Ennakkomaistelussa: Ônamin Lux Eat -menu

Vietnamilaisravintolan Lux Eat -menu on fine dining -tasoa rennolla meiningillä.

Vietnamilainen ruoka on pop: tuoreet raaka-aineet, freesit maut, terveelliset annokset ja kaunis asettelu houkuttelevat vietnamilaisen ruoan ääreen yhä useampia herkkusuita. Tarpeeseen vastaa viime kesänä avattu vietnamilaisravintola Ônam Helsingin keskustassa, Forumin kauppakeskuksen katutasossa. 

Ônam on mukana Cityn ja Lux Helsingin yhteisessä Lux Eat -ravintolatapahtumassa 5.–9. tammikuuta. Pho-keitoista ja katuruoasta paremmin tunnetussa Ônamissa on tapahtuman aikana tarjolla kolmen ja neljän ruokalajin menut (30 € ja 50 €), jotka ovat todellista fine dining -tasoa. Ruoista on vastuussa Tung Hoang, joka on matkustanut Kööpenhaminan Michelin-palkitusta Kiin Kiin -ravintolasta varta vasten Ônamiin Lux Eatin vuoksi. 

"Testaamme samalla, miten uudenlaiset ruoat toimivat listalla", sanoo Theo Pham, ravintolan isä. 

"Haluamme tuoda lisää vietnamilaista ruokaa Suomeen ja näyttää, että street food -ravintola taipuu hyvin myös fine diningiin."

Myös Hoan muistuttaa, ettei ruokaa tarvitse ottaa liian vakavasti. Siksi hän haluaa tehdä hienostunutta ruokaa rennossa ympäristössä.

"Raikasta, terveellistä, tuoretta vietnamilaista ruokaa, joka tehdään alusta asti itse, mutta rennolla meiningillä, siitä tässä on kysymys." 

Monen ruokalajin menuja on kieltämättä erikoista nauttia ravintolassa, jossa ruoat tilataan tiskiltä. Mutta toisaalta siinä juuri piilee hienous: tämä on jotakin, mitä ei ole lähes koskaan tarjolla. Harvinainen herkku on myös talon vietnamilainen mojito eli pho-jito: drinkki, joka on sekoitus klassista mojitoa ja pho-liemen aromeja – tähtianista, kanelia, kardemummaa sekä fenkolin ja korianterin siemeniä. Raikas drinkki vie kielen mennessään, ja tuoksullaan välittömästi Aasiaan.

Oikeastaan edes se, että menut ovat kolmen tai neljän ruokalajin menuja, ei pidä paikkaansa. Alkupala nimittäin koostuu viidestä erilaisesta, pienestä vietnamilaisesta annoksesta, joista jokainen on kuin taideteos. Eri elementit ovat taidokkaasti edustettuina: löytyy suolaista, makeaa, pehmeää, rapeaa, tulisuutta ja täyteläisyyttä. Annokset kehotetaan syömään järjestyksessä vasemmalta oikealle, jotta viimeiseksi jäävä raikas salaatti kirkastaa mukavasti makupaletin. 

Neljän ruokalajin menun toinen alkuruoka on näyttävä annos keisarihummeria. Liha on pehmeää ja herkullista, ja lautasella lepäävä kastike täynnä makua. Annos on freesi ja kaunis, mutta suosittelemme käsin syömistä (ja sotkemista), jotta keisarihummerista saa kaiken parhaiten irti. 

Pääruoassa yhdistellään suomalaista ja vietnamilaista ruokaa: lohi on suomalaisten herkku, joka Ônamissa toki valmistetaan vietnamilaisittain kalakastikkeella glaseerattuna. Lohi tarjoillaan riisin, raikkaan omena-inkiväärisalaatin ja paistetun kevätsipuli-sitruunaruoho-bonbonin kanssa. Annoksen sinetöi liuska rapeaksi paistettua, hyvin maustettua lehtikaalia ja rapea kalan nahka. 

Jälkiruoka on tämän aterian kruunu. Keittiömestari kertoo sen olevan erittäin vietnamilainen annos, sellainen, joka muistuttaa lapsuudesta. Lämpimässä inkivääri-seljankukkaliemessä kelluvat makeat, tahmeat riisipallot on värjätty vihreiksi ja punaisiksi luonnollisesti pandanlehdellä ja punajuurella. Isoimpien palleroiden sisällä on seesamia ja pähkinää. Annos on niin erikoinen, että se jää takuulla mieleen.

City suosittelee!

Ônam, Kauppakeskus Forum, Mannerheimintie 14. Lux Eat -menut saatavilla 5.9.1.

Tsekkaa myös muut Lux Eat -ravintolat ja annokset!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi