Vice rantautuu suomalaiseen telkkariin

Yle Areena ja TV2 aloittavat keväällä Vicen ohjelmien näyttämisen.

Kuva: Vice / Youtube

Jos kalliiden, mutta laadukkaiden HBO-sarjojen näyttäminen jälkijunassa oli Yleltä kyseenalaista verorahojen käyttöä, saattaa yhteistyö Vicen kanssa olla juuri sitä, mitä suomalainen julkisen palvelun televisio tarvitsee.

“Olemme tehneet tänä vuonna tiimimme kanssa intohimoisesti töitä sopimuksen saavuttamiseksi. Lopputuloksena Yle on ainoa yleisradioyhtiö, jonka kanssa Eurooppaan laajentuva Vice teki laajamittaisen sopimuksen vuodelle 2016. Yhteinen sävel löytyi nopeasti, brändistään tarkka Vice luottaa Ylen näkemykseen dokumenttien ykkösmediana Suomessa“, kertoo Ylen kansainvälisen hankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio.

”Vicen kanssa neuvoteltu sopimus on sen määrään, laatuun ja esitysoikeuksien pituuteen nähden kustannustehokas. Vicen hankinta on tehty Ylen kansainvälisten hankintojen budjetista, eikä se ole pois kotimaisten sisältöjen resurssista. Vicen sisältöjen tuntihinta jää myös huomattavasti kotimaista ohjelmistoa pienemmäksi”, kommentoi Ylen TV:n ja Areenan julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa.

Yhteistyö alkaa keväällä Vice Essentials -kokonaisuudella, joka tuo Areenan kautta nähtäville ison laajan katalogin Vicen dokumentteja. Syksyllä näytetään uunituoreita Vice Network -televisiosarjoja, joita Vice alkaa tuottaa tulevana keväänä.

Vicen tarina on tutustumisen arvoinen. Se alkoi 1994 Montrealista vaihtoehtolehtenä, joka nousi pian kulttimaineeseen ja löysi kodin New Yorkista. Alkuaikoina Vice keskittyi raportoimaan erilaisista vaihtoehtokulttuureista sekä elämänalueista, jotka jäivät valtamedian huomiolta sivuun. Aiheisiin kuuluivat muun muassa huumekulttuurin salaisuudet sekä erilaiset seksuaaliset erikoisuudet, joita käsiteltiin osallistuvalla gonzo-otteella. Sisältö oli usein provokatiivista ja epäkorrektia ja nopeaan tahtiin vaihtuvien toimittajien takia lehden poliittista agendaa on ollut vaikea määritellä. Vaihtoehtoinen tekeminen tuotti menestystä ja homma kasvoi 2000-luvulla valtaviin mittasuhteisiin. Samalla tekijät alkoivat kyllästymään sekä omaan räävittömyyteensä että isojen mediatalojen kyvyttömyyteen pureutua tärkeimpiin aiheisiin. Vice päätti ottaa isot asiat omaan käsittelyyn, unohtamatta kuitenkaan osallistuvaa otettansa.

Viime vuosina Vice on toteuttanut rohkeaa journalismia, joka on avannut kiinnostavia näkökulmia esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän väliseen tilanteeseen, Pohjois-Koreaan, eteläisen Amerikan jengi- ja huumekulttuuriin sekä Syyrian sotaan. He ovat käsitelleet amerikkalaissotilaiden mittavia traumojahaastatelleet palkkamurhaajia, kertoneet 3D-tulostettavista aseista ja tutustuneet maailman vaarallisimpiin huumeisiin. Mohammed Rasool, yksi Vicen journalisteista on ollut Turkissa pidätettynä nyt yli 100 päivän ajan. Vicen voisi kuvitella toimivan hyvin suomalaisyleisölle, joka on ottanut omakseen kotimaiset uuden ajan dokumentaristit kuten Arman Alizadin ja Madventures-kaksikon.

 

Todella kova! Yle alkaa ens vuonna tuutata Vicen dokkareita, sarjoja sekä muita maailmanluokan sisältöjä telkkarissa...

Julkaissut Docventures 13. joulukuuta 2015

 

Vice-lehden lisäksi Vice Media rakentuu nykyisin toisiinsa linkittyneistä, eri teemoihin uppoutuvista verkkosaiteista, kuten Motherboard, Fightland, Noisey ja Broadly. Youtube on Vicelle tärkeä jakelukanava, jonka kautta sisällöt leviävät ympäri maailman. Pääkanavan lisäksi Youtubessa yleisöä palvelee 2013 perustettu uutismaiseen sisältöön keskittyvä Vice News. Samana vuonna yhtiö aloitti myös oman tv-sarjan HBO:lla. Tulevaisuuden uutisoinnin etulinjassa pysymiseksi Vice satsaa parhaillaan tienaamiaan dollareita uuteen tuotantokapasiteettiin. New Yorkiin valmistui vasta 5600 neliön toimistotilat ja Torontoon tulee oma 100 miljoonan tuotantolaitos, joka tähtää kanadalaisen tv-kanavan perustamiseen.

Vice on myös ainutlaatuinen esimerkki uuden ja vanhan median välisten voimasuhteiden muutoksesta. Kun Amazon.comin perustaja Jeffrey Bezos osti legendaarisen Washington Postin pari vuotta sitten, joutui hän pulittamaan siitä 250 miljoonaa dollaria. Vice myi vuosi sitten vain 10 prosenttia omasta operaatiostaan samalla summalla Walt Disneyn ja kumppaneiden yhteenliittymälle.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi