Teneriffan piilotetut helmet – Suuntaa katse turistirysien ulkopuolelle ja ylläty

Jos kuvittelit, että Teneriffa on vain perustylsä turistihelvetti, et voisi olla enempää väärässä.

Puerto de La Cruzista on helppo tehdä päiväretkiä paikallisten asuttamiin lähikaupunkeihin.
Puerto de La Cruzista on helppo tehdä päiväretkiä paikallisten asuttamiin lähikaupunkeihin.

Teneriffalla on turhaan huono maine geneerisenä turistikohteena, missä Suomi-karaoke raikaa pakettimatkalaisten viettäessä sikajuhliaan. Saaren suosituimpien lomakylien ulkopuolelta kun löytyy niin paljon muutakin.

City tutustui Teneriffaan Turismo de Tenerifen järjestämällä reissulla, joka osoitti, että saari on täynnä yllättäviä yksityiskohtia, kiinnostavia pikkukaupunkeja sekä lumoavia luontokohteita.

Rentouttavaa löhölomaa kaipaaville etelärannikon rantakohteet tarjoavat lähes takuuvarmaa auringonpaistetta, mutta autenttisempia elämyksiä kaipaavien kannattaa suunnata katseensa saaren pohjoispuolelle.

Pikkukaupunkeihin turisteja pakoon

Monille jo tutussa Puerto de la Cruzissa rantaloma on helppo yhdistää aktiiviseen kaupunkilomaan, ja se on siksi myös yksi Teneriffan suosituimmista turistikohteista. Jos turistimäärä ahdistaa, muitakin vaihtoehtoja on.

Esimerkiksi Garachico on sympaattinen ja kaunis pikkukaupunki reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Puerto de la Cruzista länteen. Garachico on kiinnostava matkakohde etenkin laavan muodostamien “luonnon uima-altaidensa” vuoksi, mutta suurilta turistimassoilta paikka on jäänyt vielä löytämättä. Garachico on loistava löytö, kun haussa on romanttinen pakopaikka kaukana lomakylien hälinästä.

Garachicossa voi käydä pulahtamassa laavan muodostamissa "luonnon uima-altaissa".
Garachicossa voi käydä pulahtamassa laavan muodostamissa "luonnon uima-altaissa".

La Orotava on puolestaan paikallisten asuttama kaupunki vain reilun vartin ajomatkan päässä Puerto de la Cruzista etelään. Noin 400 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva vanhakaupunki on täynnä upeita historiallisia rakennuksia. Tässä rinteeseen rakennetussa kaupungissa korkeuserot ovat suuria, joten kävelykierrokseen kannattaa varautua hyvillä kengillä.

Eläväinen opiskelijakaupunki La Laguna

Paikallinen yliopistokaupunki San Cristóbal de La Laguna on täydellinen kohde, jos haussa on eläväinen kaupunki, jossa ei tarvitse väistellä turisteja eikä ravintoloiden sisäänheittäjiä. La Lagunassa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa, ja sieltä käsin on helppo tehdä myös päiväretkiä lähiseudulle.

San Cristóbal de La Lagunassa asuu paljon opiskelijoita, mutta turisteja siellä on hämmentävän vähän.
San Cristóbal de La Lagunassa asuu paljon opiskelijoita, mutta turisteja siellä on hämmentävän vähän.

Opiskelijoiden kansoittama La Laguna on täynnä pikkuputiikkeja, baareja ja ravintoloita, joissa ei kuule juuri muita kieliä kuin espanjaa. Historiallisten rakennusten kehystämä keskusta on täynnä autottomia kävelykatuja, joten siellä on mukava käyskennellä ja tehdä löytöjä.

Etenkin viikonloppuisin keskustan aukiot täyttyvät paikallisista, jotka kokoontuvat terasseille syömään, juomaan ja viettämään iltaa. Jos aiemmat kokemukset saaresta rajoittuvat vain rantakaupunkeihin, avautuu täällä aivan uudenlainen maailma.

Beers-baarista saa ostaa olutta myös mukaan. Oikeanpuolimmainen kaappi on täynnä paikallisten panimoiden tuotteita.
Beers-baarista saa ostaa olutta myös mukaan. Oikeanpuolimmainen kaappi on täynnä paikallisten panimoiden tuotteita.

Oluthifistelijöiden riemuksi pienpanimobuumi on rantautunut myös Kanariansaarille. La Lagunan pikkukatujen uumenista löytyy olutbaari Beers, jossa on hämmästyttävän laaja valikoima pienpanimo-oluita niin Teneriffalta kuin muiltakin Kanariansaarilta – tuontioluita unohtamatta.

Paikallinen ruokatori Mercado Municipal de La Laguna on puolestaan ehdoton ykköskohde oman elämänsä master chefeille. Torikauppiaiden kojut ovat pullollaan paikallisia herkkuja: hedelmiä, vihanneksia, juustoja, viinejä, leikkeleitä, mausteita, lihaa, kalaa ja leivonnaisia, jotka heijastelevat Teneriffan monipuolista ruokakulttuuria.

Mercado Municipal de La Lagunan kauppahalli on pullollaan paikallisia herkkuja.
Mercado Municipal de La Lagunan kauppahalli on pullollaan paikallisia herkkuja.

Luontoon rauhoittumaan

Teneriffa on tunnettu myös monimuotoisesta luonnostaan. Tulivuori Teiden huippu kohoaa yli 3700 metrin korkeuteen, ja korkeuseroista johtuen saarella on useita eri kasvillisuusvyöhykkeitä.

Teiden luonnonpuistossa riittää ihmeteltävää, joten ei ihme, että se on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Teide kuuluu myös Teneriffankävijöiden suosikkinähtävyyksiin, joten siellä turisteilta ei voi välttyä.

Teiden huippu kohoaa yli 3 700 metrin korkeuteen, joten retkelle kannattaa pukeutua lämpimästi.
Teiden huippu kohoaa yli 3 700 metrin korkeuteen, joten retkelle kannattaa pukeutua lämpimästi.

Teiden ympäristössä on useita vaellusreittejä, ja korkeuksiin pääsee kätevästi myös köysiradalla. Aivan huipullekin asti on mahdollista kiivetä, mutta sitä varten on hankittava lupa etukäteen. Teidelle lähtiessä kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä huipulla voi olla hyytävän kylmä tuuli, joskus jopa lunta.

Teiden luonnonpuistoa tuntemattomampi Anagan kansallispuisto tarjoaa niin ikään upeat puitteet patikointiin. Ikivanhassa sademetsässä aika tuntuu pysähtyvän, samanlaista kasvillisuutta ei löydy muualta.

Anagan metsät tarjoavat upeat puitteet patikkaretkelle.
Anagan metsät tarjoavat upeat puitteet patikkaretkelle.

Anagan ikiaikaisten metsien tunnelmaa kuvaa hyvin se, että siellä on kuvattu muun muassa Jurassic Parkia. Teneriffan luonnossa vaeltaessa ei kuitenkaan tarvitse pelätä törmäävänsä kovinkaan hirmuisiin petoihin, sillä saarella ei ole jäniksiä suurempia nisäkkäitä.

Teneriffalla todella löytyy tekemistä joka lähtöön, olit sitten patikoija, vesihirmu, kiipeilijä, kulinaristi, kulttuurimatkailija, golffari, auringonpalvoja tai historianharrastaja. Vaikka kyseessä oli allekirjoittaneelle jo kolmas matka samalle saarelle, se tuskin tulee jäämään viimeiseksi.

Vastuullista matkailua

Näinä aikoina lomia suunnitellessa on hyvä pitää mielessä lentomatkustuksen haittavaikutukset ympäristölle ja kiihtyvälle ilmastonmuutokselle. Vaikka matkustamisesta koituvien hiilidioksidipäästöjen kompensointi vapaaehtoisilla maksuilla ei kumoa lennoista syntyviä päästöjä, niistä kertyvillä varoilla rahoitetaan pitkäjänteistä työtä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Päästöjä voi kompensoida esimerkiksi ympäristöjärjestö Maan Ystävien Lentolaskuri-palvelussa tai lukuisilla kansainvälisillä sivustoilla, kuten GreanSeat, joka ohjaa varoja ympäristöprojekteihin esimerkiksi Intiassa ja Tansaniassa. Myös Finnairilta löytyy oma päästölaskuri.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi