Pois kuvaruudusta

Sarjakuvantekijät uusivat muotonsa.

Aapo Rapin näkemys tulevaisuuden miehestä.
Aapo Rapin näkemys tulevaisuuden miehestä.

Kiasman Päin näköä! Sarjakuvan uudet muodot -näyttely tuo esille 14 huomattavaa suomalaista sarjakuvataiteilijaa. Tekijät tulkitsevat omia sarjakuviaan eri tekniikoin ja usein kolmiulotteisuuden avulla. Näyttelyyn osallistuvat esimerkiksi Aapo Rapi, Ville Ranta, Katja Tukiainen, Mari Ahokoivu, Matti Hagelberg sekä Kati Kovács.

Moni näyttelyyn osallistuva sarjakuvantekijä on tunnetumpi muualla kuin Suomessa. Vaikka viimeisten vuosien aikana kotimainen sarjakuva on ollut vahvassa nousussa, moni nykysarjakuvan tekijä on tehnyt läpimurron juuri Ranskassa. Yksi selitys ilmiölle on Ranskan pitkä sarjakuvaperinne. Maa on tunnettu sarjakuvantekijöistä kuten Jean Giraud, Albert Uderzo, Jean-Jacques Sempé sekä Asterixia, Lucky Lukea ja Ahmed Ahnetta käsikirjoittanut René Goscinny, mutta myös maahan myöhemmin muuttaneet ovat löytäneet sarjakuvat uudessa kotimaassaan. Belgradissa syntynyt Enki Bilal innostui sarjakuvasta perheen muuttaessa Pariisiin, Iranista kotoisin oleva Marjane Satrapi piirsi Pariisissa lapsuutensa Teheranin ja yhteentörmäykset uskonnollisten vallanpitäjien kanssa kirjaksi, josta tehtiin myös elokuva. Ranska pitää mainettaan sarjakuvamaana yllä Euroopan suurimmilla sarjakuvafestivaaleilla.

Päin näköä! on rajattu tiukasti taidesarjakuvaan. Helsingin Sanomien haastattelussa kuraattori Harri Römpötti sanoo syyksi rajaukseen suomalaisen sarjakuvan laajuuden. Olisi mahdotonta esitellä kokonaiskuvaa yhdellä näyttelyllä. Tekijöiden henkilökohtaisempaan tuotantoon on kuitenkin mahdollista tutustua verkossa. Esimerkiksi sekä Ville Ranta että Mari Ahokoivu pitävät netissä blogeja, joihin päätyy myös palasia piirtäjien omasta elämästä.

Päin näköä! Sarjakuvan uudet muodot Kiasmassa 9.3.–9.9. 8/10 e.

Kommentoi juttua