Neuvostoaikainen kuvaelma imi sisäänsä 400 ihmistä kolmeksi vuodeksi

Maailma on hullu. Jotkut pakenivat sitä kopioon neuvostoaikaisesta, teoreettisen fysiikan instituutista.

Ihmiset pukeutuivat neuvostoajan vaatteisiin ja söivät sama ruokaa.
Ihmiset pukeutuivat neuvostoajan vaatteisiin ja söivät sama ruokaa. Kuva: _HealthyMond ./Unsplash

Lähtisitkö elämään elämääsi Neuvostoliiton aikaiseen tyyliin Itä-Ukrainaan, kameroiden vahtiessa jokaista liikettäsi? 400 ihmistä teki näin taiteen vuoksi. Venäläinen elokuvaohjaaja Ilya Khrzhanovsky maksoi ihmisille siitä, että he asuivat kolmen vuoden ajan hänen luomassaan kopiossa Neuvostoliiton aikaisista tiloista. Cray cray vai todellista uhrautumista taiteen edessä?

The Guardianin artikkelissa kerrotaan, että elokuva- ja taidemaailman pitkään odottaman teoksen aikana ihmiset kokivat Neuvostoliiton kansalaisen tarkkaan valvottua elämää vuosina 2008-2011. He söivät samaa ruokaa, käyttivät samoja vaatteita ja noudattivat samoja sääntöjä kuin tuon ajan ihmiset. Ja kamerat pyörivät 24/7. Vuosien aikana syntyi 14 lasta sekä ystävyyksiä että vihollisuuksia.

Mielipuoliseltakin kuulostavaa projektia on pidetty suuressa salassa. Vain muutamat journalistit pääsivät vierailemaan tässä merkillisessä kuvaelmassa. Muun muassa GQ-lehden Michael Idov vieraili valtavissa elokuvalavasteissa, missä oikeat ihmiset elivät elämäänsä näyttelijöinä. Idov kuvaili ohjaaja Khrzhanovskya hulluksi.

Kattavassa raportissa totalitäärisestä Neuvostoliitto-mukaelmasta Idov kertoo, että vain noin 50 ihmistä elivät koko ajan arviolta kahden jalkapallokentän kokoisessa lavasteessa. Heitä seurasi jatkuvasti valtava tuotantotiimi, joka pääsi herkuttelemaan pikaruoalla ja käyttämään läppäreitä sekä sosiaalista mediaa. Sisällä lavasteessa kaikki nykyajan laitteet ja jopa termit olivat ehdottomasti kiellettyjä.

Valtavasta kuvamateriaalista on nyt valmistunut elokuva, DAU Freiheit, joka esitetään ensimmäistä kertaa yleisölle taideinstallaatiossa Berliinissä. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti esitys olisi toteutunut jo tämän vuoden lokakuun aikana, mutta erilaisten hakemusongelmien ja aikarajoitteiden vuoksi DAU Freiheit antaa vielä odottaa itseään.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi