Pandora - metsien Madonna

Ruotsalainen ysärihitti Pandora tekee Suomessa keikkaa. Miksi?

Pandoran lempipaikkoja Suomessa ovat Naantali, Kalajoki ja  Helsingin kauppatorin ympäristö.
Pandoran lempipaikkoja Suomessa ovat Naantali, Kalajoki ja Helsingin kauppatorin ympäristö.

Kuka muistaa vielä ysärihitit One of Us, Don’t You Know ja Sands Of Time? Todennäköisesti yllättävän moni, sillä Pandora ei ole lähtenyt Suomesta. Viimeisen kolmen vuoden aikana hän arvioi tehneensä täällä noin 200 keikkaa; klubeja, isoja ja pieniä kesäfestareita sekä hyväntekeväisyys- ja yritystilaisuuksia. 90-luvulla Pandoralla oli Carrolsissa oma hampurilaisateria, ja 2000-luvun alussa nimikkokahvi Robert’s Coffeessa.

Seuraavaksi Pandoralla on tähtäimessä Kiina, jossa mahdollisuudet suosioon rakentuvat sopivasta pituudesta, iästä ja sen tuomasta kokemuksesta sekä epäpoliittisista kappaleista. Mutta miten ruotsalainen 90-luvulla hittinsä tehnyt laulaja on edelleen niin suosittu meillä?

Pandoran ura alkoi Ruotsissa vuonna 1993, ja samana vuonna ilmestynyt ensilevy One of a Kind myi kultaa sekä Ruotsissa että Suomessa. Uran alussa kiertueet alkoivat aina Suomesta, josta Pandora jatkoi keikoille Aasiaan. Kiertueet verottivat kotimaassa vietettyä aikaa.

"Vietin Ruotsissa niin vähän aikaa, että aloin menettää tiimini jäseniä. Löysin uuden tiimin Suomesta. Teen enemmän keikkoja Suomessa, sillä Ruotsissa ei ole yhtä paljon paikkoja esiintyä", Pandora kertoo.

Suomessa keikkapaikat vaihtelevat isoista kaupungeista pieniin taajamiin. Pandoran keikkamyyjä Vesa Vähäsarjan mukaan viime vuosina eniten keikkoja on ollut Helsingissä, Tampereella ja Pohjanmaalla.

"Hyvin usein sama paikka buukkaa Pandoran seuraavana vuonna uudestaan. Uudempina keikkapaikkoina mukaan ovat tulleet yritystilaisuudet."

Vuodelle 2011 Pandoralle on buukattu jo kahdet kesäfestarit, pääsiäiskiertue ja uuden vuoden keikat.

Keikkoja siis piisaa. Kuka Pandoraa sitten kuuntelee?

Aikaisemmin jopa 80 prosenttia Pandoran faneista oli miehiä. Nykyään miehiä ja naisia on suunnilleen saman verran. Klubikeikoilla on 20–30-vuotiaita, jotka ovat lapsena fanittaneet Pandoraa, ja nelikymppisiä, jotka kävivät 1990-luvulla yökerhoissa. Parikymppiset miehet näkevät Pandorassa myös kuuman puuman.

"En aina tiedä, miten suhtautua siihen, kun he tulevat keikkojen jälkeen iskemään. Kaikenlaisia ehdotuksia kuulee", Pandora sanoo.

Vähäsarja kertoo, että viime aikoina keikoilla on alkanut näkyä myös rokkareiden näköistä yleisöä, ja tosifanit saattavat tulla keikoille satojenkin kilometrien päästä. Eräällä pääsiäiskiertueella muutama fani kiersi katsomassa jopa viisi keikkaa.

Pandoran suomalaisia julkkisfaneja ovat muun muassa Susanna Penttilä, Jani Toivola, Cristal Snow ja Heli Kajo. Yllättävin Pandoran suomalaistuttava on Andy McCoy, joka 1990-luvun puolivälissä yllätti Pandoran ravintolassa tunnustamalla ihailunsa.

"Hän hyppäsi taakseni, ja säikähdin, koska en aluksi tunnistanut häntä kaikkien niiden meikkien ja hiustensa takaa."

Uransa alussa Pandoralla oli hieman liikaa egoa. Hän kertoo, ettei ollut mielissään buukkauksesta pieneen rumaan klubiin, joka sijaitsi perisuomalaisessa maisemassa, kylässä metsän keskellä. Kunnes yhden keskellä ei mitään -keikan soundcheckin aikana nuori nainen lähestyi Pandoraa.

"Hän ihasteli sitä, että tulin keikalle heidän kyläänsä, koska kukaan muu artisti ei sinne tule. Silloin tajusin kuuluvani tänne."

Ehkä siitä suosio.

Pandora Club Puijon-sarvi, Kuopio 31.12.

File: Pandora

  • Syntynyt: 20.6.1970
  • Pituus: 163,5 cm
  • Paino: 55 kg
  • Juoma: Samppanja
  • Siviilisääty: Avoliitossa
  • Kirja: Jonas Helgesson, Ett CP bra liv

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi