Kuka on David Lynch?

Jon Nguyenille Lynchin luottamuksen voittaminen vei vuosikymmenen. City haastatteli surrealistisesta elokuvantekijästä ja taiteilijasta, David Lynchista kertovan dokumenttielokuvan ohjaajaa Helsingissä.

Jäikö Twin Peaksin uusin tuotantokausi pahasti kutkuttamaan? Parinkymmenen vuoden takaisen, kulttimenestykseen nousseen tv-sarjan jatko-osa on aiheuttanut kiivasta liikehdintää yleisössä. Elokuvantekijä David Lynch on mystinen kaikkien tuntema ikoni, jonka yksityiselämästä tiedetään vähän, ja jonka teoksien on nähty askarruttavan, kummastuttavan ja häkellyttävän. Hänet tunnetaan Twin Peaksin vinksahtaneen mutta herkullisen nerokkaan maailman sekä lukuisten muiden leffatarinoiden (mm. Elefanttimies, 1980; Blue Velvet, 1986; Mulholland Drive, 2001) luojana.

Lynch syntyi vuonna 1946 Missoulassa, Yhdysvalloissa. Hän muutti lapsena paljon perheensä kanssa idyllisistä yhdysvaltalaisista pikkukaupungeista toiseen, joista monet myöhemmin toimivat hänen elokuviensa tapahtumanäyttämöinä. Pikkukaupunkien omituinen, omanlaisensa tunnelma vaihtui Philadelphian vaikeuksiin ja ahdistukseen. Ennen elokuvakouluun siirtymistä Lynch opiskeli maalaustaidetta – toiminta, joka on pysynyt länsä koko hänen elämänsä elokuvantekijän tittelistä huolimatta. Kaikki nämä yhdessä ja monet muut seikat ovat vaikuttaneet vahvasti Lynchin surrealistisen taiteensa syntyyn. 

City tapasi Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalilla David Lynch: The Art Life -dokumenttielokuvan ohjaajan Jon Nguyen, joka teki 10 vuotta töitä Lynchin luottamuksen voittamiseksi. Dokumentti pyrkii selvittämään Lynchin lapsuudentarinoiden kautta, miksi ja miten hänen ilmaisuvoimainen taiteensa on niin väkevää.

David Lynch: The Art Life -dokumentti vie katsojan elokuvailma...

Omituisia maailmoja ja vinksahtaneita hahmoja – elokuvantekijä, ikoni David Lynch ei lakkaa hämmästyttämästä. Tapasimme Lynchista kertovan dokumenttielokuvan ohjaajan, Jon Nguyenin, joka teki 10 vuotta töitä Lynchin luottamuksen voittamiseksi. Katso haastattelu ja lue juttu: https://www.city.fi/kulttuuri/kuka+on+david+lynch/11271

Julkaissut City 23. syyskuuta 2017

David Lynch: The Art Life -dokumenttielokuva sunnuntaina 24. syyskuuta kello 11.15 Savoy-teatterissa osana Rakkautta ja Anarkiaa -ohjelmistoa, sekä ensi keväänä Ylellä.  

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi