(Oman) Taivaan isä

Peter Jacksonin uusin on Oma taivas. Kimmo Laakso tapasi sormusherran.

kimmo Laakso tenttaa Jacksonilta, miksi tämä on vähentänyt verta ja pervoilua elokuvastaan.
kimmo Laakso tenttaa Jacksonilta, miksi tämä on vähentänyt verta ja pervoilua elokuvastaan.

Montako kertaa uudessa elokuvassasi Oma taivas esiintyy sana vittu, Herra Jackson?

"Halusin tehdä elokuvan, joka ei herätä levottomuutta ja jonka perheen pienimmät voivat katsella", hän toteaa ja maistaa kivennäisvettä.

Alice Seboldin chic lit- romaanissa Lovely Bones naapurin setä, nukkekoteja rakastava sarjamurhaaja, kulkee omakotitaloalueen läpi selässään kassillinen teinitytön raajoja. Paramount-pomot näkivät Jacksonin elokuvaversiossa Oscar-ainesta ja myöhensivät julkaisua. Verta tihkuvia raajoja elokuvassa ei kuitenkaan ole. Soft Core Hollywood -kauhun lain mukaan ainoa kauheus on genren hirveä latteus.

"Tämä ei ole murhatarina. Tein K13-elokuvan. " Jackson sanoo.

Ovatko Jackson ja tuotantoyhtiö huomanneet, että koko perheen elokuvat ovat rahasampo, ja päättäneet vesittää filmin? Hollywood kosii mielellään teiniyleisöä havaittuaan että K13-elokuvat tuottavat enemmän kuin K17-elokuvat. Entertainment Weeklyn mukaan puolet lipputuloista tulee nykyisin K13-leffoista.

Tulos: elokuvia editoidaan kilpaa, seksiä, väkivaltaa ja siveettömyyttä vältellään. K13- elokuvassa voi sanoa vittu tasan yhden kerran. K13-luokitus minimoi väkivallan esittämistä valkokankaalla. Sen vuoksi Lovely Bonesin pumpattavaa Ken-barbieta muistuttava konna ei saa satikutia lopussa, vaikka isä (Mark Wahlberg) yrittääkin läimiä häntä pesäpallomailalla.

Yhtäkkiä teinityttö keskeyttää minut. Elovenatukkainen 15-vuotias Saoirse Ronan esittää raajansa menettänyttä koulutyttöä, jonka herra Harvey (Stanley Tucci) sulloo kassakaappiin. Neiti Ronanilla on kasvoillaan tuskainen ilme.

Onko helppoa näytellä 14-vuotiaana raiskattua nörttiä, jonka puutarhanhoitoa rakastava naapurinsetä houkuttelee kaivamaansa luolaan?

"Stanley on oikeasti kunnon perheeinsä", Ronan huomauttaa aikuinen sävy äänessään. Eräässä kohtauksessa Tucci työntää villapipon Ronanin roolihahmon suuhun ennen kuin kaivaa kalunsa esiin. (Jacksonin elokuvassa kalu on kuitenkin sivuseikka.) Vaikka Tuccilla olikin pahiksen rooli päällä, hän piti Ronanin mukaan kohtausten välillä tästä huolta kuin oikea isä.

"Se oli suloista."

Mikä siis tämän elokuvan tarkoitus on, ellei tyydyttää yleisön verenhimoa? Opettaa pikkutytöille, ettei vieraiden setien kanssa jutella?

"Elokuva näyttää, kuinka nopeasti asiat voivat muuttua. Näytin sen 12-vuotiaalle tyttärelleni. Arvaa mitä hän sanoi? Isi, minäkin olisin varmaan mennyt Harveyn mukaan", Jackson summaa elokuvansa opetustehtävän. Toiseksi elokuva on kertomus siitä, mikä rajan toisella puolella odottaa. Siellä luetaan Seventeeniä ja lasketaan pulkalla.

"En usko uskontoon, mutta meistä säilyy jonkinlainen energia kuoleman jälkeen. Elokuvan versio ei välttämättä ole sataprosenttisen totuudenmukainen", sanoo Jackson.

Minua kiinnostaa Jacksonin kiinnostus tyttöjä kohtaan. Tästä hänen uusin elokuvansa on vain yksi esimerkki. Peter Jacksonkin tuntuu olevan feministi. Elokuvissa lettipäät hurjastelevat autoilla, ottavat kiinni sarjamurhaajia ja kirjoittavat romaaneja. Jonkinlaista ala-astefemininismiä. No?

Peter Jackson on vaivaantunut. En yritä vihjailla, että hänen kiinnostuksena pikkutyttöihin olisi epäterve. Kysehän on elokuvista.

Susan Sarandon, joka esittää Oman taivaan viskimummia, tökkää ohjaajaa kylkeen varoittavasti. Jackson katsoo alas pöytälevyyn.

"Mun täytyy nyt olla todella varovainen mitä mä vastaan tohon kysymykseen!!!"

Oma taivas elokuvateattereissa 5.3.

1 kommentti

allipalli

7.3.2010 01:26

vitun jackson miten se on voinut vajota noin alas

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi