Täysi höyrypää

Kaverille kans. Fullsteamin Juha kyyrö julkaisee ystäviensä levyjä.

Juha Kyyrö
Juha Kyyrö

Helsingin Tukkutori Hermannin kaupunginosassa. Sisäpihalla Roslundin lihatukku, Maria Drockilan kynttilätehtaan poistomyymälä ja kiinnitintarvikkeiden tukkuliike. Mistä pirusta täältä löytää Fullsteam Recordsin konttorin?

“Toimistomme on siinä kaksikerroksisessa tiilitalossa. Toinen ovi oikealla”, neuvoo puhelimitse Fullsteamin toimitusjohtaja Juha Kyyrö, 26.

Lasiovesta ei voi erehtyä. Siihen on kiinnitetty kyltti, jossa lukee Hippies use backdoor. No exceptions.

“Alakerran yritys kai hermostui ja laittoi kyltin oveen. Meillä kun ramppaa kaikennäköisiä soittajia.”

Viime vuonna Suomen tärkeimpien musiikkivaikuttajien top viiteen valittu Kyyrö sopii habitukseltaan täydellisesti indie-levylafkan johtajaksi. Perästä lököttävät farkut, lävistykset alahuulessa ja silmäkulmassa, tatuointi vasemmassa ranteessa ja mustat paksusankaiset lasit. Jalat lepäävät pienen kokoushuoneen tuolilla.

“Pyöritän levy-yhtiötä fanipohjalta. Olen sainannut kaikki nykyiset bändimme sillä perusteella, että diggaan niistä. Tai sitten artistit ovat kavereitani. En koskaan olettanut, että yhtyeet toisivat mielettömästi rahaa kassaan, suurin osa levyistähän tekee tappiota. Jos joku perustaa levy-yhtiön ja sanoo tekevänsä siitä itselleen ammatin, niin se kuulostaa vaaralliselta.”

Oli miten oli. Räppiä ja heviä nuorena kuunnellut siviilipalvelusmies on onnistunut tekemään lukiossa alkaneista levybisneskokeiluistaan itselleen ammatin. Vuonna 2002 perustettu Fullsteam työllistää jo 12 vakituista työntekijää. Viime vuonna liikevaihto tuplaantui reiluun kahteen miljoonaan euroon.

“Ala muuttuu jatkuvasti. Parinkin vuoden päähän on vaikea ennustaa. Nykyinen levynmyynnin lasku ei ole heilauttanut indie-musiikin kulutusta, oikeastaan sitä kuunnellaan koko ajan enemmän.”

Monitoimimies Kyyrö hoitaa toimitusjohtajan vakanssin lisäksi keikkamyyntiä ja bändien managerointia. Työpäivät kuluvat pitkälti puhelimessa.

“Olen tyyppi, joka sopii asioita. Yritys on henkilöitynyt minuun, joten kaikki soittavat minulle automaattisesti, vaikka joku muukin voisi hoitaa homman. Ja vielä nopeammin. Olen kontrollifriikki, joka yrittää opetella delegoimaan asioita.”

Mutta miten nuoreen levy-yhtiöpomoon suhtaudutaan ulkomailla?

“Nykyään hyvin. Aiemmin kun minulla oli rastat, konservatiivisimmat pomot eivät ottaneet minua todesta. Kerran menin New Yorkissa tapaamaan ulkomaanasioita hoitavaa lakimiestämme, niin sihteeri ohjasi minut ensiksi juoksupoikien ovelle.”

Fullsteamin tallissa on nyt toistakymmentä levyttävää bändiä Disco Ensemblestä Ceebrolisticsiin. Uusin kiinnitys on suomirokin dinosaurus Ismo Alanko. Ei tainnut Pokon Epe Helenius olla tyytyväinen.

“Äh, Ismon siirtymistä meille on jauhettu mediassa ihan tarpeeksi. Siitä on koetettu saada kohua aikaiseksi, vaikka ei siihen mitään dramatiikkaa liity. Tulemme Epen kanssa tietääkseni hyvin toimeen, soittelimme viimeksi viikko sitten.”

Fullsteamista pitäisi puhua oikeastaan monitoimitalona. Yhtiö omistaa osan Supersounds-jakeluyrityksestä sekä siivut Turun ja Tampereen Klubeista. Se toimii aktiivisesti myös live-puolella. Keikkojen järjestämiseen ja myyntiin erikoistunut Fullsteam Agency toi viime vuonna Billy Talentin, Turbonegron ja 200 muuta bändiä Suomeen. Ja kiitos Kyyrön, ensi kesänä Ruisrockissa soittaa vuosia maahamme maaniteltu yhdysvaltalainen Interpol.

“Lähtökohtaisesti keikkojen järjestäminen on meille taloudellisesti järkevämpää. Resursointi on helpompaa ja ihmisille pystyy maksamaan palkkojakin. Mutta olen yhtä iloinen todella kovasta keikasta, oli siellä viisi tai viisisataa ihmistä.”

Pienistä keikoista Kyyröllä onkin kokemusta. Hän soitti bassoa 2000-luvun alussa Minus SF -punk-bändissä.

“Eivätkö kaikki musiikin kanssa työskentelevät ole epäonnistuneita muusikkoja?”

fullsteamrecords.com

2 kommenttia

Höyryhäyrinen

14.3.2008 15:59

Hienoa, että levybisnes saa nuorta ja tuoretta näkökulmaa ja kv. levyfirmat edes jonkinmoista kilpailua. Tosin nähtäväksi jää, puhutaanko tästä levy-yhtiöstä vielä viiden vuoden päästä. Aika näyttää. Tai oikeastaan noiden bändien menestys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

puhutaan

14.3.2008 19:47

Ei pitäs menestys olla ihmisistä kiinni, sen verran loistava kiinnitys on esim. Disco Ensemble. Jos ei vaan vaihda lafkaa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi