Vantaan festarit ovat kuolemassa

Myötätuulirock joutui vastatuuleen ja Koisorock kaupungin kynsiin.

Vielä 2010 Myötätuulirockissa riitti tunnelmaa.
Vielä 2010 Myötätuulirockissa riitti tunnelmaa.

Ei ole helppoa olla festarijärjestäjä Vantaalla. Elokuun alussa järjestetty Myötätuulirock Hakunilassa koki yleisökadon ja tulevien kesien bileet jäävät todennäköisesti pitämättä. Koivuhaassa ensi viikon lauantaina järjestettävän Koisorockin järjestäjät povaavat puolestaan tämänvuotisten juhlien jäävän viimeiseksi.

Myötätuulirock törmäsi tänä vuonna artistien vaatimukseen siitä, että he haluavat palkkionsa kokonaisuudessaan etukäteen. Seurauksena festivaali irtisanoi sopimukset isoimpien artistiensa kanssa. Hakunilan lavalla jäi näkemättä niin Michael Monroe, Kotiteollisuus, Stam1na, Amorphis kuin Apocalypticakin.

"Tämä tilanne on tapahtumajärjestäjien kannalta kestämätön ja näin ollen olemme tehneet asiassa oman ratkaisumme", Myötätuulirockin järjestäjät kertoivat kesäkuun alussa Helsingin Uutisille.

Tapahtuma teki persnettoa ja keräsi kasaan vain 6 000 juhlijaa. Tulos sai järjestäjät pohtimaan tosissaan, kannattaako stressaavaa touhua jatkaa enää tulevina vuosina.

Koivuhaan Koisorock kohtasi toisenlaisia ongelmia. Ilmaistapahtuma järjestetään Velmu ry:n hallinnoiman treenikämpän pihapiirissä. Vantaan kaupungin vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta antoi kesäkuussa lakkauttamispäätöksen treenikämpälle, joka tarvitsisi laajan peruskorjauksen. Kämpälle myönnettiin toistaiseksi lisäaikaa, mutta järjestäjät epäilevät, että tulevina vuosina paikka ei ole enää käytössä. Velmu ry osoittaakin tiedotteessaan kiitollisuutensa jokaisesta paikalle saapuvasta elävän musiikin kuuntelijasta, joista jokainen voi omalta osaltaan tukea vantaalaisen musiikkitoiminnan jatkuvuutta.

Legendaarinen vantaalaisfestari Ankkarock jäi telakalle jo pari vuotta sitten. Festivaalin perustajan Juhani Merimaan mukaan aikoinaan pääkaupunkiseudun ainoana festarina toiminut Ankkarock menetti kävijöitään kilpailun kovennuttua tapahtumarintamalla.

Tottahan se on. Jättikeikkojen lisääntyminen ja uusien festareiden nouseminen ydinkeskustaan on muuttanut oleellisesti festarikenttää. Pelkästään Kallion suunnalla kolmena peräkkäisenä viikonloppuna järjestetyt Kuudes Aisti, Kallio Block Party ja Flow keräsivät yhteensä ainakin 80 000 kävijää ja metalliväkeä palveleva Tuska yksin reilut 30 000 vierasta.

Tässä kilpailussa Vantaasta on tullut periferia, joka on suurille massoille auttamatta liian syrjässä. Suuret massat puolestaan mahdollistavat isot artistit, jotka ovat nykyisin elinehto toimivalle festarille.

1 kommentti

NadistiStadisti

16.8.2012 23:16

Koisorock? Ikinä kuullutkaan, vaikka jo "hetken" asunut pääkaupunkiseudulla. Luulin, että tuossa on kirjoitusvirhe, mutta ei näemmä.

Sinänsä asiallinen juttu. Ei kukaan jaksa enää valua Vantaalle asti, kun lähellä on valtavasti hyviä tapahtumia. Toisaalta Itä-vantaalta pääsee helpommin Helsinkiin kuin Länsi-vantaalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi