Alvi alas!

Me vaadimme ravintolaruoan arvonlisäveron alentamista 22 prosentista 12 prosenttiin.

Vespan ravintolapäällikkö Mikko Olanterä
Vespan ravintolapäällikkö Mikko Olanterä

CMB-ravintoloiden (mm. Maya, Belly, Sävel) linjajohtaja Heikki Kovalainen.

“Jos arvonlisäveroa alennettaisiin, voisimme siirtää edun asiakkaille. Emme ole miettineet, siirtyisikö koko veroalennus hintoihin, vai nostaisimmeko esimerkiksi raaka-aineiden laatua. Uudet asiakkaat voisivat löytää ravintolat hinnanalennuksen myötä. Jos kaupparuoan alv:ta lasketaan ja ravintolaruoan ei, tarjoamme enemmän take way-tuotteita pysyäksemme lounaskisailussa.”

“Ruoan arvonlisäveron alennus 12 prosenttiin lisäisi volyymiamme. Siirtäisimme veron alennuksen hintoihin houkutellaksemme uusia asiakkaita. Volyymin kasvu lisäisi työllisyyttä. Mikäli arvonlisäveroalennus annetaan vain ruokakaupoille ja take-away-ruoalle, ravintolassa lounastaminen vähenee ja työttömyys ravintola-alalla kasvaa. Nyt kaavaillulla mallilla, jossa ruoan alv laskee 17 prosentista 12 prosenttiin siirrymme mahdollisesti kaksoishinnoitteluun eli take-away-ruoan kymmenen prosenttia alempi vero houkuttaa hinnoittelemaan sen alemmaksi. Se vähentää salihenkilökunnan tarvetta.”

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi

“Ravintolaruoan arvonlisäveron alentaminen poistaisi alan vähennyspaineita, jotka johtuvat taloustilanteesta ja turismin vähenemisestä. Arvonlisäveron alentaminen ei maksa valtiolle 300 miljoonaa euroa vuodessa, koska palvelujen käytön kasvu ja työllisyyden parantuminen tuo lisätuloja. Arvonlisäveron alentamatta jättäminenkin maksaa valtiolle kymmeniä miljoonia euroja työttömyysmenojen ja yritysten konkurssien määrän kasvaessa, useiden verolajien tuottojen vähentyessä ja harmaan talouden kasvaessa. MaRan laskelmien mukaan ruoan syöminen ravintolassa verrattuna siihen, että ostaa raaka-aineet kaupasta ja tekee kotona itse, työllistää viisinkertaisesti. Ravintola-ala työllistää eritoten nuoria naisia. Lisäksi ravintolapalveluiden käyttö lisää myös taksipalveluiden käyttöä.”

HOK-Elannon ravintolatoimenjohtaja Jouko Heinonen.

“Siirtäisimme veroalennuksen suoraan hintoihin ja uskon, että se lisäisi ruokamyyntiä. Mikäli arvonlisäveron alennus annetaan vain ruokakaupoille, iskee se koviten ravintoloiden lounaskauppaan. Take-away-myyntiinhän halvempi verokanta tulee. Se vähentää kuitenkin alan työllisyyttä, kun palveluosuus, tarjoilu ja pöytien siivous jäävät pois. Mikäli ravintolat jätetään ilman veroalennusta, on se takaisku ravintolakulttuurille.”

Chez Dominiquen keittiömestari Hans Välimäki.

“Alv-alennus ei välttämättä vaikuttaisi meillä hintoihin paljoa. Jos alv putoaisi 10 prosenttia, voisi siitä Chez Dominiquessa viisi prosenttia siirtyä hintoihin ja viisi katteisiin. Ravintola-ala on henkilöstöpainotteinen ja alv:n laskulla voitaisiin varmistaa, että vaikea syksy ei aiheuta alalla valtavia irtisanomisia. Kysymys on periaatteellinen: ei ole perusteltua syytä laskea vain kaupparuoan alv:ta. Raaka-aineiden toimittajat ovat nyt nostaneet hintoja, vaikka nostopaineita ei ole, voidakseen pudottaa niitä alv:n laskettua. Keskustapuolue ajaa kaupparuoan alv:n laskua, koska se hyödyttää heidän äänestäjiään, maalaisia. Ravintoloista kepu ei niin välitä. Ehdotan, että ravintolat ryhtyvät lakkoon. Ravintoloita pidettäisiin kiinni säännöllisin väliajoin päivä kerrallaan. Se näyttäisi hallitukselle, kuinka suuri merkitys ravintoloista kertyvillä veroilla on valtion kassalle. Ylittäisimme kansainvälisen uutiskynnyksen. Jos lakkoon saa mukaan muita ravintoloita, Chez Dominique on eturintamassa.”

Center Inn -ravintoloiden (mm. La Famiglia, Santa Fé) ravintoloitsija Henri Klimscheffskij.

“Jos veroa alennettaisiin, hinnat laskisivat 5–10 prosenttia. On kummallista, että lounasruokaa myytäisiin ravintolassa normaalilla alv:lla ja viereisessä delissä alennetulla verolla. Sata deliä voi käyttää samaa keskuskeittiötä ja palkata jokaiseen pisteeseen yhden tai kaksi henkeä jakelemaan ruokaa. Sata ravintolaa työllistää huomattavasti enemmän. Jos delejä alkaa hinnanalennuksen myötä nousta, menetämme asiakkaita ja on vähennettävä väkeä. Tässä unohdetaan ravintoloiden työllistävä vaikutus – palkasta kertyy veroja, irtisanotut joutuvat kortistoon.”

Ravintolakolmion (mm. Lasipalatsi, Tony’s Deli, Cantina West) tomitusjohtaja Martti Tyynismaa.

“Alv:n lasku koituisi asiakkaiden eduksi. Olemme päättäneet, että jos alv:n lasku toteutuu, painamme uudet ruokalistat, joihin tulee rinnakkain uusi ja vanha hinta. Ravintolaruokailun suosio on kymmenessä vuodessa kasvanut. Alv:n lasku olisi tapa pitää suosio nousevana. Pahin tilanne on se, että alv laskee kaupan ruoassa muttei ravintolaruoassa. Hintaero kauppojen ja ravintoloiden välillä repeää.”

Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Kasperi Saari.

“Veroalennuksen myötä ravintoloidemme ruuat halpenisivat noin kymmenen prosenttia. Tämä houkuttelisi erityisesti yksityisiä ihmisiä syömään ravintoloissa, sillä he eivät voi vähentää ravintolalaskun alv:ta verotuksessaan kuten yritykset. Tämä on todella iso periaatteellinen kysymys, joka vaikuttaa aivan koko toimialaan.”

Ravintolaviinan veroale?

Periaatteessa hallituksella olisi mahdollisuus laskea myös ravintolassa tarjottavan alkoholin veroa arvonlisäveron osalta. Veroale siirtäisi kulutusta kodista velvottuun tilaan.

“Työllistävä vaikutus on suurin piirtein sama kuin ruokaravintoloissa. Me työllistämme baarimikkoja, tiskijukkia, blokkareita, portsareita ja välillisesti esimerkiksi taksinkuljettajia”, kommentoi mm. The Circus -ravintolaa pyörittävä Niko Hallamäki. Ravintola-alkoholin veronalentaminen 22 prosentista 12 prosenttiin maksaisi Matkailu- ja ravintolaneuvosto MaRan laskelmien mukaan 112 miljoonaa euroa valtiolle. Luvussa ei ole huomioitu lisääntyneen asioinnin tuomia tuloja.

2 kommenttia

Ahneus kuriin

23.8.2009 17:09

Ei sitä ravintoloiden alvia tarvitse laskea. Laskekoon yrittäjä omaa katettaan. Siinä jos jossain on varaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maita

28.8.2009 15:09

Arvit auki. Kuuluuhan se musiikki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi