Nurkkaan ahdistettu naispoliitikko

Korjaamon Stage-festareilla nähtävän Kuningatarleikkien ohjaaja-käsikirjoittaja Antti Mikkola kokee hämmennystä naisten edessä.

Antti Mikkola.
Antti Mikkola.

Perustiedot?
Antti Jussi Mikkola
, 35, Tampere, Suomi, näyttelijä-ohjaaja

Mikä saa sinut liekkeihin?
Oivallus ja sitä edeltävä sukellus. Kun jokin havainto tästä elämästä saavuttaa sen pisteen, että se tuntuu todelta, ei oikein tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Maailmankuvani on läpeensä tragikoominen. Se on tila moraalin ulkopuolella.

Miksi olet valinnut tämän alan?
Halusta mielikuvitella, kertoa ja tulla kuulluksi. Kuulun sukupolveen, joita käskettiin ruokkia vauvana kolmen tunnin välein. Vaikka kuinka itki nälkää, siihen ei saanut vastata. Pateettista, mutta tunnistan tuon jotenkin minussa edelleen. Itku ja halu miellyttää ovat herkässä.

Mikä sinua itseäsi koskettaa Kuningatarleikit-näytelmässä?
Minua naurattaa näiden näytelmän naisten kohtuuttomuus. Se kiehtoo. Että millä oikeudella? Mistä kulmasta? Heidän arkisuutensa liikuttaa, se tuo heidät lähelle itseä. Tuntuu, että mitä enemmän ihminen kauhistelee jotakin, sitä lähempänä se jokin on itseä. Vaikkapa sitten vallanhalu, kontrollointi, perhesurma tai jokin muu sellainen josta ajattelee, ettei ikinä minun kohdalleni.

Mitä toivot että teoksesi saa aikaan?
Toivoisin, että katsoisimme naispoliitikkoa, tuota usein selittelemään pakotettua, nurkkaan ahdistettua ihmistä eri tavalla. Feminiinen energia hakee vieläkin uusia uomiaan maailmassa. Kuva naisesta on pirstaleinen, mutta tapa katsoa yllättävän ahdistunut. Tätä pakkaa haluan osaltani sekoittaa. Minussa on paljon naista, vaikka olen tällainen Antti Jussi Tampereelta moro. Samaan aikaan koen hämmennystä naisen edessä: Miten tämä nyt näin meni?

Osta Extemporen kautta liput Kuningatarleikkien sunnuntain näytökseen puoleen hintaan!

Kuningatarleikit

Kulttuuritehdas Korjaamo, Stage-festivaali, su 18.8. klo 14

Kuningatarleikit on näytelmä naisista ja vallasta. Vallanhimoinen kansanedustaja, vilppiä peittelevä hiihdon olympiakultamitalisti ja miehensä surmasta epäilty perheenäiti ovat kaikki jäämäisillään kiinni jostakin. Tarinan innoituksena ovat muun muassa Anneli Jäätteenmäen Irak-gate, Marja Tiuran lahjusepäily, Anneli Auerin oikeusprosessi sekä Marjo Matikainen-Kallströmin doping-kohu.

Naisten noustessa yhteiskunnan keskeisille paikoille uskottavuutta testataan eri tavoin kuin miehillä. Toisaalta menestyvä nainen yrittää usein piilotella omaa naiseuttaan. Miespoliitikkojen tunaroinneille naureskellaan, mutta onko naisessa mitään koomista? Umpikujassaan tuskailevan naisen ahdinkoa värittääusein halveksunta.

Sukupuolirooleja ronskisti sekoittava Kuningatarleikit tempaa mukaansa mustalla huumorillaan. Hersyvä teksti ja loistava näyttelijäntyö pitää katsojan pihdeissään näytelmän nivoessa yhteen naiskohtaloita eri aika- ja todellisuustasoilta.

Ohjaus ja teksti: Antti Mikkola
Rooleissa: Antti Mankonen, Tanjalotta Räikkä, Karoliina Kudjoi
Valosuunnittelu: Tiiti Hynninen
Tuotanto: Teatteri Telakka


Extempore

Joka päivä sadat kulttuuritapahtumat viihdyttävät ja koskettavat yleisöjään. Näytöskohtaisissa katsojamäärissä on kuitenkin suuria vaihteluja johtuen joko suurelle yleisölle tuntemattomista taiteilijoista, vähäisestä markkinointinäkyvyydestä tai peruutetuista lippuvarauksista.

Extempore tuo ulottuvillesi ne paikat, jotka muuten jäisivät tyhjiksi. Näin voimme tarjota sinulle elämyksiä edulliseen hintaan. Katso äkkilähdöt ja menovinkit Extemporesta, ota ystävä mukaan ja yllätä itsesi uusillä elämyksillä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi