Suurlähettilään tytär löysi nykypäivän lehmipojat Lapista

Jessica Oreckin dokumenttielokuva Aatsinki - The Story of Arctic Cowboys saa Suomen ensi-iltansa joulukuussa.

Yhdysvaltalainen Jessica Oreck lähti etsimään tämän päivän cowboy-kulttuuria ja löysi sen yllättäen Suomesta. Dokumenttielokuva Aatsinki – The Story of Arctic Cowboys seuraa vuoden ajan poromiesten elämää lumoavissa maisemissa Suomen Lapissa. Vähäpuheinen elokuva on tutkimus kovasta työstä, ansaitusta vapaasta ja monimutkaisesta siteestä ihmisen ja luonnon välillä.

Oreck päätyi Suomeen sattuman heittämänä, kun hänen isänsä Bruce Oreck sai pestin Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläänä. Hesarin mukaan 28-vuotiaan Jessica Oreckin oli alun perin tarkoitus suunnata Siperiaan etsimään elokuvaansa nykyajan lehmipoikia, mutta isän duunikeikka sai hänet valitsemaan kohteekseen Suomen Lapin.

Aatsingin veljekset Lasse ja Aarne ovat poromiehiä, pohjoisen karjapaimenia. Vuosi heidän elämässään on täynnä työtä, kahvinkeittoa nuotiolla ja kauniita Lapin maisemia. Vähäeleisessä kerronnassa ihmisen ja luonnon välinen suhde välittyy kuvien, tunnelmien ja hiljaisuuden kautta.

Perinteiseen työhön liittyy poron nylkeminen omin käsin ja kahvin keittäminen nuotiolla, mutta mukaan on tullut myös teknologia helikoptereineen ja moottorikelkkoineen. Elokuva haastaa katsojan pohtimaan myös omaa suhdettaan teknologiaan, ruoan tuotantoon ja ennen kaikkea ympäröivään luontoon. Aatsinkien tarina on tiivistymä vuodesta pohjoisessa, hiljaisuudessa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi