Uuden ja unohdetun elokuvan festivaali ensi viikonloppuna

Uusi elokuvafestivaali tarjoaa harvinaisia helmiä Helsingissä - täysin ilmaiseksi.

Kuva: wakeboard73 / Fotolia

Uuden ja unohdetun elokuvan festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa ensi viikonloppuna, 21.-22. helmikuuta. Festari juhlistaa uusia sekä menneiden vuosien suomalaisia elokuvia - sellaisia, joita ei juuri ole nähty. 

"Festivaali syntyi tarpeesta, että nämä elokuvat pääsisivät esille", kertoo elokuvantekijä Joonas Ranta, yksi tapahtuman järjestäjistä.

"Elokuvafestivaaleilla nähtävät elokuvat rajoittuvat yleensä valitettavasti ammattilais- tai opiskelijaelokuviin. Nykyisin oppilaitosten ja ammattilaistuotantojen ulkopuolella on teknisesti mahdollista tehdä valkokangaskatselun kestävää matskua - ja sisältökin on yhtä laadukasta."

Festivaalin neitsytvuoden teemoja ovat 3D ja mykkäelokuva. Elokuvien esityspaikkana toimii Elokuvateatteri Orion (Eerikinkatu15, Helsinki).

Teemaelokuvina nähdään muun muassa Pohjoismaiden ensimmäinen 3D-elokuva, Alvar Hambergin "3:s ulottuvaisuus esiin" vuodelta 1953. Mykkäelokuvän maailma avautuu kahdessa Janne Kuusen ohjauksessa vuodelta 1984, jossa on mukana Martti Suosalo ensimmäisissä rooleissaan, sekä kahdessa viimevuotisessa lyhytelokuvassa.

"Suosittelen erityisesti sunnuntain 3D-näytöstä kokonaisuudessaan. Silloin esitetään kolme suomalaista 3D-elokuvaa, joista ensimmäinen on 50-luvulta. Näytöksessä saa siis mahtavan 60 vuoden aikaperspektiivin suomalaiseen 3D-elokuvahistoriaan", Ranta kertoo.

Festivaaliohjelmiston vanhemmat elokuvat ovat Rannan mukaan hyvin vähän nähtyjä. Sellaisia, joita muilla festareilla ei juuri nähdä. Sellaisia, joiden olemassaolosta harva edes tietää. 

"Itse asiassa parasta olisi, jos tätä festaria ei tarvittaisi, ja kaikki tuntisivat nämä elokuvat", hän jatkaa.

Festivaalin ohjelmistosta löytyy animaatioelokuvia, dokumenttielokuvia, kokeellista elokuvaa, melodraamaa sekä valistuselokuvapastissi - kahden festivaalipäivän aikana kaikkiaan 24 elokuvaa 20 ohjaajalta. Kaikki näytökset ovat ilmaisia ja koko ohjelmisto löytyy tapahtuman nettisivuilta ja Facebookista.

UUEF Eerikinkadun Orionissa 21.-22. helmikuuta. Festivaalin ovat perustaneet elokuvantekijät Joonas Einola, Joonas Ranta sekä elokuvayhdistys Risto Jarva -seura.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi