Väreilevää, kaunista ja progressiivista soundia – helsinkiläisartisti SUAD

Monista yhteistyökuvioista tunnettu, nyttemmin soolouraan keskittyvä laulaja ja lauluntekijä SUAD nousee tänään Provinssirockin lavalle.

SUAD
SUAD Kuva: Evelin Kask

“Tosi kiva mennä soittamaan, mulla on ihan mieletön bändi. Jännää ja tosi kivaa”, kertoo SUAD eli Suad Khalifa fiiliksiä tulevasta illan keikasta. Helsinkiläisartistin tuore single, Caves and Blood Veins ilmestyi viime viikolla.

Keikkailtu on toki ahkeraan ennenkin. Artistin mieleen on jäänyt erityisesti Sideways-festariesiintyminen vuonna 2015. Samana vuonna ilmestyi kiitosta kerännyt kappale Blue Sign. Lisäksi Suad on tehnyt aikaisemmin yhteistyötä lukuisten artistien kanssa. Häntä on kuultu muun muassa Uuden Fantasian, Op:l Bastardsin, Freemanin, Noah Kinin ja Jaakko Eino Kalevin kanssa.

“On ollut onni tehdä näin tinkimättömien muusikoiden kanssa yhteistyötä. Heidän tapansa tehdä musiikkia intuitiolla on jotain, mikä on antanut myös mulle rohkeutta. Tietynlainen leikkisyys saa olla läsnä.”

Musiikki on ollut Suadin elämässä pienestä pitäen. Isoäiti oli runonlaulaja, ja lapsuudessa tutuiksi tulivat niin viulu, klarinetti kuin pianokin. Myöhemmin Suad opiskeli musiikkia Orivedellä ja Jyväskylässä.

"Opiskeluaikoina mulle tuli toisinaan sellainen olo, että on tietty tapa tehdä musiikkia. Esittelin mun ekaa biisiä meidän biisipajassa ja opettaja sanoi, että tässä pitää olla tämä osa ja rakenteen pitää olla tällainen. Kun palasin Jyväskylästä Stadiin ja aloin tehdä musiikkia muiden tyyppien kanssa, se vaikutti todella positiivisesti myös mun omaan tekemiseen. ‘Näin pitäisi tehdä’ -ajattelua ei ole.”

Caves and Blood Veinsin teemaa Suad ei halua avata liikaa. Kappale kertoo siitä, “kun tullaan valmiiksi kohtaamaan totuus”. Sanoitukset ja biisintekeminen kumpuavat henkilökohtaisesta – omista kokemuksista ja elämästä, selventää Suad. Syksyllä Suadilta ilmestyy EP. Julkaisun tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, mutta toive on julkaista se alkusyksystä.

“Mulla on hirveä palo tehdä nyt musiikkia ja löytää sille aikaa, ja tehdä keikkoja.”

Kesä on festareiden kultaista aikaa. Suadin yksi parhaista festarikokemuksista liittyy viime vuoteen. 

“Me oltiin viime vuonna Schilling-festareilla Jaakko Eino Kalevin kanssa. Se on pieni festivaali Viron Kilingi-Nömmella, parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Mä olen landeihminen ja tykkään olla luonnossa. Me oltiin Schillingissä kaksi yötä, superidyllisessä paikassa, yövyttiin majatalossa, jonka vieressä oli pieni metsä ja lampi. Oli upeet hellekelit. Tosi ihana kokemus.”

Landesta puheen ollen, vierähtääkö kesä kokonaan Helsingissä?

“Osan kesää oon perheen mökillä joen rannalla pohjoisessa. Se on ihana mesta. Siellä on kaikki eläimet, karhusta ilvekseen ja ahmaan.”

Vaikka pääkaupunkiseudulla luontoa riittää, fiilikset on villin luonnon keskellä pohjolan metsissä. Hyttysiä on tupa täynnä, ja ulkohuussissa yömyöhään käy mielessä, voiko karhu kaataa koko puljun. Petoihin törmää onneksi harvoin, jos koskaan.

Viimeksi sukulaisnaapuri oli näyttänyt riistakameralta kuvan, jossa näkyi ilves.

“Se oli niin magee. Ilves on kyllä sellainen, jonka mä haluaisin ihan kauheasti nähdä. Mutta eihän sitä koskaan kukaan näe luonnossa.”

Ilves kuulee ihmisen kaukaa ja juoksee pois.

“Musta on ihana ajatus, että ne [eläimet] on kaikki siinä vieressä. Kyllä siitä tulee sellainen kunnioittava fiilis.”

Eteerisellä Riku Pihlannon ohjaamalla Caves and Blood Veins -musiikkivideolla ei näy petoeläimiä, mutta luonnon pauhu jyllää läsnä.

Suad esiintyy seuraavan kerran Helsingissä Korjaamolla 9. heinäkuuta yhdysvaltalaisen Peaking Lightsin lämppärinä.

SUAD Provinssirockissa Seinäjoella perjantaina 30.6. Keikka alkaa Radio Helsinki Stagella kello 18:45.

Kuva: Evelin Kask

Kuva: Riku Pihlanto

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi