MIAU - Kissojen päivät

MIAU-yhtyeessä meluaa kolme tulevaa laulunopettajaa.

MIAU-kolmikon musiikkimakumenneisyydestä löytyy luurankoja: Anu Kaukola kasvoi Kornin kanssa, Susanna Tikkasella on trip hop -historia ja perverssi kiehtomus elektro-houseen, kun taas Henna Juvonen on viettänyt vakavia kausia Jonna Tervomaan ja Maria
MIAU-kolmikon musiikkimakumenneisyydestä löytyy luurankoja: Anu Kaukola kasvoi Kornin kanssa, Susanna Tikkasella on trip hop -historia ja perverssi kiehtomus elektro-houseen, kun taas Henna Juvonen on viettänyt vakavia kausia Jonna Tervomaan ja Maria

Tänään Susanna Tikkanen on nukkunut bassopussissaan. Ei koko yötä, mutta aamuvarhaiset bänditreenit vetävät välillä koomaan.

Hän on yksi kolmasosa helsinkiläisestä MIAU-yhtyeestä, jonka helmikuussa julkaistu debyyttisingle Nightwalkers on poikinut innostuneen vastaanoton lisäksi tukun keikkoja; elokuussa tuore trio esiintyy esimerkiksi Flow-festivaalilla.

Bändi perustettiin Helsingissä kaksi vuotta sitten, mutta sai alkunsa jo muutamaa vuotta aiemmin Kuopiossa – ja toisin kuin saattaisi luulla, ei paikkakuntalaisella The Micragirls -triolla ollut mitään tekemistä sen kanssa. Rockbändiherätys tapahtui Kuopion musiikkiakatemiassa, jossa Anu Kaukola, 27, Henna Juvonen, 28, ja Susanna Tikkanen, 29, opiskelivat yhtä aikaa.

"Bändisoitinkurssilla sai kokeilla eri instrumentteja. Se oli ihan sikakivaa, mutta vielä siistimpää olisi soittaa omia biisejä", Kaukola muistelee. Ainoastaan hän on kotoisin kalakukkokaupungista, muut tulevat pääkaupunkiseudulta.

Pohjois-Savo jäi taakse, kun kukin muutti vuorollaan Helsinkiin opiskelemaan laulunopettajaksi. Kuopiossa toisiinsa tutustuneet Tikkanen ja Kaukola kaipasivat edelleen omaa bändiä, mutta mukaan tarvittiin vielä kolmas soittaja.

"Olimme kuulleet Hennasta ja häntä sitten vähän tsekkailimme kauempaa. Jossain vaiheessa rupesimme ehdottelemaan, että mitäs, jos käytäisiin yhdessä vähän kokeilemassa", Tikkanen sanoo.

"Ajattelin, että ihan sikasiistiä!" Juvonen kertoo värväyksestään. Olennainen kysymys kuului, oliko Juvosella kitaraa – ei, osasiko hän soittaa sitä.

"Mulla oli rumpukapulat", Kaukola kertoo ylpeänä, ja Tikkasella oli basso. Alkuperäinen ajatus oli, että instrumentit arvotaan ja niitä vaihdellaan kappaleesta toiseen.

"Jossain vaiheessa todellisuus iski kuitenkin vastaan. Emme olleet juurikaan soittaneet ennen tätä bändiä. Meillä oli tarpeeksi duunia ottaa yksikin soitin haltuun. Laulaminen ja soittaminen samaan aikaan on tosi vaikeaa."

Ja MIAUssa kaikki laulavat, onhan kyse tulevista laulunopettajista. Bändin yhteydessä on mainittu muun muassa Skunk Anansie ja Queens of the Stone Age sekä raskaasti rokkaavat Suomi-verrokit Stalingrad Cowgirls ja Barbe-Q-Barbies. Niiden sijaan MIAUn tarttuvat stemmat ja energinen autotallipop lähentelevät kuitenkin Pintandwefallia tai punkpiireistä läpilyönyttä The Splitsiä.

"Mä en edes tiedä sitä", Kaukola toteaa ja Juvonen jatkaa: "En mäkään!"

Tikkanen tunnistaa nimen, mutta ei MIAU syntynyt esikuvien innoittamana vaan:

"Bändin alkuperäisenä ajatuksena oli vastalause koulun kulttuurille. Tiedäthän, musiikinopiskelijat... "

Sillä hän tarkoittaa suorituspaineita sekä opetuksen ja odotusten ahdaskatseisuutta. Hän ja Juvonen myöntävät opintojensa kärsineen MIAUn myötä.

"Mulla meni kevät aika penkin alle", Tikkanen tunnustaa.

"Mäkin pidin vähän välivuoden, koska halusin keskittyä tähän", Juvonen jatkaa.

"Mulla on mennyt kaikki tosi hyvin. Ei ole ollut mitään ongelmia opintojen kanssa", Kaukola kuittaa.

Jos kaikki muu sujuu suunnitelmien mukaan, yhtyeen debyyttialbumi ilmestyy ensi vuoden alussa. Kasvavasta keikkasuosiosta huolimatta MIAU on – ainakin toistaiseksi – kaiken vapaa-ajan nielevä harrastus. Kuinka isoja he haluaisivat olla?

"Isoja? En nyt kovin iso", jumppaan seuraavaksi suuntaava Juvonen vastaa vitsaillen ja mittailee vyötäröään.

Siis bändinä?

"No niin iso, että voisi keskittyä musiikin tekemiseen ja että se elättäisi."


MIAU 7.7. Espan lavalla Helsingissä, 13.7. Nosturin Ankkuriklubilla Helsingissä, 27.7. Naamat-festivaaleilla Muuramessa, 10.8. Aukio 12:ssa Lohjalla ja 11.8. Flow-festivaaleilla Helsingissä.

3 kommenttia

Sinibaldi

9.7.2012 19:13

El pensar liviano.

En el
liviano y
candoroso
canto veo
la tristeza
pasar donde
el viento
entonces
regresa.

Francesco Sinibaldi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kauniimpimiau

24.7.2012 15:04

http://www.youtube.com/watch?v=_CwHsxmSHVs

MIAU niminen kolmen tytön bändi on ollut iät ja ajat toiminnassa Virossa. Kannattaisi tyttöjen varmaan laittaa googlea peliin ennenkuin rupeavat nimeämään yhtyettään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

petra boas

12.12.2015 22:28

mittä vällii vaikka virosa olisi jo miu pändi emmä asu virosa

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi