S.O.S

Save Our Suomi-rock

Uuden Suomi-musan kuningatar pongahti suosioon netistä.
Uuden Suomi-musan kuningatar pongahti suosioon netistä.
Idols-tähdet rynnivät kärkeen levymyyntilistoilla. Apulanta, Kotiteollisuus ja muut kestosuosikit pitävät pintansa, mutta missä ovat uudet, nuoret Tee Se Itse -bändit? Sellaiset, joita Eppu Normaali ja HIM joskus olivat? Onko musiikkimakumme formaattien ja rock-vaarien vietävissä? Kysyimme musiikkialan asiantuntijoilta, mitkä uudet yhtyeet valloittavat tulevaisuudessa levytilastot. Tehtävä osoittautui lähes mahdottomaksi.

“Sori, tämä on tosi noloa, mutta en pysty vastaamaan kysymykseesi. Se on ihan mahdoton”, kertoo yksi valtakunnan arvostetuimmista rock-journalisteista.

Tämäpä alkoi hyvin.

Eikä kysymyksen niin vaikea pitänyt olla:

Listaa viisi ehdokasta, joilla uskot olevan edellytyksiä Suomirockin tai -popin uudeksi kiintotähdeksi eli jotka myyvät seuraavaa levyään vähintään platinalevyn verran, 30 000 albumia. Valintakriteerinä on, että kyseinen artisti/yhtye ei ole vielä myynyt yli 5 000 levyä ja että artisti ei ole lähtöisin tv-formaatista.

Mutta oli se vaikea.

Vain kourallinen musiikkialan toimijoita kykeni (lue: uskalsi) vastata, vaikka kenenkään ammattitaito ei ole edes koetuksella. Yksittäiset vastaukset kun pysyivät anonyymeina. Tai sitten oikeita vastauksia ei vain ole.

“Yritin pohtia tulevaisuuden kestosuosikkia, mutta rehellisesti sanottuna en löytänyt kuin yhden bändin. Missä ovat kaikki ‘oikeasti’ hyvät sanoittajat, sovittajat ja säveltäjät?” vastaa yksi asiantuntijaraadin jäsen.

Halusimme kaikesta huolimatta saada esille ne yhtyeet ja artistit, joiden tulevaisuus voi olla platinainen, joten emme jättäneet huomiotta myöskään sellaisia yhtyeitä, joiden myyntiluvut saattavat olla levynmitan yli 5 000. Jätimme omia suojattejaan puffaavat levy-yhtiön edustajat pois kyselystä, jotta saisimme mahdollisimman totuudenmukaisen läpileikkauksen.

Mutta, pidemmittä puheitta. Hyvät naiset ja herrat, Suomi-rockin tulevaisuus, olkaa hyvät!

Regina

Stoori

Soitti tammikuussa Hollannissa EuroSonicin showcase-festivaaleilla, joilla esitellään lupaavia yhtyeitä. Aviopari Mikko ja Iisa Pykärin (os. Pajula) elektropop-ryhmä sai alkunsa vuonna 2004, kun kaksikko latasi muutaman kappaleensa internetiin. Levytyssopimus irtosi ensimmäisen keikan jälkeen. Debyyttilevy ilmestyi 2005, tämän vuoden helmikuussa julkaistiin Reginan kolmas albumi Puutarhatrilogia, joka pääsi julkaisuviikollaan jo virallisen listan sijalle 6.

Raadin kommentit

“Tampereelta ponnistaa muutakin kuin rock-kukkoja. Aluksi kulttisuosiota nauttinut bändi on uuden albuminsa myötä lähellä läpimurtoa.

“Mahdollisuudet isoksikin, jos naistenlehdet tykästyvät laulaja Iisa Pykäriin.”

Kuuntele

www.reginaregina.com

Rubik

Stoori

Artturi Tairan johtama poppisnelikko, joka julkaisi debyytti-ep:nsä vuonna 2003. On kiertänyt ensimmäisen, vuonna 2007 ilmestyneen Bad Conscience Patrol -levynsä myötä Suomen lisäksi muun muassa Briteissä, Irlannissa ja USA:ssa. Julkaisi huhtikuun alussa toisen täyspitkän albuminsa nimeltä Dada Bandits. Soittanut myös Popkomm-musiikkimessuilla Berliinissä.

Raadin kommentit

“Kansainvälinen soundi, trendikäs (mutta onko jo liian trendikäs). Voi jumahtaa indie-kuoppaan pahasti, hiteistä se on kiinni.”

“Juha Kyyrökin sen jo sanoi: isompi kuin Radiohead, heh.”

Kuuntele

www.myspace.com/rubikband

Jäämeren rannoilta indien kuumimpaan ytimeen.
Jäämeren rannoilta indien kuumimpaan ytimeen.

Murmansk

Stoori

Vuosi sitten Chinese Locks -debyyttilevynsä julkaissut indierock-bändi, joka on huomioitu jo Rumban vuosiäänestyksessä sekä Femmagaalassa. Tunnettu erityisen energisistä ja äänekkäistä keikoistaan, teki viime vuonna yli 30 keikkaa kotimaassa, muutaman myös Hollannissa ja Tanskassa. Jo vuonna 2003 perustettu nelihenkinen bändi julkaisi toisen albuminsa, Eleven Eyes To Shaden, 6. toukokuuta. Ja laulaja on nainen.

Raadin kommentit

“Chinese Locks -debyytti on ollut joka puolella esillä yhtenä vuoden kovimmista tuotoksista. Bändi on vastikään kiinnitetty Spinelle, joten levy-yhtiö ainakin on elinvoimainen.”

“Kova rocknimi kohta, jos vain suostuvat antamaan periksi indie-leimastaan.”

Kuuntele

www.myspace.com/murmansktheband

Samae Koskinen

Stoori

Riihimäkeläinen laulaja ja lauluntekijä, joka on myös englanniksi laulavan Sister Flo -yhtyeen perustajajäsen. Julkaisi debyyttisoololevynsä Vol. 1:n vuonna 2006. Levylle sanoituksia tekivät myös nykykirjailijat Tomi Kontio ja Inka Nousiainen. Julkaisi toisen levynsä Elossa viime helmikuussa. Sanoitukset Koskinen teki yhdessä Kauko Röyhkän kanssa.

Raadin kommentit

“Jokaisen Leevi & The Leavings -diggarin pitäisi antaa mahdollisuus Koskiselle.”

“Saattaa lyödä läpi isostikin, jos vain jatkaa tuolla herkkisrock-linjalla.” “Samaen tekemä pohjatyö näkyy jo.”

Kuuntele

www.myspace.com/samaekoskinen

Hei lopeta! Tai älä sittenkään.
Hei lopeta! Tai älä sittenkään.

Petra

Stoori

Entinen Tiktakin laulaja, joka siirtyi soolouralle. Ensimmäinen single julkaistiin helmikuussa, toukokuussa kauppoihin saapuu Rakas kaupunki -levy, jota on ollut tekemässä myös Hertzen Brothersin Mikko. Ja Petrahan on Miss Pop vuosimallia 2004.

Raadin perustelut

“Jenni Vartiainen, Irina, Jonna Tervomaa. Joukkoon nousee varmasti Petra, tosin kyllähän Tiktakinkin levymyynnit tätä teoriaa tukevat.”

Haloo Helsinki!

Stoori

Helsinkiläinen pehmopunkia soittava nelikko, jonka keski-ikä lähentelee vasta 18 vuotta. Bändin ensimmäinen, omaa nimeä kantava levy julkaistiin elokuussa 2008. Jokainen neljästä albumilta julkaistusta sinkusta on noussut jo pieneksi radiohitiksi. Tänä syksynä luvassa on uutta levyä.

Raadin perustelut

“Nuori bändi, jolla on kaikki mahdollisuudet nousta suureen suosioon ja paikkaamaan aukkoa, jonka mm. Tiktak jätti. Vaikka kyseessä ei ole tyttöbändi, niin kyllähän naislaulaja profiloi silti tätäkin ryhmää tyttögenreen.”

Kuuntele

www.myspace.com/haloohelsinki

Deep Insight

Stoori

Huhtikuussa neljännen Sucker for Love -levynsä julkaissut emorock-orkesteri. 2002 perustettu bändi on vaihtanut basistia jo pari kertaa. On tehnyt yli 300 keikkaa 20 maassa muun muassa The Rasmuksen lämmittelijänä.

Raadin perustelut

“Tekee todennäköisesti uudella levyllään odotetun läpimurron. Bändillä on kaikki mahdollisuudet nousta samaan joukkoon kuin The Rasmus ja Sunrise Avenue.”

Tuomo

Stoori

Kohta 30-vuotias soul-muusikko, joka aloitti uransa Quintessence-yhtyeessä. Julkaisi ensimmäisen soololevynsä, My Thing, tammikuussa 2007. Toinen soololevy Reaches Out To You julkaistiin kaksi kuukautta sitten, ja se käväisi julkaisuviikollaan Suomen virallisen listan kakkossijalla.

Raadin perustelut

“Uusin levy ei vielä myy yli 30K, mutta seuraava myy. Vaatii “vain” suuria hittejä, joita soittaa joku muukin valtakunnallinen kanava kuin YleX. Hyvien biisien tekeminen hoituu jo, ja kaverin ääni samettia korville.”

“Biisit toimivat, mutta menestyminen vaatisi taakse isomman levy-yhtiön.”

Kuuntele

www.tuomomusic.com

 

Asiantuntijaraati

 • Soundin toimituspäällikkö Tero Alanko
 • The Voicen musiikkipäällikkö Sami Virtanen
 • Nosturin ohjelmapäällikkö Eeka Mäkynen
 • Rumban päätoimittaja Viljami Puustinen
 • Radio Rockin ohjelmapäällikkö Sami Tenkanen
 • Noise.fi:n päätoimittaja Tero Kallio
 • NRJ:n music director Marcus Sjöström
 • Stupido-Shopin myymäläpäällikkö Aleksi Pahkala
 • Suosikin päätoimittaja Ville Kormilainen
 • Turun Klubin toimitusjohtaja Seppo Tahvanainen

Näin kysely tehtiin

City pyysi 35:ttä musiikkialan asiantuntijaa sähköpostitse helmi-huhtikuussa nimeämään viisi vielä alle 5 000 levyä myynyttä kotimaista artistia tai yhtyettä, jotka tulevat seuraavalla levyllään myymään yli 30 000. Listauksen ulkopuolelle piti jättää tv-formaateista nousseet artistit.

Myös heidät mainittiin

 • Kristiina Wheeler
 • Janna
 • Uusi Fantasia
 • Järjestyshäiriö
 • Souls
 • Nicole
 • Bleak
 • Risto Rättö & Lehtisalo
 • Underwater Sleeping Society
 • Pariisin Kevät
 • Lucy Was Driving
 • Astrid Swan
 • Ville Valo
 • Major Label
 • Clark Kent
 • Phoenix Effect

4 kommenttia

jugular

9.7.2009 12:39

Tyypillistä nykyaikaa: suosio ja listasijoitukset ovat oletusarvoisesti hyviä juttuja, omaperäinen ilmaisu ei niinkään, vaan "pitää antaa periksi indie-leimasta" ja tehdä "hittejä" koko kansalle. Haistakaa pitkä vittu, levy-yhtiöiden runkkarit. Kaikki artikkelissa esitellyt artistit ovat erinomaisia oman tiensä kulkijoita ja idols-saastaa ja kaikenmailman suomirokkiteollisuuksia maailma on jo liian täynnä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Whoser

9.7.2009 17:50

Suomessa ei ole yhtään hyvää pinnalla olevaa bändiä ja korkeintaan 10 loisteliasta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

klamydiafani

22.7.2009 13:10

klamydia ei paljon paskaakaan piitannut mistään tai kenestäkään kun rupesivat vääntämään omaa juttuaan. tärkeintä oli saada paska ulos omasta systeemistä.

hei kemppainen, ime munaa ei ehkä omaa potentiaalia radiosoittoon mutta niin vaan äijät vetää hienosti vieläkin.

tällaisissa kusi-listoissa ei klamydia menestyisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

27.7.2009 15:07

Paska ulos omasta systeemistä ja muiden riesaksi. Ainoa paikka, jonne apukoulupunkrockin kuuluu päätyä on roskis.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi