Von Wrightin veljesten suurnäyttely Ateneumiin

Mestarillisia esityksiä linnuista ja luonnosta – Ateneumin taidemuseossa aukeaa lokakuussa maamme tunnetuimpien taiteilijaveljesten näyttely.

Kuva: Ateneum

Kaksi metsoa ottaa mittaa toisistaan jylhässä erämaamaisemassa. Taistelevat metsot, ehkäpä Suomen yksi tutuimmista taideteoksista vuodelta 1886. Taidemaalari Ferdinand von Wright (1822–1906) kuvaa öljyvärimaalauksessa pikkutarkasti ja realistisesti metsojen soidinmenoja, josta ei dramatiikkaa puutu. Von Wrightin työskentely perustuu luonnontieteelliseen havainnointiin, kuten myös hänen veljiensä Magnus ja Wilhelm von Wrightin. Esimerkiksi Ruotsin linnustoa esittelevän Svenska fåglar -teoksen 182 väritettyä piirrosta ovat nykylintututkijoiden mukaan edelleen paikkansapitäviä. Teosta tekivät yhdessä Magnus ja Wilhelm.

Suomen suuriruhtinaskunnan aikana eläneiden taiteilijaveljesten kiinnostus luontoon lähti isän, majuri Henrik Magnus von Wrightin metsästysharrastuksesta. Taitavina metsästäjinä veljekset ryhtyivät dokumentoimaan metsästämiään lintuja. Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wright tunnetaankin monipuolisina maisemien, asetelmien, luontoaiheiden ja tieteellisten kuvitusten tekijöinä. 

Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot nousi talvisodan symboliseksi kuvaukseksi ja myöhemmin muun muassa hiirimatoiksi, kuvajäljennöksiksi, palapeleiksi ja t-paidoiksi. Lisäksi teos on toiminut nykytaiteilijoiden uudelleentulkinnan ja inspiraation lähteenä.

Lokakuussa aukeava Ateneumin suurnäyttely haluaa tuoda esille von Wrightin veljesten tuotantoa monipuolisesti sekä avata uusia näkökulmia. Koko kolmannen kerroksen täyttävässä näyttelyssä nähdään runsaat 300 teosta, joissa mukana on veljesten öljyvärimaalauksia, vesiväritöitä, grafiikkaa ja luonnoksia sekä Ateneumin kokoelmista että muista kotimaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Veljesten teosten rinnalla esitetään uusia teoksia valokuvataiteilija Sanna Kannistolta (s. 1974) sekä käsitetaiteilija Jussi Heikkilältä (s. 1952).

Näyttelyyn liittyy runsaasti myös oheisohjelmistoa: Muun muassa von Wright -suvun päämies Atte von Wright kertoo puheenvuorossaan sukunsa vaiheista lauantaina 28. lokakuuta, ja joulukuussa esitetään Georg Grotenfeltin von Wrightin veljeksiin keskittyvä Speglingar-elokuvaessee (2016).

Veljekset von Wright, 27.10.2017–25.2.2018. Ateneum, Kaivokatu 2.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi