
Riisin valmistus vaikuttaa helpolta nakilta, mutta hämää lähes kaikkia.
Pieni kattila, vähän vettä, ehkä ripaus suolaa – ja lopputulos on taas sama tahmea pettymys.
Riisi on keittiön salakavala testi: tavallisen arkilisukkeen valmistaminen onkin äärimmäisen vaativa tehtävä.
Miksi se menee aina pilalle?
Useimmat keittävät riisin liian kuumalla ja liian kiireessä.
Kun vesi kiehuu raivokkaasti ja kansi kolisee, riisin elämä päättyy liisterinä.
Liian vähän huuhtelua taas jättää pinnalle tärkkelystä, joka muuttuu keittäessä tahmaksi.
Hyvä uutinen on, että nämä virheet ovat korjattavissa yllättävän helposti.

Ammattikokkien salaisuus on rauha
Kokit vannovat matalan lämmön ja kärsivällisyyden nimeen.
Kun vesi on kiehahtanut, lämpö pudotetaan minimiin.
Riisi saa kypsyä kannen alla omassa rauhassaan, eikä kiehua kuin pastakattilassa konsanaan.
Lopuksi tärkein hetki eli lepo. Viisitoista minuuttia kannen alla tekee ihmeitä.
Huuhtelu ja mausteet tekevät taikoja
Riisin huuhtelu on kuin pieni pesurituaali: vettä päälle, sekoitus, ja toisto, kunnes vesi kirkastuu. Näin lähtee ylimääräinen tärkkelys ja riisi jää ilmavaksi.
Ja kyllä ammattilaiset lisäävät riisin keitinveteen suolaa ja lusikallisen voita. Voi ei vain mausta vaan myös erottaa jyvät toisistaan.

Oikea riisi oikeaan tilanteeseen
Kaikki riisit eivät ole samanlaisia. Basmati on pitkä ja tuoksuva, jasmiini pehmeä ja aromaattinen.
Jos haluat täydellisen rakenteen, pidättäydy yhdessä suosikissa ja opettele sen logiikka: veden määrä, keittoaika ja oma liesi tekevät ihmeitä, kun ne oppii tuntemaan.
Riisiä ei tarvitse stressata
Jos riisistä tulee liian kuivaa, lisää sekaan vähän vettä ja laita se mikroon viideksi minuutiksi.
Jos se taas on liian vetistä, levitä koko satsi pellille ja jäähdytä jääkaapissa.
Riisi on yllättävän anteeksiantava kaveri, kun sen kanssa ei hermostu.
Ja kun vihdoin onnistut, huomaat, että täydellinen riisi ei ole taidetta – se on kärsivällisyyttä ja pieni lusikallinen rohkeutta.
Lähde: BuzzFeed