Annikin runofestivaalin ykkösvieras tuo dub-runouden Tampereelle

Jamaikalaisen Mutabarukan lisäksi Annikin puukorttelissa nähdään belgialainen Swoon ja kasa kiinnostavia suomalaisia.

Kuva: Kirsi Majamäki

Mutabaruka.
Mutabaruka.

Annikin puukorttelista Tampereella tulee taas kerran koti runoudelle, kun Annikin runofestivaali järjestetään kahdettatoista kertaa. Järjestäjiensä kotipihalla tapahtuva tunnelmointi on saanut viime vuosina arvostusta ja siitä on kehittynyt yksi maamme merkittävimmistä kirjallisuustapahtumista. Tällä kertaa lavan ottaa haltuun jamaikalainen dub-runouden pioneeri, reggaeartisti Mutabaruka. 1970-luvulta asti vaikuttanut, afrikkalaisen sanoman isähahmoihin kuuluva runoilija on esiintynyt legendaaristen reggaeartistien, kuten Jimmy Cliffin ja Gregory Isaacsin kanssa, ja monet nuoremman sukupolven tiedostavat hiphop-artistit arvostavat hänen sanomaansa.

Festivaalin toinen ulkomainen esiintyjä on belgialainen Swoon, joka on yksi videorunouden kansainvälisesti tunnetuimmista nimistä. Suomalaisesiintyjinä nähdään mm. Saila Susiluoto & Antikythera, Jukka Nousiainen, Juha Valkeapää, Pekko Käppi, Jonimatti Joutsijärvi, Hannu Salama & Hepa Halme ja Wimme Saari. Proosatauoissa esiintyvät Sirpa Kähkönen, Antti Salminen ja Marisha Rasi-Koskinen ja esikoisrunoilijoita edustavat mm. Reetta Pekkanen ja Janette Hannukainen. Runofestivaalitaiteilija on tänä vuonna Hanneriina Moisseinen. Luvassa on myös runsaasti lastenohjelmaa ja yllätysesiintyjiä.

Annikin Runofestivaalin kansainvälisen videorunokatselmuksen kuraattori JP Sipilä on koonnut ohjelmiston, jossa nähdään videorunouden merkkiteoksia 1970-luvulta tähän päivään asti kymmeneltä eri tekijältä. Videorunoja näytetään non-stoppina koko tapahtumapäivän ajan. Festivaaliyleisö pääsee myös tutustumaan Saila Susiluodon Antikytheraan, mikä on yksi maailman ensimmäisistä iPad-sovelluksen muodossa julkaistavista runokokoelmista.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi