UPEA17-festivaali tuo Jyväskylään muraalin, joka muuttuu valon mukana

Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc maalaa Jyväskylän keskustaan päivisin ja öisin eri tavoin näyttäytyvän teoksen.

Onur Dincin uv-valomuraali Vision hohtaa Montrealin yössä.
Onur Dincin uv-valomuraali Vision hohtaa Montrealin yössä. Kuva: Onur Dinc

Arvostettu sveitsiläinen kuvataiteilija Onur Dinc saapuu Jyväskylään syyskuussa osana valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys. Uniikin teoksen, joka näyttäytyy päivisin ja öisin eri tavoin, on tarkoitus valmistua kuusikerroksisen asuintalon seinään Jyväskylän Valojen kaupunki -tapahtuman aikana syyskuun loppupuolella. Hämärän aikaan teos saa uusia, pimeässä hohtavia ulottuvuuksia uv-valon avulla.

”Todella upeaa, että Jyväskylään tulee tällainen ainutlaatuinen teos. Tämä sopii loistavasti Jyväskylään, joka tosiaan on valon kaupunki. Kaupunkikeskustamme saa uutta ilmettä korkealuokkaisen taiteen kautta”, kertoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Onur saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa. Hänen taiteessaan surrealistiset elementit yhdistyvät realistiseen tyyliin, joka sisältää usein häivähdyksen yhteiskunnallista kantaaottavuutta. Onur on maailmalla ainoita taiteilijoita, jotka hyödyntävät uv-maalia tämän mittakaavan muraaliteoksissa. Sveitsin Solothurnissa asuva kokeellinen taiteilija on muraalien lisäksi työskennellyt perinteisen kuvataiteen ja graafisen suunnittelun parissa. Vaikutteita hän on ottanut myös teatterin puolelta.

Jyväskylä on 13 muun suomalaiskaupungin tavoin mukana valtakunnallisessa UPEA17-kaupunkitaidefestivaalissa, jonka aikana toteutetaan yli 20 muraaliteosta kaupunkeihin ympäri Suomen. Mukana on Onur Dincin muraalin lisäksi muitakin ainutlaatuisia teoksia, kuten seitsemänmetrisen tornin maalaus Turussa ja kolmen rakennuksen teossarja Helsingissä. Kaikki julkistetut työt löytyvät Upeartin sivuilta. Jyväskylän teosten toteuttamisessa ovat mukana Jyväskylän kaupunki,Visit Finland, Tikkurila, Taike ja dripit.fi.

 UPEA17 1.–24.9.2017.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi