Espalla etnoillaan jälleen Taiteiden yönä

Mukana Lau Nau, Tiiu Helinä ja Sepia.

Lau Nau vie eteerisiin tunnelmiin.
Lau Nau vie eteerisiin tunnelmiin. Kuva: Sami Sänpäkkilä

Espan lavalla vuosittain järjestettävä uuteen, moderniin kansanmusiikkiin keskittyvä Etno-Espa huipentuu Taiteiden yönä 22. elokuuta, kun elektronisuus kohtaa orgaanisen illan jokaisen yhtyeen musiikissa.

Espan Taiteiden yön pääesiintyjänä klo 22.00 yleisö saa ihastella viimeksi Flow-festareilla nähtyä, omia polkujaan folkin saralla kulkevaa Lau Nauta. Lau Naun kuvaillaan luovan tyylisuunnista piittaamatonta musiikkia, mutta samaan aikaan sitä on luonnehdittu myös tyylipuhtaaksi ”metsäfolk”-genren edustajaksi. Lau Nau on julkaissut kokeellista ja leikkisää musiikkiaan vuodesta 2005 asti Yhdysvalloissa.

Uusin, 2012 Suomessa Fonalin julkaisema levy Valohiukkanen on tuonut Lau Naun yhtyeineen myös suomalaisen yleisön tietoisuuteen keräämällä ehdokkuuksia Teosto-, Emma- ja Femma-palkinnoissa. The Wire on valinnut Lau Naun Philadelphian keikan yhdeksi 60 vaikuttavimmista keikoista ikinä, ja samaa tummasävyistä tunnelmointia on luvassa myös Etno-Espan Taiteiden yössä.

Tiiu ja sen veli.
Tiiu ja sen veli. Kuva: Lotta-Liina Salonen

Ennen Lau Nauta, klo 20.30 lavalle nousee luonnollisen kepeää, mutta syvempiäkin sävyjä heijastavaa musiikkia tekevä Tiiu Helinä. Tiiu Helinän soundia voisi luonnehtia “kotikutoiseksi” sanan parhaassa merkityksessä. 

Tiiu Helinän ja hänen tuottajaveljensä Samuli Tannerin kappaleissa orgaaninen käsityöläisasenne ja kansanlaulumaiset melodiat kohtaavat elektronisen äänimaailman. Loppuvuodesta 2012 El Camino -levymerkillä ilmestynyt albumi Veli käsittelee sisaruuden, läheisyyden ja etäisyyden teemoja. Keväällä 2013 Helsingin Sanomien Nyt-liite myönsi Tiiu Helinälle Femma-gaalassa kunniamaininnan ”Vuoden uusi ja mielenkiintoinen artisti”.  Nuorgamin Kaikki huomisen bändit -esittelysarjassa kuvataan Tiiu Helinän musiikkia seuraavasti, ”...mikä tärkeintä, yhtye kuulostaa tuoreelta. Se kuulostaa huomiselta”.

Espan Taiteiden yön aloittaa klo 19.00 Sepia, duona alkanut ja nykyään kollektiivina toimiva suomenruotsalainen indie-folkpopyhtye, joka on vanginnut monet muun muassa Lauri Schreckin huikeilla kitarataidoilla ja laulaja-laulunkirjoittaja Victoria Lindqvistin energisellä äänellä sekä ainutlaatuisella läsnäololla. Sepia yhdistelee musiikissaan rohkeasti uutta ja vanhaa, akustisia soittimia ja uusinta tekniikkaa, folkia ja poppia. Sepia on keikkaillut kotimaan lisäksi kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla, viimeksi Tallinnassa, Berliinissä ja Torontossa.

Etno-Espan Taiteiden yön ohjelma on osa virallista Helsingin Juhlaviikkojen Taiteiden yön ohjelmaa. Jo yhdeksän vuoden ajan Etno-Espa on järjestänyt Taiteiden yön koko illan ohjelman Espan lavalle Helsingin ydinkeskustaan

Vuosien varrella Espan Taiteiden yössä ovat yleisöä tanssittaneet ja liikuttaneet mm. Alamaailman Vasarat, Vuk, Yona & Liikkuvat Pilvet, Ville Leinonen, Tundramatiks, Jaakko Laitinen & Väärä Raha ja Piirpauke trio.

Etno-Espa Taiteiden yössä

19.00 Sepia

20.30 Tiiu Helinä

22.00 Lau Nau

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi