Riman alta ja ohi maalin - huonoimmat Suomi-iskelmät yksissä kansissa

Tuplalevyllinen suomalaisen iskelmän harhalaukauksia julkaistaan maaliskuussa.

Oletko kuullut kappaleet Pac-man-kuume, Ei sorsan sorsaa sekä Maitoo ja muskelimuroo?

Emme mekään. Mutta nyt ne on mahdollisuus ostaa kaikki yksissä kansissa 46 muun kyseenalaisen Suomi-iskelmäjulkaisun kanssa, kun levy-yhtiö Rocket Records julkaisee kokoelman nimeltä Riman alta ja ohi maalin - Suomi-iskelmän hurjimmat harhalaakit. 

Kokelma julkaistaan 13. maaliskuuta. Se esittelee 49 hämmentävintä suomalaista iskelmälevytystä vuosilta 1972–1993. Kokoelmalla on mukana muun muassa kyseenalaisesti onnistuneita yrityksiä siirtää kansainvälisiä hittejä härmäläiseen ympäristöön sekä levytysajankohdan muoti-ilmiöiden huvittavia kuvauksia. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kokoelmalle mukaan valitut kappaleet ovat suomenkielisten versioiden ensilevytyksiä. 

Mukana on sekä tunnettuja, arvostettuja iskelmälaulajia kuten Joel Hallikainen, Tapani Kansa ja Danny, että muita julkkiksia, joita on musiikkiuran toivossa marssitettu studioon. Monilla yritys jäi viimeiseksi. Levyn kappaleista yli puolet julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa cd-muodossa. Lista kokoelman kappaleista löytyy Rocket Recordsin sivuilta.

Rocket Recordsista kerrotaan, että kokoelma syntyi rakkaudesta ja kunnioituksesta suomalaista camp-iskelmää kohtaan. Levytuottaja Juha Rantala tunnustaa olevansa päävastuussa biisien kokoamisesta. 

"Hyvä huono musiikki on ollut jo pitkään levynkeräilijänä ja musiikin harrastajana yksi mielenkiintoni kohde. Viehätys piilee siinä, että näemme vilpitöntä yrittämistä ilman todellisia edellytyksiä suoriutua tehtävästä. Toisaalta hyvä huono musiikki myös tarjoaa miellyttävää vaihtelua nykyajan ylituotetulle ja liian varman päälle tehdylle musiikille. Lisäksi muistuttaa kuuntelijoitaan ajasta, jolloin musiikin teossa oli vielä jotain inhimillisyyttä jäljellä", hän kertoo.

Rocket Records ei ole ensimmäistä kertaa kyseenalaisten kokoelmien äärellä. Kolme vuotta sitten Rocket julkaisi kolmella 4CD-boksilla liki 300 huoltoasemakasettien jäljitelmähittiä vuosilta 1979-1985. Ja tätäkin osastoa on luvassa lisää, sillä maaliskuussa ilmestyy neljä 2CD-julkaisua 1970-luvun iskelmähitticovereita "Mitä Suomi soittaa" -sarjan muodossa. 

"Mielenkiintoisia kuunteluhetkiä on luvassa", Rantala lupaa. "Välillä riman alta ja välillä riman yli mentynä."

2 kommenttia

Puzzled

23.1.2015 15:54

Kuka toi nainen on tuossa levykannen vasemmassa yläkulmassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi