Laatuaikaa leffassa

Rakkautta & Anarkiaa -leffafestarit tuovat hetkeksi vaihtoehdon kapeaan elokuvatarjontaan.

R&A:n laadukasta aasialaisvalikoimaa edustaa tänä vuonna muun muassa Takashi Miiken 13 Assassins
R&A:n laadukasta aasialaisvalikoimaa edustaa tänä vuonna muun muassa Takashi Miiken 13 Assassins

Helsingissä saadaan nauttia laatuelokuvista seuraavan 11 päivän aikana, kun Rakkautta & Anarkiaa -festari saapuu jälleen kaupunkiin. Festarin tehtävä on selkeä: tuoda ihmisille muuta nähtävää, mitä elokuvateattereiden kapeakatseinen ja jättihittejä suosiva linja pystyy tarjoamaan.

Festarin tasoa kuvaa hyvin se, että tämän vuoden leffoista peräti 13 on ehdolla Euroopan elokuva-akatemian  vuoden parhaaksi eurooppalaiselokuvaksi. Näistä yksi on R&A:n tänään torstaina avaava Pedro Almodovarin Iho jossa elän. Elokuvaa on luonnehdittu perverssiksi ja surrealistiseksi kauhusaduksi, jonka pääosassa Antonio Banderas näyttelee täydellistä keinoihoa kehittelevää plastiikkakirurgia.

Sunnuntain päätöselokuva on Nader ja Simin: Ero. Iranilaisen ohjaajan Asghar Farhadin elokuva on intensiivinen kertomus nykyajan Teheranista. Leffassa käsitellään elämän sattumanvaraisuutta ja valehtelemisen merkitystä. Sekä Almodovarin että Farhadin R&A-elokuvien on sanottu kunniottavan Alfred Hitchcockin tuotantoa.

Avajais- ja päätöselokuvan väliin mahtuu iso kattaus elokuvaa meiltä ja maailmalta. Teemoja on sekamelskaksi asti, mutta vaikuttaa kuitenkin järkevältä, ettei liian kapealla teemavalikoimalla kahlita festarin monimuotoisuutta. Yksi tämän vuoden jutuista on balkanilaisen elokuvan esiinmarssi.

”Meillä 10-15 ihmistä valitsee elokuvat. Tänä vuonna esimerkiksi huomattiin, että mielenkiintoisa balkanilaista elokuvaa on tullut paljon ja sitä on ollut esillä maailman elokuvafestareilla, joten päätimme ottaa sitä meidänkin ohjelmistoon”, R&A:n tiedottaja Henna Raatikainen avaa.

Osa teemoista toistuu vuodesta toiseen, kuten aasialaiset, pohjoismaiset ja musiikkielokuvat. Festarin tarjonta kuvaa valitsijoidensa, elokuva-alan ammattilaisten ja asiaan perehtyneiden toimittajien omaa makua, mutta tarkoituksena on pyrkiä myös kattavuuteen.

”Emme halua olla yksipuolisia ja keskittyä esimerkiksi yhteen alueeseen liian voimakkaasti”, Raatikainen sanoo.

24-vuotiaan festarin valitsijaraadista osa on pysynyt samana alusta asti. Festarin johtaja Pekka Lanerva, Aasia-valintoihin erikoistunut Eija Niskanen ja Mika Siltala ovat nimiä, jotka ovat muokanneet tapahtuman luonnetta valinnoillaan tarinan alusta asti. Mukana on tietysti myös nuoremman polven valitsijoita.

”Pekan tehtävä on ennen kaikkea valvoa ohjelmiston pysymistä kattavana ja vaihtelevana”, Raatikainen sanoo.

Henna Raatikainen valitsee leffojen joukosta suosikeikseen läjän synkkiä elokuvia:

”Ehdottomasti juhlagaalan rikoselokuva Drive, joka on valitettavasti loppuunmyyty. Tyrannosaur, joka on hieno ja rankka yksinäisyyden kuvaus. Dokkareista nostaisin esiin AIDS-dokkarin We were here, joka kuvaa 80-luvun San Fransiscoa epidemian iskiessä. Venäläinen A Stoker on puolestaan todella lakoninen ja hauska mafia-tappokuvaus. Viimeisenä Snowtown, australialainen sarjamurhaajakuvaus, joka perustuu tositapahtumiin. Vähän synkempiä tuli valittua, mutta ne ovat minun suosikkini.”

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalit torstaista 15.9. alkaen sunnuntaihin 25.9. saakka.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi