Nyt kuuntelet!

Everyday Shakes-parivaljakko näyttää kehollaan, kuinka he kokevat metron ja styroksin. Ja tekevät lopuksi smoothien!

Kuva: Vanessa Riki

Perustiedot?

Minja Mertanen, 32, Helsinki, tanssitaiteilija, tanssi- ja liiketerapeutti.
Karolina Ginman, 31, Helsinki, tanssija.

Mikä saa sinut liekkeihin?

Minja: Liikkuminen. Liikuttaminen. 

Karolina: Katsekontakti, ihmisten välinen yhteys.

Miksi olet valinnut tanssin?

Minja: Äitini väittää, että tanssin jo hänen kohdussaan, että hänen kylkiluunsa muistavat sen vieläkin. Tanssi, liike on itselleni luontaisin ilmaisun muoto. Olen valmistunut tanssinopettajaksi sekä tanssi- ja liiketerapeutiksi mutta toiminut pääasiallisesti esiintyjänä. Eri positioissa toimiminen ja niiden yhdistäminen on kiehtovaa ja toisiaan rikastuttavaa.

Karolina: Minulla on selkeä muisto siitä, kuinka 5-vuotiaana esitin olohuoneessamme totaalisella antaumuksella tanssin Maurice Ravelin "Boleroon". Pitkään rakennetun jännitteen loppuhuipennuksena oli eräänlainen räjähdys, jonka päätteeksi rupesin oksentamaan. Vatsatauti iski mutta tanssista jäi upea olo. Kehollinen ilmaisu on kiehtonut minua pienestä pitäen.

Mitä Everyday Shakes merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

Minja: Mahdollisuutta työskennellä upean työryhmän, tanssijan, äänisuunnittelijan ja ohjaajan kanssa. Työryhmämme työskentelee hyvin kollektiivisesti luoden esitystä yhdessä. Everyday Shakes merkitsee myös esiintyjyyden ja ohjaajuuden yhdistymistä, esityksemme tekoprosessiin on kuulunut yleisötyöpajoja eri vaiheissa prosessia.

Karolina: Maailman ja kehon tutkimista uudesta näkökulmasta. Olen saanut jakaa äänisunnittelija-mieheni innostumisen kaikenlaisista äänellisistä tapahtumista. Nykyään kaupungilla kävellessä tekee usein mieli kokeilla, kuinka sillä hetkellä kuulemani äänet voisivat liikuttaa kehoa tanssiin. Miksi olla reagoimatta, kun voi reagoida?

Mitä toivot, että teoksesi saa katsojassa aikaan?

Minja: Herkistymistä, ihmettelyä ja ehkä myös kriittistä suhtautumista ääniin ja tapaamme reagoida niihin. Eräs yleisötyöpajassamme ollut oppilas kertoi ennen ärsyttävien äänten muuttuneen työskentelymme myötä siedettäviksi, jopa kiinnostaviksi. 

Karolina: Olisi hienoa jos äänellinen ympäristömme tulisi vähän tiedostetummaksi ja ympäristöön syntysi tätä myötä uudenlainen näkö- tai kuuntelukulma.

Haluatko nähdä ääniä ja kuulla liikettä? Miltä sadevesirännin ääni näyttää tanssittuna? Pääset kokemaan Minjan ja Karolinan Everyday Shakes -esitystä ensi perjantaina 1.11. klo 19 Höyhentämöön Extemporen kautta edullisesti. Kaappaa paikat tästä linkistä ennen kuin muut ehtivät! 
Muista kuunnella myös omaa kehoasi! Tee itsellesi raikas Everyday Shakes -smoothie.

Kuva: Vanessa Riki

Höyhentämö: Everyday Shakes

Mikä on äänten jälki kehossamme?

Everyday Shakes on koreografinen tutkielma ihmiskehon ja urbaanin arjen äänten suhteesta. Äänen, tapahtuman ja liikkeen vuorovaikutusta käsitellään esityksessä kriittisesti ja kritiikittä. Esitys pyrkii häiritsemään, koskettamaan ja liikuttamaan olemassa olevia tulkinta- ja reaktiokaavoja.

Everyday Shakes on Avoimia siirtymiä -ohjelman ensimmäinen ensi-ilta Höyhentämössä.
Esityskonsepti & toteutus: Avoimia siirtymiä -työryhmä: Karolina Ginman, Pyry Kääriä, Minja Mertanen ja Aki Päivärinne

  • Koreografia ja esiintyminen: Karolina Ginman ja Minja Mertanen
  • Dramaturginen ohjaus: Pyry Kääriä
  • Ääni: Aki Päivärinne

Ensi-ilta: ke 30.10 2013 klo 19:00

Muut esitykset: pe 1.11. / la 2.11. / su 3.11./ ke 6.11. / pe 8.11. / la 9.11./ su 10.11. Ke - la klo 19:00, su klo 15:00.

Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki


Extempore.fi

Extempore tarjoaa viime hetken paikat kulttuurielämään - jopa puoleen hintaan! Tarkista sivumme, kun etsit itsellesi ja ystävillesi spontaania tekemistä ja haluat yllättyä iloisesti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi