Suomi-filmin rohkein mies

Teuvo Tulio paljasti elokuvissaan pintaa, mutta itsestään ei mitään.

Tulio teki ensimmäiset Suomi-leffat, joissa käytiin vessassa.
Tulio teki ensimmäiset Suomi-leffat, joissa käytiin vessassa.
Aki Kaurismäki pitää häntä maailman parhaana elokuvaohjaajana. Elokuva-asiantuntijat hämmästelevät yhä hänen ilmaisuvoimaansa. Hänen viimeisintä elokuvaansa ei ole sensuurin vuoksi koskaan näytetty televisiossa. Ja hän on kuollut mies.

Teuvo Tuliota pidetään 1920–1970-lukujen rohkeimpana elokuvaohjaajana. Elokuvissa näytettiin naisen rintoja ja viitattiin jalkoväliin, minkä vuoksi esimerkiksi Sensuela joutui sensuurin hampaisiin.

“Filmit ovat hyvin intertekstuaalisia; ne viittaavat edellisiin Tulio-filmeihin. Vaikutteita, esimerkiksi äänimaailma, on otettu yhdysvaltalaisista toimintaelokuvista. Miestä ja naista näytetään tasa-arvoisesti: jumalattoman kauniina”, kertoo Juha Seitajärvi Suomen elokuva-arkistosta.

Tulion elokuvissa oli usein naispääosassa Regina Linnanheimo. Juorut väittivät heidän seurustelleen, mutta varmuutta ei koskaan saatu.

Regina Linnanheimo oli Tulio-elokuvien vakiotähti.
Regina Linnanheimo oli Tulio-elokuvien vakiotähti.
Teuvo Tulio eli Theodor Tugai oli latvialais-persialais-puolalais-turkkilainen, jonka isovanhemmat olivat rikkaita maanomistajia. Tulio muutti Suomeen 1920-luvulla, 10-vuotiaana, kun hänen äitinsä meni suomalaisen miehen kanssa naimisiin. Tulio itse ei koskaan mennyt naimisiin tai saanut lapsia.

Tulio ei koskaan paljastanut osoitettaan: kirjeet menivät poste restanteen. Hänet nähtiin kuitenkin ennen kuolemaansa usein Punavuoressa. Yhtä salaperäinen on Tulion fan club, Tulio-seura. Klubiin pääsevät vain valitut fanit. Kerho kokoontuu säännöllisesti syömään hyvin ja keskustelemaan Tuliosta.

Teuvo Tulio Intohimon vallassa Tennispalatsin taidemuseossa 15.5. – 24.8.2003

1 kommentti

kamikaze 33

7.3.2006 17:52

Moro
Mainio ohjaaja.Ajattelin vaan tässä mainita, että Sensuela vuodelta 1972 on esitetty Ylen Teemakanavalla ja elokuva oli erittäin rohkea mutta myös kaunis ja hieno ohjaustyö.
Eli friikit.Tuon jos saatte hankittua niin katsokaa.
Rakastelukohtaukset ovat erittäin rohkeita ja kauniita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi