Designmuseossa voi syödä taidetta

Keittiömestari ja taiteilija Kozeen Shiwanin pop up -ruokaperformanssi kutsuu huikeiden makujen maailmaan.

Kuva: I AM POP UP / DESIGNMUSEO

Voiko ruoka olla taidetta? Voiko taide olla syötävää? Kyllä voi!

Designmuseossa voi nyt kokea elämyksellisen illalliskokemuksen osana Enter and Encounter — Kutsu huomiseen -näyttelyä, joka esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. 

Illallisista vastaa näyttelyssä mukana oleva keittiömestari ja taiteilija Kozeen Shiwan, joka on tunnettu ruokataiteellisista elämysprojekteistaan. Shiwanin ruokataideteoksille on tyypillistä raaka-aineista lähtevä tarinankerronta, joka kietoutuu hänen henkilöhistoriaansa.

Kozeen Shiwan
Kozeen Shiwan Kuva: Fembo Art

Shiwan syntyi Suleimaniassa, Kurdistanissa, mistä hänen perheensä pakeni Turkin kautta Suomeen Shiwanin ollessa 9-vuotias. Isän pizzeria oli Shiwanin ensimmäinen kosketus ravintola-alaan. Isältään hän oppi sinnikkyyttä ja yritteliäisyyttä. Nyt kurditaustainen Shiwan järjestää asiakkaille kokonaisvaltaisia illalliskokemuksia, joissa ruoka on vahvoja tarinoita, tunteita sekä yhdessäoloa. Pop up -illallinen on osa laajempaa taideteosta, joka Shiwanilta on esillä Enter and Encounter -näyttelyssä. I AM -teos heijastelee hänen omaa polkuaan kurdipakolaisesta johtavan gourmet-ravintolan keittiömestariksi. 

"Tein näyttelyyn I AM -teoksen, joka on poltettu suuri tammipuu, ja sen sisällä erilaisia juureksia: perunaa, selleriä, maa-artisokkaa ja niin edelleen. Juurekset ovat suolakuorissa, jotka parantavat juuresten makua. Näitä juureksia käytän myös pop up -illallisten raaka-aineina. Molemmat teokset ovat kytköksissä toisiinsa, vähän niin kuin elävä taideteos", Shiwan kommentoi.

Muilta osin illallismenu on salaisuus, jonka pääsee kokemaan vain paikan päällä.

"Palaute on ollut tosi mainiota ja ylistävää. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kriitikotkin ovat käyneet ja kirjoittaneet hyviä juttuja. Tämähän on todella uutta Suomessa, mitä teen. Mun lähestymistapa ruoanlaittoon ja ruoan visuaalisuuteen on ihan erityylistä kuin muilla. Ihmisille on ollut raikastavaa nähdä, että joku tekee jotain uutta." 

Shiwan on työskennellyt helsinkiläisessä Michelin-tähti -ravintola Askissa ja vieraillut monissa huippuravintoloissa.

"Nyt toteutan tätä omaa unelmaani ja vien konseptiani laajemmin Suomeen sekä ulkomaille", Shiwan sanoo. "Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan jotain paljon syvempää. Se on minulle kuin elokuva tai kirja. Yksi illallinen voi muuttaa koko loppuelämäsi."

I AM Pop up -illallisten sarja Helsingin Designmuseossa, Korkeavuorenkatu 23. Illallispäivät 28.7.–30.7., 22.–24.9., 13.–15.10. klo 20–23. Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi