Tältä näytti Helsingin keskusta vuonna 1949

Yle avaa filmivälähdyksiä Suomen historiasta yleisön ihmeteltäväksi.

Ylen Elävä arkisto vierittää esiin palan kansallista historiaa filmivälähdysten muodossa. Vapaaseen käyttöön avataan nyt pätkiä 1940-60-luvuilta ja vuodelta 1918 Fennada-filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen Ylelle siirtyneistä teoksista. Nyt julkaistuun arkistoon kuuluu 27 pätkää 1940-60-luvuilta, jotka ovat minuutin tai muutaman mittaisia ja niissä kuvataan Suomen luontoa, maaseutua ja kaupunkia sekä viisi filmiä vuodelta 1918.

City views and traffic, Helsinki, 1949 from Yle Archives - Elävä arkisto on Vimeo.

Vanhoissa filmeissä piirtyy kuva muun muassa Helsingin keskustasta vuodelta 1949. Kauppatorilla kuhisee ja vanhat tyylikkäät autot kruisaavat katukuvassa. Raitiovaunut ja bussit kulkevat ja kivimiehet vartioivat rautatieasemaa, aivan kuten nykyisinkin. Tilaa näyttää olevan enemmän ja esimerkiksi Postitalon viereinen tontti ammottaa tyhjyyttään, ilman tietoakaan Kiasmasta tai nykytaiteesta.

1960-luvulla Helsinki kasvoi kovalla vauhdilla ja kaupungistumista dokumentoitiin maaseudun ihmisten ihmeteltäväksi. Uusia, moderneja kerrostaloalueita nousi lähiöihin eri puolille ja maanteiden ja tieverkon kuntoa parannettiin autojen vallatessa liikenteen.

Urban housing, Helsinki 1960s from Yle Archives - Elävä arkisto on Vimeo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi