Lenkki läpi näkymättömän Helsingin

HAMin uusi Veistosreitti-kartta ohjaa liikkumaan kaupungissa uusin silmin.

HAMin juoksureitillä selviää Mantan alkujaan tarkoitettu sijoituspaikka Pariisissa.
HAMin juoksureitillä selviää Mantan alkujaan tarkoitettu sijoituspaikka Pariisissa. Kuva: Fotolia/laban2010

Jos luulet olevasi Helsinki-asiantuntija, saatat yllättyä. Moni meistä pinnistelee somessa pysytelläkseen kartalla kaupungin parhaista menomestoista ja kuumimmista uutuuksista. Kesän tapahtumapaljoudessa saattaa vihkiytyneimmältäkin kaupunkituntijalta unohtua nostaa välillä katseensa älypuhelimesta ja huomata ympärillä avautuva stadi. HAMin uunituore veistosreittisovellus haastaa kaupunkilaisen katsomaan ympärilleen. Se auttaa jalkautumaan kaupunkiin ja tekee todellisuuteen palaamisesta mahdollisimman inspiroivan ja palkitsevan kokemuksen.

Mobiiliin suunniteltu viime viikolla julkaistu Veistosreitti-karttasovellus tarjoaa kuusi eri Helsinki-kierrosta. Kierrokset ovat eri teemoista ja kannustavat niiden käyttäjän toimintaan. 

Inhale exhale HAM -juoksureitti

Reilun kahdeksan kilometrin juoksureitti Helsingin ympäri ohittaa kymmenen suomalaista veistosta, joista osa on todellisia maamerkkejä. Tiedätkö esimerkiksi Varsapuiston patsaan nimen? Entä Hietalahden rannassa kiiltelevät metallipallot, mikä niiden tarina on? Kierros kulkee Café Caruselin takaa, rantaviivaa seuraten Kaisaniemeen ja Baanaa pitkin Hietalahden läpi takaisin Eiran rantaan.

Toven elämänpolku -kaupunkikävely

Tove Janssonin elämää Helsingissä valottava reitti kulkee viiden kilometrin matkan Katajanokalta Toven synnyintalolta aina Hietaniemeen perheen sukuhaudalle asti. Yhdeksän merkittävän paikan ohi kulkeva reitti kertoo rakkaudesta ja läheisyydestä, ja matkalla on mahdollisuus poiketa myös HAMin Tove Jansson -näyttelyssä kurkistamassa tämän freskoja ja Auroran sairaalan porrasmaalausten jäljennöstä.

Elämän eliksiirin paikat -piknikvinkit

Tämä 11 paikan kokoelma ei olekaan reitti, vaan HAMin ehdotus erinomaisiksi piknikpaikoiksi taiteen äärellä. Paikkoja on kattavasti läpi kaupungin myös keskustan ulkopuolella. Piknikin voi laittaa pystyyn veistosten vierellä Kontulasta Töölöön ja Munkkivuoreen asti.

Elämän kysymykset -mietintämatka

Tämä neljän kilometrin reitti tarjoilee kulkijalleen isoja kysymyksiä elämästä ja taiteesta. Kymmenen veistoksen reitti kulkee Designmuseolta Kruunuhaan ja Kampin kautta vanhankirkon puiston, eli ruttopuiston laitamille. Matkalla ehtii pohtia esitettyjä kysymyksiä intohimosta, nykypäivän naisidoleista ja heikompien auttamisesta.

Kusama + Helsinki -reitti

Reilun parin kilometrin hujaus Olympiastadionilta Esplanadille ohittaa viisi uudempaa teosta, jotka kujeilevat kaikki japanilaisen Yayoi Kusaman teosten tyyliin. Bongaa lintujen laulut Töölönlahdella ja Keskuskadun laattojen äärettömyyttä mallintava geometria.

Saammeko esitellä jotain uutta? -kokoelma

Läpi kaupungin on ripoteltu HAMin julkisia taideteoksia. Tällä kartalla niistä esitellään kahdeksan. Kohteissa voi kokeilla tuijotuskilpailua Itä-Pasilan huuhkajan kanssa tai bongata lähes kuusikymmentä Herttoniemen duunaria.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi