Musiikki kulkee lakien edellä

Dj-ratsiat ovat esimerkki tekijänoikeuslain ongelmista.

Dj:n työkalut aiheuttavat lainsäätäjälle päänsärkyä.
Dj:n työkalut aiheuttavat lainsäätäjälle päänsärkyä.

"Kuudennen linjan ratsia vaikutti hysteeriseltä ja absurdilta", sanoo dj Herkules Bassoradion iltapäivässä.

Herkules oli seuraamassa paikan päällä, kun Kutoselle tehtiin poliisijohtoinen ratsia. Kovimman kuumotuksen kohteeksi joutuivat dj:t. Kyseisissä bileissä soitettiin lähes pelkästään jamaikalaista musiikkia.

Viime viikonloppuna Helsingin poliisi ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) tarkastivat 40 mestaa, joista ilmeni yhteensä 14 tallennusrikettä. Asiasta oli suunniteltu tiedotettavan, mutta tilaisuus jäi aikatauluista johtuen järjestämättä.

Uuden musiikin aikana tekijänoikeudet muodostavat monimutkaisen rakennelman. Tero Uuttana avaa tuota solmua erinomaisesti blogauksessaan. Hän selvittää, miten monta kertaa biisi pitää ostaa ja kenelle maksetaan missäkin vaiheessa. Uuttana tarjoaa myös vaihtoehtoja nykyiselle systeemille.

Tekijänoikeusmaksuihin on helppo suhtautua hieman skitsofreenisesti. Toisaalta on hyvä, että oikeuksia valvotaan, mutta usein valvontatoimet menevät perseelleen. Kuten tuoreimmassa tapauksessa, jossa tarkastukset keskeyttivät keikat ja yleisö ehti valua ulos ennen kuin asia oli selvitetty. Poliisien ja virkamiehien kuumotuksen kohteeksi joutuneet dj:t asetettiin pahiksen rooliin.

Sellaisesta muodostuu helposti vastakkainasettelu tekijöiden ja heidän oikeuksiaan suojelemaan pyrkivien tahojen välille. Tyydytään ennakkoluuloihin ja vastareaktioihin, kun pitäisi istua saman pöydän ääreen pohtimaan parempia ratkaisuja.

Tärkeintä olisi kai se, ettei musiikin soittamista estettäisi liian tiukoilla rakenteilla ja että muusikot saisivat palkkionsa. Tässä yhteydessä muusikko tarkoittaa sekä dj:tä, joka soittaa levyjä että muusikkoa, joka soittaa levyllä. Tekniikka helpottaa musiikin jakelua, livesoittamista ja tuottamista. Dj:n arsenaalista löytyy Seratoa, Traktoria ja luoja tietää mitä muuta. Lainsäädäntö ei pysy kehityksen kyydissä ja asiat monimutkaistuvat. 

Pitää kuitenkin muistaa, ettei hyvien bileiden keskeyttäminen palvele kenenkään tarkoitusta.

1 kommentti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi