Korkeat nuotit vaativat laulajalta itsensä ylittämistä

Laulaja Tuomas Katajala suosittelee Don Pasqualea oopperaneitsyille.

Perustiedot?

Tuomas Katajala, 38, Hämeenlinna, suomalainen, oopperalaulaja

Mikä saa sinut liekkeihin?

Kulttuuri kaikkine väreineen. Musiikki, työni ja hetket, jossa kaikki loksahtaa paikoilleen ja on täydellinen yhteys vastanäyttelijään, yleisöön ja laulutekniikkaan, sekä inspiroivat ohjaajat. Elämän spontaanisuus, käsillä tekeminen, vanhan kunnostaminen, 5-vuotiaan poikani kanssa pelailu.

Miksi olet valinnut tämän alan?

En ole alaa valinnut, vaan laulaminen valitsi minut. Olen aina tiennyt, että musiikista tulee ammattini. Isäni oli kanttori ja itse harrastin eri soittimia pienestä asti ja tykkäsin laulaa. Musiikki oli vahvuuteni, joten lähdin konservatorioon ja siitä Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan kirkkomusiikkia.

Kun löysin laulamisen oikeasti, muuta vaihtoehtoa ei ollut. On ollut aina sisäsyntyinen tarve laulaa ja niin oopperalaulajaksi päätyminen oli luonnollinen polku ja päivääkään en vaihtaisi, hieno matka tähän asti. Laulajaidentiteettiini oopperan lisäksi kuuluu lied-musiikki ja suuret orkesteri- ja kirkkomusiikkiteokset.

Mitä Don Pasquale merkitsee sinulle?

Rooli on ollut urallani toistaiseksi tärkein oopperarooli, olen saanut laulaa sitä Hollannissa ja Oslossa ennen Kansallisoopperan produktiota. Rooli vaatii ääneltä monipuolisuutta, äärimmäisestä pianissimosta täysjännitteiseen ääneen. Ernestolle sävelletty musiikki liikkuu korkealla ja vaatii aina tietyssä määrin itsensä ylittämistä.

Mitä toivot että teos saa aikaan?

Kansallisoopperan Don Pasquale on hieno toteutus ohjauksellisesti ja visuaalisesti. Se on mielestäni erinomainen teos ensikertalaiselle, ei liian pitkä kestoltaan ja perinteitä kunnioittavaa, musiikiltaan kaunista ja helposti lähestyttävää. Olisi hienoa, jos joku hurahtaisi oopperan tämän kautta!

Hanki Extemporesta liput puoleen hintaan laadukkaille istumapaikoille C-osassa katsomoa.

Äkkilähtö-näytöksinä lauantain 5.10. klo 14:00 ja klo 19:00 näytökset.


Don Pasquale

Oopperan päänäyttämö, Helsinginkatu 58 Helsinki

Vanhapoika Don Pasquale kokeilee avioliittoa ja saa ikimuistoisen opetuksen. 
Donizettin aurinkoisesta musiikista ja hykerryttävistä tilanteista nautitaan nyt tyylikkäästi 1950-luvun hengessä.

Don Pasquale ei anna veljenpoikansa Erneston avioitua köyhän Norinan kanssa, mutta itselleen hän löytää ihannevaimon.

Äkkiä hiljainen morsian muuttuukin määräileväksi tuhlariksi, josta eroon päästäkseen Don Pasquale on valmis lupaamaan mitä vain.

Yllätyksiä, iloa ja bel canton loistoa tulviva Don Pasquale on yksi koomisen oopperan ajattomista mestariteoksista. Vauhdin takaa värikkäistä toteutuksistaan tunnettu ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Extempore-paikkasi saat valita hyviltä paikoilta salin C-osasta (paikkaluokat ovat välillä A-H).Huom! Liput lunastettava viimeistään tuntia ennen näytöstä.Haluatko syventää oopperakokemustasi entisestään? Tule teosesittelyyn la 5.10. klo 18.15 Alminsalin lämpiöön!

 Teosesittelyssä kerrotaan illan esityksen taustoista. Päädramaturgi Juhani Koivisto esittelee oopperan, tilaisuudessa on mahdollista vaikkapa nauttia kuppi kahvia tai lasi kuohuviiniä esittelyn lomassa. Teosesittelyyn on vapaa pääsy.Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi