Ysärinetti – suomalaisen internetin varhaishistoria

14 esimerkkiä netin alkuhämärästä.

Ysärillä nettiosoitteet pystyi tarkistamaan kätevästä Nettihakemistosta, joka listasi yli 20 000 web-osoitetta, mukaan lukien kaikki Suomen osoitteet!
Ysärillä nettiosoitteet pystyi tarkistamaan kätevästä Nettihakemistosta, joka listasi yli 20 000 web-osoitetta, mukaan lukien kaikki Suomen osoitteet!

Kuulumme niihin sukupolviin, jotka kertovat lapsilleen ja lapsenlapsilleen ihmeellisestä ajasta ennen vuosituhannen vaihdetta. VHS:stä, korvalappustereoista, kaseteista, CD-levyistä ja lankapuhelimista. Ennen kaikkea puhumme ajasta ennen internetiä.

Internet-aika pääsi kunnolla käyntiin, kun ensimmäinen www-selain Mosaic julkaistiin 1993. Ensimmäistä Assemblyä oli vietetty edellisenä vuonna. Ensimmäiset kaupalliset yhteydentarjoajat tulivat markkinoille, ensin EUnet, sitten Tele, Telia, Helsingin Puhelin, Clinet ja niin edelleen. Medioista nettiin riensivät ensin Mikrobitti, Markkinointi & Mainonta sekä Aamulehden julkaisemat Aamulehti, Kauppalehti ja Iltalehti. Kesällä 1994 lehdissä alkoi näkyä juttuja internetistä. Keskustelua käytiin aktiivisesti legendaarisessa IRCissä. Selaimena oli Netscape ja rautana mäihällä jopa Pentium.

Ehkä suurimmat suomalaiset netin menestystarinat osuvat vasta 2000-luvulle, kun IRC-galleria ja Habbo-hotelli kiinnostivat ihmisiä. Tai myöhempään vaiheeseen, kun Angry Birdsit ja Clash of the Clansit valloittavat maailmaa. Tässä jutussa kuitenkin keskitytään alkuhämärään, jolloin kaikki oli vielä uutta ja ihmeellistä ja kaistanopeudet pieniä. Monen saitin peruskonsepti on pysynyt vuosia ihan samana.

Wayback Machine tarjoaa mahtavan kurkistusikkunan menneeseen aikaan. Palvelu on tallentanut kopioita maailman nettiosoitteista ysärin puolivälistä asti. Tähän juttuun on valikoitu tunnelmapaloja ysärinetin saiteista, joita suomalaiset käyttivät. Suurin osa Suomesta, mutta mukana myös pari kansainvälistä klassikkoa.

Testaa Wayback Machinella, millaisia aarteita sinun suosikkisivustojen arkistoihin on tallentunut.

1. SurfCity

Lokakuu, 1996

Cityn SurfCity oli yksi Suomen suosituimmista verkkosivustoista netin alkuhämärästä ysärin puolivälistä lähtien. Tarina kertoo, kuinka Cityn silloiset tekijät marssivat nettisivufirmaan ja ottivat samassa diilissä city.fi-sähköpostiosoitteet, vaikkei silloin vielä edes tarkkaan käsitetty, mitä moisella sähköisellä postiosoitteella tekee.

2. AltaVista

Lokakuu, 1996

Altavista oli monelle netin aloituspiste. Hakukoneista käytössä oli aluksi joko Altavista tai Yahoo! Google tuli mukaan kilpailuun vuonna 1996.

3. FBI.gov

Joulukuu, 1996

Yläasteikäisen jännittävin hetki alkuaikojen internetissä oli (pornon lisäksi) FBI:n sivusto, josta pystyi käydä väijymässä esimerkiksi etsityimmät rikolliset. Voi sitä sisäpiiritiedon tuntua, minkä tuo karvaisten naamojen näkeminen antoi.

4. Ilta-Sanomat

Helmikuu, 1996

Iltapäivälehdet ovat olleet mukana netin alkumetreiltä lähtien. Wayback Machinellä Ilta-Sanomien selaileminen on sukellus menneeseen aikaan ja käyttöliittymän tönkköys unohtuu, kun eksyy 90-luvun ihmeelliseen maailmaan. Iltasanomien etusivulta pääsi myös legendaariseen KissFM-chattiin.

5. Nettiradio.fi

Joulukuu, 1996

Veli-Antti Savolaisen Nettiradio.fi oli Wikipedian mukaan ensimmäinen striimaaja Suomessa. Tarjolla oli iso läjä radiokanavia suoraan koneelta kuunneltavaksi. Palvelu oli niin edellä aikaansa, ettei käyttäjät edes tajunneet ottaa sitä laajasti käyttöön.

6. Jyrki

Marraskuu, 1996

Harvalla yksittäisellä ohjelmalla oli omat sivunsa, mutta Maikkarin kyljessä netin syövereistä löytyi Jyrkin sivut. Kun kaivaa esiin esimerkiksi vanhojen lähetysten timantin kovia vieraslistoja, voi vaan ihmetellä, miten vieläkään ei ole saatu aikaan yhtä kovaa nuorten pop-kulttuuriohjelmaa.

7. Aku Ankka

Lokakuu, 1996

Aku Ankka on ollut suomalaisten elämässä pitkään ja vankkumattomasti, joten ei ole ihme, että sarjikselle löytyi nopeasti myös omat nettisivut.

8. Veikkaus

Marraskuu, 1996

Veikkaus oli netissä kertomassa muun muassa uusista vedonlyöntipeleistään, jotka lanseerattiin vuonna 1993. Sivuilta löytyi pelien tulokset, säännöt ja ohjeet. “Vedonlyönti on moderni, ajan hermolla oleva peli. Se vaatii urheilullista asiantuntemusta, vaikka toki onnellakin voi pärjätä.”

9. MTV3

Marraskuu, 1996

Maikkari oli vahvasti läsnä suomalaisessa internetissä alusta asti. Ohjelmalistausten lisäksi palvelusta löytyi uutisia ja urheilua, mahdollisuus jättää palautetta sekä “tietoa yhteiskunnasta”: eduskunnasta, presidentistä, valtioneuvostosta, etujärjestöistä ja mediasta. Nettiotsikointi ja yleisöön vetoavat aihevalinnat osattiin jo tuolloin: “Mies muutti nimensä auton rekisterinumeroksi”

10. Mikrobitti

Huhtikuu 1997

Mikrobitti-lehden MBnet-purkki eli BBS eli Bulletin Board System avattiin jo 1994. Se kasvoi maailman suurimmaksi BBS:ksi, mutta se lakkautettiin vuonna 2002.

11. Radio Mafia

Helmikuu 1997

Yle ryntäsi nettiin myös piakkoin. Mukana oli totta kai myös legendaarinen nuorten kanava Radio Mafia, jonka vetonaulana verkossa toimi muun muassa viikon Lista TOP40.

12. Duuni.net

Huhtikuu 1997

Duuni.net oli LinkedIn kauan ennen LinkedIniä. Talentumin lanseeraama duuni.net oli Suomen ensimmäisiä verkkoyhteisöjä. Sitä kuvattiin business-ihmisten kohtaamispaikaksi verkossa. “Duuni on taloutta, tietotekniikka, teollisuutta, markkinointia ja vapaa-aikaa. Duuni on keskustelua, uutisia ja ihmisiä.”

13. Hotmail

Helmikuu, 1998

Sähköpostiohjelmia oli käytössä muutamia ja Hotmail oli niistä ehkä se kaikkein yleisin. Toiset käyttivät Outlookia ja jotkut jopa City.fi:n omaa meilipalvelua.

14. Rotten.com

Helmikuu, 1999

Rotten.comia tsekkaillaan kuulemma edelleen peruskoululaisten keskuudessa. Saitti tarjosi uskomatonta törkyä ja raakuutta. Eli juuri sitä, mitä ihmeellisestä internetistä odotti saavansakin. Rotten.comin myötä nuorikin pystyi uskomaan internetin vapauttavaan voimaan.

Jättäkää kommentteihin omat suosikkinne!

5 kommenttia

Yksi Epeli.

8.11.2014 08:48

Muinaisen netin suosikki meikäläiselle oli Maikkarin Epelit. Sieltä löytyi kaikki peruspelit, joita pääsi pelaamaan verkon yli toisten ihmisten kanssa ja se tuntui sillon joskus aivan käsittämättömältä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Goat-cx

10.11.2014 00:45

http://goat.cx josta juurtui suomeenkin termi "goatse"

Käsite (toisin kuin joku Rotten.com, joka on vain dotcom muiden joukossa), tosin nykysurffaajilta tämä historian helmi on jäänyt jo vähän unholaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

metsien_mies

10.11.2014 15:56

Nämä esimerkit eivät minusta ole netin alkuhämäristä, vaan pikemminkin siitä suuren murroksen vaiheesta, jolloin vanha rajatun käyttäjäkunnan villi ja vapaa netti korvautui korporaatioiden ja järjestäytyneen yhteiskunnan kaitsemalla materiaalilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

o.O

10.11.2014 23:40

iNet Keskuskatu oli itsellä ensimmäisiä aloitussivuja, kun nettiä selasin.

http://web.archive.org/web/19961019045009/http://www.inet.fi/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pegre

22.11.2014 14:31

Wow, on muuten aika tutunnäköistä kamaa, InterwebDesignin käsialaa tais olla aika monikin saitti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi