Legendaarinen kuvataiteilija Salvador Dalí kaivetaan haudasta

Espanjalaisnainen on taistellut vuosia todistaakseen olevansa maailmankuulun surrealistitaidemaalarin tytär. Torstaina hänen kamppailunsa on osittain voitettu.

Kuva: Wikimedia Commons

Madridin tuomioistuin on määrännyt kertakaikkisen surrealistisessa oikeusjutussa legendaarisen taidemaalari Salvador Dalín jäänteet ylöskaivettaviksi. 61-vuotias espanjalaisnainen Pilar Abel on saanut vuonna 2015 vireille panemassaan oikeusjutussa erävoiton: hän on jo vuosia pyrkinyt osoittamaan olevansa legendaarisen taidemaalarin tytär ja vaatinut asianmukaisia DNA-testejä tehtäväksi. 

Abelin kertoman mukaan Dalílla oli suhde Abelin äitiin 1950-luvun puolivälissä. Abelin äiti toimi erään perheen kotiavustajana Cadaquésissa Kataloniassa, missä Dalílla sijaitsi niin ikään talo. Nuori sisäkkö ja Dalí alkoivat pian kuherrella, eikä aikaakaan, kun ihastus roihahti täysiin mittoihin salasuhteeksi vuonna 1955. Abel syntyi vuonna 1956. Dalí oli samaan aikaan naimissa muusansa Galan kanssa, jonka kanssa hän ei koskaan saanut yhtään lasta.

Abelin asianajajan mukaan salasuhde oli kylässä tiedetty, ja jotkut kylän asukkaat ovat jopa todistaneet notaarin kuullen huhun paikkansapitäväksi.

Abelin sinnikkyys on ponnekasta, sillä hän on yrittänyt todistaa Dalín isyyttä vuodesta 2007. Silloin hänen DNA:taan verrattiin Dalín kuolinmaskin hius- ja ihojäänteisiin. Tulokset olivat tuolloin negatiiviset. Abel ei kuitenkaan luovuttanut, vaan vei asian eteenpäin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Monivuotinen prosessi on nytkähtänyt kosolti eteenpäin, sillä Dalí kaivetaan haudasta tämän viikon torstaina Figueresissa, Espanjassa, jonne hänet on haudattu.

Dalí kuoli vuonna 1989.

Jos DNA:t osuvat yksiin ja osoittavat Abelin olevan sittenkin Dalín tytär, Abelista tulee todennäköisesti hyvin rikas nainen. Abel olisi oikeutettu saamaan 25 prosenttia taiteilijan omaisuudesta, jonka arvioidaan olevan noin 300 miljoonaa euroa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi