Pelottava bisnes

Halvasta demoleffasta kehkeytyi superhitti.

Paranormal Activity on kustannuksiinsa suhteutettuna maailman parhaiten menestynyt elokuva. Kääk!
Paranormal Activity on kustannuksiinsa suhteutettuna maailman parhaiten menestynyt elokuva. Kääk!

Pimeän aaveet

Paranormal Activity alkaa ilman studiologoa, vaikka sillä levittäjä onkin. Myöskään alku- ja lopputekstejä ei ole. Näin annetaan mielikuva siitä, että Paranormal Activity on suoraan tosielämästä, ei studiotuote. Tosielämässä ei ole ohjaajaa, käsikirjoittajaa ja kameramiestä. Myytin mukaan elokuvan ovat kuvanneet kaksi siinä esiintyvää tavallista ihmistä. Traagisten tapahtumien jälkeen nauhat ovat päätyneet muiden käsiin ja lopulta teattereihin. Mukamas. Jippo on suunnilleen sama, jota Blair Witch Project käytti kymmenen vuotta sitten.

Nuoripari Katie (Katie Featherston) ja Micah (Micah Sloat) ovat muuttaneet lähiöön uuteen yhteiseen kotiin. Vähitellen he alkavat epäillä talossa tapahtuvan jonkinlaista paranormaalia toimintaa. Aluksi asiaan suhtaudutaan lähinnä vitsinä. Kun Katie ja Micah päättävät kuvata mahdollisen haamun tai demonin, hymy hyytyy. Suuren osan ajasta videokamera on jalustallaan ja kuvaa itsekseen, kun päähenkilöt nukkuvat. Tai yrittävät nukkua. Erikoistehosteet ovat niin kökköjä, että on helppo uskoa katsovansa tosielämää. Säikyttelyyn käytetään varsinkin ääntä.

Demo-efekti toimii

Paranormal Activityllä on sekä käsikirjoittaja että ohjaaja. Oren Peli syntyi vuonna 1971 ja muutti 19-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Mies halusi töihin videopelialalle. Nomen est omen. Uudesta pelistä tehdään yleensä demoversio, jotta sille löydettäisiin julkaisija. Paranormal Activity on sekin tavallaan demoversio. Tarkoitus oli, että halpa työnäyte toisi rahat normaalibudjetin uudelleenfilmatisoinnin tekemiseen.

DreamWorksilla pidettiin Pelin työstä kovasti. Itse Steven Spielberg esitti uudenlaista loppuratkaisua, joka myös toteutettiin. Mutta kun koeyleisö innostui jo raakaversiosta, päätettiin julkaista se. Toisille Paranormal Activity on ollut pelottavin elokuva koskaan. Toiset ovat pelkästään tylsistyneet. Kriitikoilta on kertynyt enimmäkseen kehuja.

Elokuva pyöri aluksi täysissä yönäytöksissä. Katsojat pystyivat vaatimaan Paranormal Activityn nettisivujen kautta elokuvaa normaalilevitykseen. Viimeistään miljoonas pyyntö sai tuloksia aikaan. Puskaradio järjesti tarinalle lopullisen happy endin.

Suomessa elokuvaa levittävä FS Film tekee historiaa Paranormal Activityn lokalisoidulla trailerilla. Suomi-trailerissa elokuvakatkelmiin on liitetty mukaan suomalaisen yönäytöksen koeyleisön kauhistuneita reaktioita. Ensi-iltansa elokuva saa - luonnollisesti - perjantaina 13. päivä, marraskuussa.

Paranormal Activity leffateattereissa 13.11.

1 kommentti

Maailmaltajostainsieltä

20.11.2009 16:51

Espanjassakin on mainoksessa täkäläinen yleisö.. samoin muissa maissa (suurimmassa osassa) ei mikään suomi- juttu..
Mutta toimii!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi