Otso Kantokorpi: "Taide on heikomman puolella"

Kantokorpi on pohtinut taiteen yhteiskunnallista tehtävää kohta 40 vuotta, eikä osaa vastata siihen mielestään vieläkään tyhjentävästi.

"Taiteen ensimmäinen tehtävä on olla todisteena siitä, että me olemme ihmisiä. Minulle taiteen tehtävä on saattaa ihmisiä sellaisille alueille, joilla he eivät ole olleet, ja miettimään asioita joita he eivät ole miettineet. Taiteen tehtävä on saada meidät tavoittamaan ulottuvuuksia ja yhteyksiä, jotka voivat tuottaa isoja ahaa-elämyksiä suhteessa elämään", pitkän linjan taidekriitikko ja kuraattori Otso Kantokorpi sanoo Cityn haastattelussa. 

Kantokorpi tunnetaan taiteen aktiivisena puolustajana, taiteen vapauden vahtikoirana ja kriittisenä kommentoijana. Juttelimme Kantokorven kanssa muun muassa taiteen yhteiskunnallisesta tehtävästä ja siitä, miksi julkisten taideinstituutioiden pitäisi pysyä erossa sponsorisopimuksista.

4. lokakuuta Kantokorpi kirjoitti julkisen Facebook-profiilinsa seinällä Ateneumissa avautuneesta Aku Ankka -aiheisesta näyttelystä : 

"Eikö se nyt ole aika ongelmallista, että Aku Ankka, jolla on sama omistaja kuin Helsingin Sanomilla, duunaa Ateneumiin näyttelyn, josta sitten Helsingin Sanomat kirjoittaa pikkukivaa kulttuurijournalismia. Tähänkö meidän on noin vain tyytyminen?

Toistan vaatimuksen, jota olen vuosikausia esittänyt: Valtiollisten ja kunnallisten kulttuurilaitosten toiminta pitää turvata ihan omin voimin – muun muassa vapauden ja taiteeseen jo määritelmällisestikin kuuluvan riskinottokyvyn varmistamiseksi. Siihen on varaa ja siihen täytyy olla varaa. Kyse on vain tahdosta."

Miksi sponsorisopimukset ovat ongelmallisia? Mikä on taiteen tehtävä? Katso video ja kuule Kantokorven ajatukset.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi