kömpelölle 1950-luvun klassiselle science fiction -kuvastolle kumartava teos on ommeltu koneella pehmeästä vanutikatusta kankaasta. Tarujen ja teknologian risteyksessä seisova hahmo irvistää lempeän murhanhimoisesti lokeroinneille ja normeille. Ennen Forum Platformia teos on ollut esillä Galleria Sculptorissa ja Helsingin Taidehallissa.

Veistosinstallaatioiden ja Internetiin sijoittuvan taiteen parissa työskentelevä turkulainen kuvataiteilija Oona Tikkaoja (s. 1976) haluaa viedä taidettaan ihmisten pariin ja yllättää heidät arjen keskellä tarjoamalla kurkistuksia vaihtoehtoisiin todellisuuksiin. Paljon julkista taidetta tehneen ja monia eri materiaaleja työstävän Tikkaojan teoksissa on leikkisyyttä ja tarinallisuutta, joka vetoaa kaikenikäisiin katsojiin. Esimerkiksi Helsingin Hakaniemessä nähty ja nykyään Kannelmäkeen sijoitettu siirrettävä julkinen teos, kuumailmapalloa muistuttava värikäs Unelma (2012), on jäänyt monien mieleen. Myös kulttuurituotannon opettajana toimivan taiteilijan teoksia on muun muassa Wäinö Aaltosen museon ja Amos Andersonin taidemuseon kokoelmissa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi