Gourmet-ravintola vaatii kikkailua, mutta taipuu Flow-festareille

Ensimmäistä kertaa ravintolansa festareille tuovan ravintola Grönin Toni Kostian ei aio päästää itseään helpolla viikonloppuna.

Grön voitti Suomen Gastronomien Seuran myöntämän Vuoden ravintola -tittelin alkuvuodesta.
Grön voitti Suomen Gastronomien Seuran myöntämän Vuoden ravintola -tittelin alkuvuodesta.

Elokuinen kaupunkifestari Flow on ollut perustamisestaan lähtien paremman festariruoan sanansaattaja. Makkaraperunat ja mättöannokset ovat loistaneet poissaolollaan, ja niiden sijaan Flow'ssa on herkuteltu muun muassa sushilla, cevichellä ja vegaanibowleilla. Usein ruokatarjonnan takana ovat kotimaiset huippukokit.

Tämänvuotinen Flow panostaa entistä enemmän laadukkaaseen ruokatarjontaan, ja fokus siirtyy katuruoasta vielä vahvemmin hienostuneemman ravintolaruoan puolelle. Hyvä esimerkki on ensimmäistä kertaa festareilla oleva, Vuoden ravintola 2017 -tittelin ansaitusti saanut ravintola Grön.

“Tämä on meidän ensimmäinen festarikeikka, jos Taste of Helsinkiä ei lasketa”, kertoo Toni Kostian, Grönin ravintoloitsija ja keittiömestari.

“Flow’sta otettiin meihin yhteyttä ja kysyttiin, halutaanko lähteä mukaan. Tämä on meillekin tosi mielenkiintoinen kokemus, joten oltiin heti messissä.”

Ravintola Grön tunnetaan uudenlaisesta sesonkiajattelusta: ruoassa käytetään runsaasti paikallisia kausiraaka-aineita, mutta hyödynnetään myös runsaasti perinteisiä säilöntämenetelmiä, jotta kotimaisia marjoja tai kasviksia voisi syödä myös pitkin vuotta. Loppukesästä satokausi on parhaimmillaan, joten tuoretta ruokaa on Flow’ssakin luvassa, mutta ei täysin ongelmitta.

“Haasteena tällaisessa isossa tapahtumassa on miettiä, mitä iso ihmismassa syö. Se vaatii jäätävästi laskemista. Sitten kun sen keksii, täytyy etsiä sellainen toimittaja, jolta löytää 6000 hyvää punajuurta”, Kostian kertoo.

Punajuurien lisäksi Grönin listalla on kurpitsa-annos ja liha-annos – Grönin hehkutettu tartar. Festarivalmistelu vaatii ravintolalta paljon, etenkin jos toimii kuten Grön, eikä oio mutkia raaka-aineissa tai lopputuotteessa. Uhrauksiakin on tehtävä: kivijalkaravintola on ollut Flow-viikon kiinni, jotta valmistelut pystyttäisiin hoitamaan.

“Kyllä se vaatii aika paljon kikkailua. Mutta me ei haluta päästää itseämme helpolla.”

Kostian ei itse ole käynyt Flow-festareilla vuosiin ja odottaa nyt tapahtumaa innolla. Ennakkosuosikkia ei ruoista vielä löydy, vaan kaikki kiinnostaa tasapuolisesti.

“Siistiä nähdä, miten Flow on kehittynyt. Siitä puhutaan nykyään jopa ruokafestarina.”

Flow’hun odotetaan 75 000 kävijää. Kun nälkä iskee, voi oman suosikin etsiä noin 40 ravintolan joukosta. Toisaalta jonot saattavat joskus määrätä ruokapaikan: tuolla on oltava hyvää, koska jono on noin pitkä, tai äh, ei jaksa jonottaa, mennään tuonne. Mitä, jos omassa raflassa ei ole jonoa ollenkaan?

“Sitten pitää keksiä punajuurille jotakin käyttöä”, Kostian nauraa.

“Ei sellaista pidä ajatella etukäteen. Toivotaan, että on hyvä sää ja pitkät jonot.”

Flow Festival, 11.-13.8. Suvilahdessa. Tapahtuman kaikki ravintolat ja baarit täällä

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi