Rockin 9 vientituotetta

Suomalainen rock on pitkään ollut maamme epätodennäköisimpiä vientituotteita.

Suomalainen rock on pitkään ollut maamme epätodennäköisimpiä vientituotteita. Popmusiikin historiallinen vaihtotase on niin pahasti alijäämäinen, että Suomi tarvitsi Beatlesin sitä tasapainottamaan. Mutta pienten ihmeiden aika ei ole ohi.

Tänä vuonna ainakin kaksi ulkomaata on sulamassa suomalaisen popin edessä. Parhaillaan HIM valloittaa popbisneksen kolmanneksi suurinta markkina-aluetta Saksaa. Kappale Join Me on maan singlelistan TOP 5:ssä.

Kuinka ihmeessä?
"HIM on konsertoinut ahkerasti Saksassa. Ensimmäisellä kiertueella yleisökeskiarvo oli 250, toisella 500. Lisäksi kiersimme 15 kesäfestivaalia. Jo edellisen albumin myynti Saksassa oli lupauksia herättävä, yli 60 000 kappaletta", HIM:n manageri Seppo Vesterinen kertoo. Join Me on jopa vetänyt vanhan HIM-albumin takaisin Saksan listalle ja pian julkaistavasta uudesta albumista odotetaan suurta menestystä.

Tanssipumppu Bomfunk MC´sin operaatio Ruotsissa on myös edennyt odottamattoman hyvin: singlelistan kärjessä ei käynyt edes Hurriganes.

Oma lukunsa ovat ne suomalaiset - ja Suomessa aika tuntemattomat - metalliyhtyeet, jotka täyttävät Euroopan kiertueillaan tuhannen hengen saleja ja myyvät siinä ohessa satojatuhansia levyjä; niistä valtaosan Saksaan tai Japaniin.

Sattuneista syistä Suomessa vasta rakennetaan järjestelmää, joka mittaisi musiikin viennin arvoa.

"Se on kuitenkin varmaa, että vienti on vahvassa kasvussa", uskaltaa Tommi Kyyrä ääni- ja kuvatallennetuottajista arvioida.

HIM: lovemetallia

Tähän mennessä
Myynyt Saksassa tänä talvena yli 250 000 singleä kappaleella Join Me.

Mitä seuraavaksi?

Albumi Razorblade Romance julkaistaan Saksassa 24. tammikuuta ja muualla Euroopassa maaliskuussa. Levyn ennakkotilausten (jo yli 60 000 kpl) perusteella se nousee Saksan TOP 5:een. Maaliskuun lopussa HIM aloittaa Saksan kiertueen yli tuhannen hengen saleissa.

JS-16: tanssimusiikkia

Tähän mennessä
Kappaleet Stomping System (1998) ja Love Supreme (1999) nousivat Englannin klubilistan viidennelle sijalle. Ensinmainittu pääsi tanssikokoelmalle, jota myytiin yli miljoona kappaletta. Stomp to My Beat nousi Yhdysvalloissa Billboardin Maxisinglelistalla sijalle 17 ja myi 50 000 kappaletta. JS-16:lla on sijoituksia myös Australian, Kanadan ja Japanin tanssilistoilla.

Mitä seuraavaksi?

JS-16 lähtee promootiokiertueelle mm. New Yorkiin ja Orlandoon. Single Love Supreme julkaistaan pian Yhdysvalloissa. Albumi Stomping System julkaistaan Yhdysvalloissa jos single saa hyvän vastaanoton.

Bomfunk MC´s: hiphopia

Tähän mennessä
Vuonna 1998 julkaistu Uprockin Beat kävi Saksan singlelistalla sijalle 78. Tammikuun puolivälissä single Freestyler kohosi ykköseksi Ruotsin singlelistalla myyden 20 000 kappaletta.

Mitä seuraavaksi?

Suomessa yli 95 000 kappaletta myynyt albumi In Stereo on käynyt kaupaksi vain parille tuhannelle ruotsalaiselle, mutta levyn markkinointi aloitetaan uudelleen. Single Freestyler julkaistaan myös Englannissa, Saksassa ja Hollannissa.

Waltari: metallipoppia

Tähän mennessä
Waltari on julkaissut Saksassa viisi albumia, joista jokainen on myynyt 20 000-40 000 kappaletta. Noussut Saksan TOP 100:m albumeilla Big Band ja Space Avenue. Kappale So Fine oli radiohitti Saksassa ja Hollannissa, Stage radiohitti Saksassa ja Tanskassa. Uusi levy Radium Round on myynyt Saksassa ennakoitua vähemmän, vain 15 000 kappaletta.

Mitä seuraavaksi?

Uusi single Atom Angel on juuri julkaistu Keski-Euroopassa. Yhtye on parhaimmillaan Euroopan kiertueella Saksassa, Tsekeissä, Itävallassa ja Sveitsissä noin 500 hengen saleissa.

Nightwish: metallia

Tähän mennessä
Kesällä julkaistu Ocean Born myynyt ulkomailla 80 000 kappaletta. Saksan listalla albumi kävi sijalla 74. Single Sleeping Sun on parhaillaan Saksan listan 67.

Mitä seuraavaksi?

Nightwish on mukana Euroviisukarsinnassa kappaleella Sleep Walker. Uusi levy julkaistaan toukokuussa.

"Popmusiikin historiallinen
vaihtotase on niin pahasti
alijäämäinen, että Suomi
tarvitsi Beatlesin sitä
tasapainottamaan."

Apocalyptica: heviä sellolla

Tähän mennessä
510 000 kappaletta myyty Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos on menestynein suomalainen albumi kautta aikojen. Kakkosalbumi Inquisition Symphony on myynyt toistaiseksi 210 000 kappaletta.Yhtyeen päämarkkina-alueet ovat Saksa ja Yhdysvallat. Apocalyptica on ollut kiertueella mm. Meksikossa, Kreikassa ja Hollannissa 1500-3000 hengen saleissa.

Mitä seuraavaksi?

Uusi albumi julkaistaan syksyllä.

Stratovarius: metallia

Tähän mennessä:
Viisi vuotta ulkomaita kiertänyt Stratovarius on myynyt lähes miljoona levyä. Kansainvälisillä markkinoilla se on Hanoi Rocskin jälkeen menestynein suomalainen popbändi. Kolmasosa Stratovariuksen myynnistä menee Japaniin, puolet Eurooppaan. Viimeisin albumi Destiny myi 200 000 kappaletta. Keikkahinta ulkomaisilla festivaaleilla on 150 000 markkaa.

Mitä seuraavaksi?

Helmikuun lopussa Stratovarius markkinoi uutta levyään kuuden viikon Euroopan kiertueella 800-4000 hengen saleissa Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Amorphis: metallia

Tähän mennessä
Myynyt maailmalla puoli miljoonaa levyä. Viime keväänä julkaistu Tuonela nousi Saksan listalla sijalle 46. Soitti Saksan kiertueellaan 1000 -2000 hengen saleissa viime toukokuussa.

Mitä seuraavaksi?

Syksyllä julkaistavaa uutta levyä seuraa Euroopan kiertue

Waldo´s People: tanssimusiikkia

Tähän mennessä
Fucking åmål -elokuvasta tuttu U Drive Me Crazy soi Ruotsissa viime kesänä klubi- ja radiohitiksi. Kanadan Dance Chartilla kappale oli neljäs. Sitä seurannut I Dream nousi Kanadan tanssilistalla kolmanneksi.

Mitä seuraavaksi?

Single 1000 Ways julkaistaan helmikuun alussa, albumi myöhemmin keväällä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi